Rođen u Londonu, igra za Dansku, majka Bosanka - Mika Biereth moguće rješenje za napad Zmajeva!
Foto: DSC_5555

Napadač koji obećava

Rođen u Londonu, igra za Dansku, majka Bosanka - Mika Biereth moguće rješenje za napad Zmajeva!

Eldar Ganibegović

Zvijezda Bayerna je njegov najbolji prijatelj, legenda Arsenala mu daje savjete. Za Miku Bieretha u ovom trenutku ima se toliko toga za reći, a za nas ono najvažnije je - potencijalni je reprezentativac Bosne i Hercegovine!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prolazi kroz ko zna koju već smjenu generacija od nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, a rezultata, izuzev onih u B diviziji Lige nacija - nigdje.

Prosipamo kvalifikacije za kvalifikacijama, baraž za baražima, a generalni je dojam kako kvaliteta kao prije deset godina nema. No, da ima potencijala u mlađim igračima koji dolaze, itekako ima.

Od dolaska Sergeja Barbareza, Emira Spahića i ekipe mogli smo se uvjeriti da se aktivno radi na skautiranju i pronalaženju novih igrača za reprezentaciju Bosne i Hercegovine širom Evrope, dosta ih je debitovalo u junu protiv Engleske i Italije, a sada se na vidiku pojavio jedan napadač koji, naizgled, nema veze s Bosnom i Hercegovinom.

Njegovo ime je Mika Biereth. Dečko je to rođen u Londonu 2003. godine i dijete je Fulhama, no trenutno je pod ugovorom s Arsenalom. 

Savjete mu daje ni manje ni više nego legendarni Ian Wright. "Zovem ga ujka Right. On je legenda Arsenala i neko na čiji savjet se mogu osloniti", rekao je Biereth prije nekoliko mjeseci za austrijski laola1.at.

Oglasi

On je 2021. godine iz Fulhama prešao u Arsenal, koji ga je slao na posudbe u Waalwijk, Motherwell i Sturm u januaru ove godine, s kojim je stigao do naslova prvaka Austrije.

U austrijskoj Bundesligi ovaj 187 centimetara visoki napadač postigao je pet golova i dodao tri asistencije na 15 nastupa.

Igrao je i na četiri meča u Konferencijskoj ligi i postigao tri gola, a dodao je i po gol i asistenciju na tri nastupa u ÖFB-Cupu.

Kakve veze Mika Biereth ima s Bosnom i Hercegovinom?

Mika Biereth je do sada upisao tri nastupa za U-21 reprezentaciju Danske, a ima i pet nastupa za juniorski tim ove zemlje uz dva pogotka.

Iako je rođen u Londonu, za Dansku igra zato što mu je otac Danac, ali ima pravo da na seniorskom nivou zaigra za Bosnu i Hercegovinu iz razloga što mu je majka iz Bosne i Hercegovine.

Oglasi

Jasno je da je u svlačionici Sturma dosta toga mogao čuti o Bosni i Hercegovini s obzirom na to da mu je tu saigrač sjajni bh. bek, Jusuf Gazibegović. 

Nakon posudbe u Sturmu Mika Biereth se vraća u redove Arsenala i vidjet ćemo gdje će nastaviti karijeru. 

Što se reprezentacije tiče, on je austrijskim medijima rekao da se jednako osjeća Dancem, Englezom i Bosancem.

"Kada smo sjeli da odlučimo koji je put najbolji za mene, osjećao sam se jednako Englezom kao Dancem i Bosancem, tako da ste mogli baciti novčić", rekao je hibrid Kanea i Haalanda, kako su ga prozvali. 

Edin Džeko je na zalasku karijere, Ermedin Demirović polako preuzima njegovu ulogu, a vidjet ćemo da li će Mika Biereth postati konkurencija ili partner u napadu kapitena Augsburga. 

Oglasi

Nerazdvojan s Jamalom Musialom

Zvijezda Bayerna iz Minhena i njemačke reprezentacije, Jamal Musiala, najbolji je prijatelj dečka koji bi u budućnosti mogao obući dres Bosne i Hercegovine.

"Jamal je moj najbolji prijatelj. Zajedno smo odrasli, zajedno išli u školu. On mi je kao brat i u kontaktu smo svaki dan", kazao je Biereth. 

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Fudbal je također zastupljen u njihovom prijateljstvu, ali se uglavnom radilo o drugim stvarima.

"Često ste uvučeni u ove fudbalske stvari. No, lijepo je imati nekoga s kim možete razgovarati o svemu ostalom", dodao je. 

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SactownCali
Novinari lijepo u London kod njega pozovote momka na interviju... postavite pitanja uvezi BiH.. mozda I zaigra..., ovako copy pass on 100% igra za Dansku.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi