Messi i Argentina žele trofej, Urugvaj bez Suareza

Copa America, najavljujemo grupu B

Messi i Argentina žele trofej, Urugvaj bez Suareza

U grupi B se nalaze selekcije Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Jamajke, koja je u ulozi gosta. Kada se pogledaju rosteri ne treba niti napominjati ko je najbolja selekcija grupe, ujedno i jedan od najvećih favorita za naslov.

Argentina

Iako je poprilično umora, Leo Messi s nestrpljenjem očekuje početak 44. izdanja Copa Americe. Želi napokon sa Argentinom nešto osvojiti jer na svjetskim prvenstvima ima dva četvrtfinala i jedno finale. Ništa bolja situacija nije na Copi, gdje je 2007. godine igrao finale, četiri godine kasnije tek četvrtfinale na domaćem terenu. A kada je Messi spreman, raspoložen, gladan velikog rezultata, onda je i Argentina u uskom krugu, pogotovo u Južnoj Americi.

"Važimo za favorita, ali će Copa biti izjednačenija nego ikada ranije. Sanjam osvajanje trofeja sa ovom
reprezentacijom", šalje upozoravajuću poruku ostalima Messi.

Pored Messija, Tata Martino ima na raspolaganju Aguera, Teveza, Lavezzija, Higuaina i ostaje pitanje za koju će se formaciju, odnosno za koje igrače će se odlučiti.  U posljednjoj provjeri protiv Bolivije to je bila trojka Di Marija - Aguero - Lavezzi. Messi je bio pošteđen zbog nastupa u finalu Lige prvaka, ali je za očekivati da se Lavezzi preseli na klupu.No, ono što je važno, Argentinci imaju širok izbor igrača, pa u svakom susretu grupne faze Martino može praviti promjene koje se ne bi trebale odraziti na rezultat.

Pogotovo jer u ovom trenutku u ovoj grupi B, osim Urugvaja Argentina nema ravnopravnog protivnika. I nije samo napad prednost ove selekcije. Tu je jak vezni red, čvrsta odbrana. Vidjet ćemo. Po imenima možda je Argentina i prvi favorit, ali ne treba zaboraviti na činjenicu da je posljednji put Copu osvajala 1993. godine.

Urugvaj

Urugvaj ima 15 osvojenih titula, branitelj je naslova i po tradiciji bez obzira u kakvom sastavu se pojavi na Copi, predstavlja jednog od kandidata za naslov. Uostalom, titula koji su osvojili prije četiri godine u Argentini najbolji je pokazatelj. Na klupi je provjereni, neumorni Oscar Tabarez koji nema Suareza, ali tu su Cavani, Jonathan Rodriguez, Diego Rolan kao napadačke solucije, ili recimo igrači za čvrstu odbranu poput Godina, Gimeneza, Maxi i Alavara Pereire. Ako je prvo mjesto u grupi rezervisano za Argentinu, onda bi drugo trebalo biti za Urugvaj koji je u ovom trenutku ispred Paragvaja, a pogotovo Jamajke.

Paragvaj

Paragvaj je posljednjih godina izgubio korak za najboljim selekcijama Južne Amerike, ali i svijeta. Dovoljno je pogledati njihove rezultate. Od zadnjih deset utakmica dobili su dvije, nisu mogli pobjediti Kinu, Emirate, pa niti u posljednjoj provjeri Honduras.Još uvijek puno očekuju od Roque Santa Cruza koji u 33 godini nosi dres Cruz Azula. Tri godine mlađi je Javier Cáceres iz Flamenga, dvije Nelson Valdez iz Eintrachta, a u toj grupi je Lukas Barios. Iskustva imaju, ali nedostaje sviježe krivi, u igri prema naprijed, u napadu. Jamajku bi trebali pobijediti, ali ni to ne garantuje prolaza dalje, zato je teško očekivati neki rezultat Paragvaja na Copi ove godine.

Jamajka

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Jamajka je najslabija reprezentacija na Copi. Winfried Schaefer je najpoznatije ime ove selekcije, ali iskusni njemački stručnjak je klupi. I to od 2013. godine. Nakon sedam utakmica bez pobjede, prije Cope su nanizalipet uzastopnih pobjeda od kojih je jedna protiv Venezuele.

U sastavu imaju nekoliko igrača koji igraju po Engleskoj poput Morgana iz Leicester Cityja, Mariappe iz Cristal Palacea, uz par igrača iz Championshipa pa i nižih liga. Međutim, sve je to nedovoljno za neki ozbiljniji rezultat na Copi. Ako ništa drugo, ovoj je za Reggae Boyse prilika da se podsjete na 1998. godinu kada su igrali na Svjetskom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.