Ruski tajkun je nekada kultni i slavni njemački klub doveo do bankrota, pa ga prodao za 1 euro

Mihail Ponomarjov je bio spasitelj i uništavač Uerdingena

Ruski tajkun je nekada kultni i slavni njemački klub doveo do bankrota, pa ga prodao za 1 euro

Edmir Škorić

Ruski biznismen Mihail Ponomarjov je 2015. godine ušao u skromni njemački nogometni klub Uerdingen, koji je već tada igrao u nekim nižim, amaterskim ligama.

Ponomarjov je obećao da će klubu pružiti financijsku podršku kako bi ih spasio od stečajnog postupka. U to vrijeme on je već bio poznat kao investitor u njemačkom klubu Fortuna iz Dusseldorfa, a uz to je bio jedan od investitora u engleski Bournemouth, ali i hokejaški ruski klub Metallurg, koji je zahvaljujući njemu osvojio Kup evropskih prvaka.

Stekao je izvrsnu reputaciju, a u Krefeldu, gradu u kojem je nastanjen Uerdingen, posebno je bio poštovan, vjerovali su da će pod ruskim poduzetnikom klub opet biti slavan kao nekada. S vremenom se klub podigao do 3. Bundeslige, rekonstruisao se stadion Grotenburg, ali on je iznenada izgorio. Rus je na kraju prodao Uerdingen sa dugom od oko 10 miliona eura.

Klub iz Krefelda ima više od 100 godina povijesti, ali je pravi uspjeh postigao tek 80-ih godina. Za to je zaslužna saradnja s farmaceutskom kompanijom Bayer koja je započela 1953. godine. Dobre financijske injekcije pomogle su Uerdingenu da sredinom 80-ih pobijedi Bayern u finalu njemačkog kupa (2.1).

Tada je klub iz Krefelda prvi put u povijesti zaigrao u evropskim takmičenjima. U kupu pobjednika kupova uspjeli su da prođu ekipu sa Malte, Galatasaray i Dynamo Dresden, da bi u polufinalu izgubili od Atletica, a u istoj sezoni su napravili senzaciju u Bundesligi te su završili treći na tabeli, izborivši Kup UEFA.

Nijemci su tada imali priliku da igraju protiv Barcelone, no nisu uspjeli da prođu. Kasnije se Uerdingen spuštao sve niže i niže. Nakon prekida saradnje s "Bayerom", ponovo je zaglibio u niže rangove. Toliko nisko su pali da je svaki dan uz naknadu svako putem ebaya mogao biti barem jedan dan trener. Koliko platiš, toliko si "trener Uerdingena". Nevjerovatno.

Oglasi

Godine 2015. dužnost dopredsjednika kluba preuzeo je Mihail Ponomarjov. Ruski poduzetnik spasio je Uerdingen od bankrota i polako ga počeo podizati iz močvare.

Zanimljivo je da su problemi počeli proganjati Ponomarjeva od prvog dana u klubu. Činjenica je da tokom procesa licenciranja Uerdingen nije imao vremena pružiti ligi financijska jamstva za nadolazeću sezonu. Njemački nogometni savez (DFB) tvrdio je da klub kasni s plaćanjem, no Ponomarjov je počeo inzistirati da je sve napravio kako treba. Srećom, sve je uspjelo, a Uerdingen je dobio profesionalni status.

Tada se ruski biznismen zauzeo za rekonstrukciju stadiona Grotenburg s 35.000 mjesta. Za modernizaciju sjeverne i južne tribine Uerdingen je izdvojio 8,7 miliona eura, a momčad je preseljena u susjedni Duisburg.

Već na kraju sezone 2017/2018 klub se nakon 13 godina vratio u treću Bundesligu. Bivša zvijezda Borussije Dortmund Kevin Grosskreutz pridružio se Uerdingenu, a njemački mediji su tvrdili da je momčad iz Krefelda imala najveću platnu listu u ligi.

Oglasi

U jesen 2019. Ponomarjov je u klub pozvao svog prijatelja Sergeja Anohina, člana Izvršnog odbora RFU i predsjednika Moskovskog nogometnog saveza. Pridružio se upravnom odboru Uerdingena, gdje je bio odgovoran za rad s mladima. U to vrijeme momčad se već etablirala u statusu stabilnog tima u trećoj Bundesligi, ali je često mijenjala trenere. Od dolaska Ponomareva u Uerdingen klub je promijenio sedam trenera - najviše je izdržao Andre Pawlak (333 dana).

Klub je teško pogođen pandemijom koronavirusa, što je izazvalo financijsku krizu u Uerdingenu. Momčad je sezonu 2019/2020 završila tek na 13. mjestu (od 20), iako su očekivanja ruskog biznismena bila potpuno drugačija. Ponomarev je oštro kritizirao svoje igrače, istaknuo je previsoku plaću Kevina Grosskreutza, požalio se na nedostatak infrastrukture i navijača, a također je objasnio da je Uerdingen u teškoj financijskoj situaciji. Njemački mediji pisali su da je dug kluba dosegao 10 miliojna eura duga.

"Umoran sam. Moramo biti iskreni – naša baza navijača je uništena. Prije 30 godina mladi navijači došli su na stadion Uerdingen. Danas na važne utakmice momčadi dolazi najviše 4000 gledatelja. U šoku sam", rekao je Ponomarjov, napuštajući mjesto dopredsjednika kluba u decembru 2020.

Mikhail se dotaknuo situacije s plaćom Kevina Grosskreutza, koji je klub napustio sa skandalom:

"Usmeno smo se s njim prije sezone dogovorili da će mu mjesečna plaća biti smanjena s 50.000 na 26.000 eura. Ali nije nas htio upoznati. Štoviše, imali smo svoje razloge zašto mu nismo platili više. No glavni problem je bio što više nije želio igrati nogomet. Njegova kondicija bila je nešto bolja od moje", kazao je bogati Rus.

Oglasi

Tako je Ponomarjov konačno shvatio da mora prodati klub. Poslovni čovjek je čak uvjeravao da će dati Uerdingen za 1 euro ako mu potencijalni investitor da financijska jamstva.

“Klubu je hitno potreban novi investitor i novac da ga spasi. Spreman sam prodati svoje dionice za 1 euro. Jer bez novog investitora Uerdingen ne može preživjeti. Bojim se da klub tada neće dobiti licencu. Popravit ću obvezu u ugovoru s novim vlasnikom da mora osigurati da klub dobije licencu", rekao je Ponomarev.

Već u januaru 2021. Uerdingen je dobio novog vlasnika. Postali su vlasništvo firme Noah Group, koja je u to vrijeme već posjedovala istoimene klubove u Armeniji i Latviji, kao i talijansku Sienu. Čelnik firme Roman Gevorkyan obećao je da će učiniti sve da Uerdingen ostane u trećoj Bundesligi.

Nažalost, klub ipak nisu uspjeli spasiti. Već u ljeto gore spomenuta firma je objavila da nije u mogućnosti ispuniti uvjete licenciranja kako bi se ekipa zadržala u trećoj ligi. Noah Grupa odbila je ulagati u Uerdingen, a klub je, nakon što je prošao stečajni postupak, pao u njemačku regionalnu ligu.

Ove sezone klub iz Krefelda nalazi se na začelju tabele, koji nakon 30 kola zauzima 19. mjesto. Zasad je Uerdingen bliži padu u još jednu diviziju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti