Neuer je imao šta vidjeti na tribinama: Katarani stavili ruku na usta i pokazivali lik jednog igrača

Nisu zaboravili šta su radili Nijemci

Neuer je imao šta vidjeti na tribinama: Katarani stavili ruku na usta i pokazivali lik jednog igrača

A. Čaušević

Svjetsko prvenstvo u fudbalu nažalost ne može proteći bez političkih poruka. Posljednji primjer je zabilježen na tribinama stadiona Al Bayt tokom utakmice 2. kola između Španije i Njemačke koja je okončana rezultatom 1:1.

Za razliku od susreta prvog kola i duela protiv Japanca Nijemci se ovaj put nisu odlučili za političke poruke, ali zato jesu Katarani i to su ih jasno usmjerili prema njemačkim fudbalerima, ali cijelom taboru višestrukog prvaka Evrope.

Kao što je poznato u znak protesta zaštite ljudskih prava te LGBTQ populacije Nijemci su na zajedničkoj fotografiji prekrili ruku preko usta. 

Na utakmici protiv Španije Katarani su odlučili da uzvrate udarac i to su uradili na zaista originalan način te se može reći da su jako dobro upoznati šta se dešavalo u Elfu prije nekoliko godina.

Katarani su sa likom Mesuta Ozila pokušali uzvratiti udarac Nijemcima

Naime, veliki broj stanovnika Katara je tokom utakmice prekrio usta jednom rukom, dok bi u drugoj držao fotografiju sa likom Mesuta Ozila, bivšeg reprezentativca Njemačke.

Ozil je dugo godina nosio dres popularnih Pancera, tačnije od 2009. do 2018. godine. Bio je i član generacije koja je u Brazilu osvojila zlatnu medalju. Oprostio se nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Oglasi

Njegovom odlasku iz reprezentacije jer je kako je sam kazao bio podvrgnut diskriminaciji na osnovu njegove etničke pripadnosti. 

"Teško mi je bilo donijeti ovu odluku ali neću više igrati za Njemačku zbog osjećaja rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni," kazao je Ozil u julu 2018. godine te poručio:

"Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo."

Katarani nisu zaboravili kroz šta je prošao Ozil zbog svog porijekla

Napadi na Ozila i kritike su počeli nakon što je objavio zajedničku fotografiju sa turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom te mu je poručeno da mu nedostaje zalaganja prilikom igranja za Njemačku.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Inače, nekada odlični veznjak je bio jedan od rijetkih njemačkih fudbalera koji su javno kritikovali Kinu zbog načina na koje tretiraju Ujgure, odnosno muslimansku skupinu u toj zemlji. I taj njegov potez nije naišao na odobravanje u Njemačkoj. 

Evidetno je da je Kataranima zasmetalo ponašanje Nijemaca i sada su im odlučili odgovoriti. Da li su to uradili na pravi način ili ne procijenite sami.

Promo

Top Komentari

Miirzao24
Bravo, u pravu su ljudi!
6 1
Hellas
Zar Ozil nije LGBT?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti