Messi se i dalje pita: Kako savladati Buffona?
Foto: EPA

Možda je propustio i zadnju šansu

Messi se i dalje pita: Kako savladati Buffona?

M. Šljivak

Gianluigi Buffon bez ikakve sumnje je jedan od najboljih golmana svih vremena.

Otkada se pojavio na golu Parme sa samo 17 godina, vidio se sav talenat koji posjeduje, a kada je stao na gol Juventusa 2001. godine, pokazao je da se radi o svjetskoj klasi. 

Nije Gigi napustio Staru damu ni kada je bilo najteže. Preko noći je 2006. godine Bianconere napustilo više od pola tima, ali je Buffon uz legende kluba iz Torina Alessandra Del Piera, Davida Trezegueta i Pavela Nedveda ostao vjeran Juventusu.

Svojim odbranama je Buffon vratio Juve na vrh evropskog fudbala i naprosto je izluđivao protivničke napadače. Jedan je od rijetkih golmana kojem veliki Lionel Messi nikada nije postigao gol, a tako je ostalo i nakon dvomeča Juventusa i Barcelone u četvrtfinalu Lige prvaka.

Iako je Barca u finalu Lige prvaka 2015. godine savladala Juve s 3:1, Messi nije postigao gol Buffonu. Tako je bilo i u ova dva susreta, pa je mreža legende Juventusa možda i zauvijek ostala zaključana za jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

"Istina je, nikad mi Messi nije dao gol. Iskreno, drago mi je što sam igrao protiv njega, ali moram istaći da mi je dosta pomoglo i to što sam ispred sebe uvijek imao defanzivce svjetske klase, pa su mu oni znatno otežavali posao", rekao je Buffon o rekordu protiv Messija.

S obzirom na to da je Gigi u poznim godinama, vjerovatno su male šanse da se ovaj duo ponovo sretne. Ugovor 39-godišnjeg čuvara mreže sa Starom damom veže do 2018. godine, kada je najavio i odlazak u penziju.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dakle, Messiju će naredne sezone biti potrebna sreća da Barca ponovo izvuče Juventus u Ligi prvaka, kako bi konačno dao gol Buffonu, a posljednja šansa bi mu moglo biti Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ako se Gaučosi i Azzurri tamo uopšte nađu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi