Tvorci "Čuda iz Krefelda": Šta je danas s klubom kojeg je legendarni Bosanac "prodao" navijaču
Današnji dječarci, zaluđenici Messijem, Ronaldom i Neymarom teško da su čuli za Uerdigen u kojem je ne tako davno igrao Mersad Selimbegović, bivši stoper Željezničara.

Sjećanje na Bayer Uerdingen

Tvorci "Čuda iz Krefelda": Šta je danas s klubom kojeg je legendarni Bosanac "prodao" navijaču

Ludo, nezaboravno, nevjerovatno. Tim je riječima opisano sjećanje na 19. mart 1986. i nevjerovatan podvig kluba koji se danas doskora takmičio u Ober njemačkoj ligi, a koji je svojevremeno igrao polufinale jednog evropskog takmičenja. Bayer Uerdingen.

Današnji dječarci, zaluđenici Messijem, Ronaldom i Neymarom teško da su čuli za Uerdigen u kojem je ne tako davno igrao Mersad Selimbegović, bivši stoper Željezničara. Igrao polurekreativno, nakon što bi završio s poslom.

Još jedan bivši Željin igrač imao je veze s nekadašnjim Bayerom. Denis Pozder najavljivan je kao veliko pojačanje na Grbavici, ali su nakon pet utakmica izgubio svaki trag, dok ga wikipedia i transfermarkt nisu pronašli.

Bilo je to još uvijek vrijeme podjela. Berlinski zid još nije bio srušen, pa je rivalstvo između klubova dvije Njemačke bilo na vrhuncu. Igralo se četvrtfinale Kupa pobjednika kupova, takmičenja koje navodno UEFA razmatra da ponovo pokrene kako bi vratila smisao nacionalnim kup-takmičenjima.

Bayer Uerdingen je bio klub iz Zapadne, a Dinamo Dresden, sadašnji klub našega Harisa Duljevića dolazio je iza željezne zavjese Istočne Njemačke. Dva njemačka kluba u četvrtfinalu Kupa kupova...

Igra stoljeća

Tog datuma, 19. dakle marta 1986. desilo se nešto što još uvijek nije objašnjeno, pa makar imali primjer u Barceloni da je itekako moguće.

Barcelona je sustigla 0:4 iz prve utakmice protiv PSG-a i to nakon 3:1 za samu sebe u posljednjih nekoliko minuta, no u ono što je učionio Bayer Uerdingen tokom drugog poluvremena revanš meča nakon poraza 0:2 u prvom meču i zaostatka 1:3 na poluvremenu i dalje je teško povjerovati.

"Nogomet nije bio objašnjen", priča tadašnji trener Bayera Karl-Heinz Feldkamp, koji je sa svojim timom isporučio nogometnoj historiji "igru stoljeća".

"To je bilo izvan svih očekivanja", rekao je Wolfgang Funkel, trostruki Uerdingerov strijelac koji ne može zaustaviti suze prisjećajući se antologijske utakmice.

Obično su veliki preokreti vezani za velike, poznate, danas superbogate timove ili velike reprezentacije. Kod reprezentacija pak najčešće su ti preokreti bili vezani za Njemačku. Kao na primjeru kada su slomili neuporedivo bolju Mađarsku, s Puskasem, Hidekutijem i Kocsisom ili Holandiju sa Kruyffom i Neeskensom.

Valjda je stoga red da i dan danas jedan od najsuludijih scenarija potiče iz duela nekog njemačkog tima.

Klub iz Dresdena dakle imao je ukupnih 5:1 na poluvremenu, a budući da je već tada zabio tri gola u gostima, Uerdigenu je trebalo da dobije četiri razlike da bi prošao dalje. Ko još dobiva četiri razlike nakon što gubi 1:3.

"Ako ne možemo proći, hajde da ih povrijedimo"

No, onda je uslijedila kanonada, šest golova između 58. i 86. minute i sve se okrenulo naopako.

"U kabini sam apelovao na tim da bi se trebali oprostiti od mnogih gledatelja koji su gledali meč na televiziji", rekao je Feldkamp.

Nisu ga čuli svi. "Razmišljali smo ako ne možemo proći dalje, hajde da ispovrijeđujemo igrače Dresdena. I ulazili smo silno motivirani s njima u duele", izjavio je sredovječni Rudi Bommer.

Čak 18 miliiona ljudi gledalo je prvi live prijenos nogometne utakmice iz Krefelda. Kada je u 63. minuti Bayer izjednačio na 3:3, bijes je proključao i među domaćim igračima, ali i navijačima.

"Svakog minuta oni su pucali na naš gol. To je bio kolaps, s tendencijom da bude još gore", pričao je kapiten Dinama Hans-Jürgen Dörner.

Dresden je u međuvremenu doživio još jedan problem. Ozlijeđeni čuvar mreže Bernd Jakubowski u drugom je dijelu morao izvan igre, a njega je zamijenio neiskusan i nesiguran Jens Ramme.

"Bili smo posve uplašeni", rekao je trener Dinama Klaus Sammer, koji je već bio zamijenio svog sina Matthiasa, kasnije legendu Borussije Dortmund i bivšeg sportskog direktora Bayern Munchena.

Samo 45 sekundi prošlo je između gola za 5:3 koji je postigao Dietmar Klinger i 6:3 u 79. čiji je strijelac bio Wolfgang Funkel iz penala.

"To je bilo gorkih 45 sekundi za kolege sa TV DDR, kao što su bile gorke za nas u prvom poluvremenu", kazao je reporter ZDF-a aludirajući na odnose između Zapada i Istoka.

Nakon utakmice trener Dresdena Klaus Sammer platio je račun tako što ga je diskreditovala Državna bezbjednost. Bilo je to u jednu ruku zbog sportskog poniženja, ali ponajviše jer je igrač Frank Lippmann pobjegao kroz podzemnu garažu hotela u kojem su bili smješteni igrači Dresdena i ostao u Zapadnoj Njemačkoj. Poslije je Uerdingen u polufinalu eliminiran od Atletico Madrida (0:1 i 2:3).

Nakon odlaska glavnog sponozora, Bayera, klub je potonuo u prosječnost amaterskog fudbala, pa je sada član treće lige Njemačke, a bio je lani član ober lige i prijetio mu je scenarij ispadanja u 5. ligu.

Do novog "čuda" klub je daleko.

"Utakmica koja je bila protiv Dresdena dogodi se svakih 100 godina", kaže bivši golman Bayera Werner Vollack, koji sada radi kao domar na stadionu Krefeld Grotenburg i redovno briše prašinu sa fotografija koje podsjećaju na sretnija vremena.

Hronologija posrtaja i veličine koje su igrale

Bayer je u profesionalne vode uplovio u sezoni 1973/1974 kada je igrao Cvajtu, a zlatni period kluba bio je između 1983. i 1995. Tada su na Grotenburgu ničice padali velikani njemačkog fudbala. Atrmosferu na ovome stadionu uvijek je odlikovala frenetičnost.

Najveći uspjeh im je plasman u polufinale Kupa kupova i ta 1986. im je najuspješnija godina u historiji. Tada su u prvenstvu završili treći sa samo četiri boda zaostatka za vodećim Bayernom. Werder je imao isto bodova kao Bayern, ali su Bavarci imali bolju gol razliku.

Posrtanje kluba počelo je prve godine novog milenijuma, kada je klub poslije 25 godina ispao u treću ligu. Munjevitom brzom srozali su se do šestog ranga takmičenja. U sezoni 2008/09 bankrot je kucao na vrata i izgledalo je da pomoći nema. Navijači su sakupljali novac, pomagali, no to nije bilo dovoljno.

Onda je odjednom kao bomba odjeknula vijest koju su prenijele sve svjetske agencije: "Trener Uerdingena prodao je svoje mjesto šefa struke navijaču"

Bio je to potez očajnika. Sve za spas kluba. Za 4.110 eura jedan običan navijač dobio je priliku da vodi utakmicu protiv Oberhausena.

A trener ekipe u tom trenutku bio je legendarni bh. stručnjak Aleksandar Ristić!

On se proslavio kao pomoćnik Branku Zebecu i Ernstu Happelu u HSV-u u najslavnije njegovo doba, kada je osvojena titula šampiona Evrope, a u prvim godinama nakon rata u BiH dao je nemjerljiv dopinos jačanju fudbalske reprerzentacije. BiH je čak svoje prve nezvanične utakmice igrala protiv njegove Fortune iz Dizeldorfa.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ni do dan danas, iako je Ristić i ovim potezom pokušao izvući klub iz krize, Uerdingen nije došao na zelenu granu, ali je ipak preživio. Od te tragične 2008 do 2011. klub je igrao u šestom rangu takmičenja, no sada je član treće lige gdje je došao nakon što u prethodne dvije sezone završavao kao prvoplasirani tim u nižim rangovima.

Uerdingen je tokom svojih najuspješnijih godina bio privlačan za igrače, a među njima je veliki broj velikana poput Briana Laudrupa, Olivera Bierhoffa, Stephana Chapuisate, Jana Heinzea, Stefana Kuntza, , Marcela Viteczeka,Stephana Paslacka, Ailtona...

Top Komentari

struja
Ma on je djecarac od novinara.
4 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi