Kada pomislite da ste sve vidjeli: Poznati balkanski klub kao pojačanje predstavio TikTokera

Ima 1,7 miliona pratioca

Kada pomislite da ste sve vidjeli: Poznati balkanski klub kao pojačanje predstavio TikTokera

E. Ganibegović

Živimo u vremenu ekspanzije društvenih mreža, a jedna od najpopularnijih, ako ne i najpopularnija trenutno među mlađom populacijom je TikTok. Upravo jedna zvijezda s ove mreže uspjela je da postane profesionalni fudbaler, a potpisala je za poznati balkanski klub.

Možda je čudno da su odlučili angažovati Rusa dok gotovo cijeli svijet isključuje i suspenduje ruske sportiste nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Također je šokantno da je Botev Plovdiv koji igra na najvišoj razini bugarske lige bio u iskušenju da dovede amaterskog influencera.

Influenceri sve hrabrije ulaze u profesionalni fudbal. Na internetu ima puno videa s njihovim intervjuima s fudbalerima, videa s trening terena i raznih fudbalskih izazova. Čak se pojavljuju i na prestižnim gala večerima, poput Luve de Pereira na posljednjoj dodjeli Zlatne lopte. Došlo je vrijeme za sljedeći korak - počinju se profesionalno baviti fudbalom.

Mikhail Prokopiev, 20-godišnji influencer na TikToku poznat kao Prokop, tamo ima čak 1,7 miliona pratitelja, a njegov sadržaj lajkan je preko 48 miliona puta. Ponekad objavljuje videa na kojima pokazuje svoje fudbalsko umijeće.

Rus se od djetinjstva bavi fudbalom. Igrao je u Zenitu kao mali, a kasnije je igrao samo amaterski. U 2018. godini bio je uključen u projekt FK Amkal Moskva. Ovo je klub u kojem igraju ljudi povezani s ruskim medijima. Ove sezone sudjelovali su u Kupu Rusije i ispali u drugom kolu. 

Oglasi

Prokopjev je tijekom oktobra bio na probi u Botev Plovdivu i "položio ispite". Njegov odlazak bio je upitan zbog povrede. Kada se pojavio u klubu, ostavio je toliko dobar dojam na trenere da je odlučeno da se s njim potpiše ugovor koji vrijedi do januara 2023. godine. Amkal, međutim, neće zaraditi na ovom transferu.

Vrijedi dodati da je zahvaljujući testovima Prokopjev uspio izbjeći djelomičnu mobilizaciju koju je najavio Putin.

Važnu ulogu u dovođenju Prokopjeva svakako je odigrao Anton Zingarewicz, ruski biznismen i vlasnik Boteva od 2021. godine, a uz to predsjednik je još jedan Rus, German Chistiakov.

Oglasi

Novi igrač bugarske momčadi igra na poziciji veznog igrača. U Amkaluu je pozitivno utjecao na atmosferu, a na terenu je impresionirao svojom tehnikom i driblingom. Rus nije krio da mu se snovi ostvaruju.

"San mi je igrati u Europi, osjetiti ovu atmosferu", rekao je, te poručio da planira cijelu porodicu preseliti u Bugarsku, što nije učinio dok je bio u Moskvi. 

Bugarski mediji smatraju da je ovaj transfer čudan i da ima malo veze sa sportom. Oni upućuju na to da je Botevu sada više stalo do promocije na društvenim mrežama.

Botev Plovdiv je deseti na tabeli bugarskog prvenstva nakon 15 utakmica sa 13 bodova, a vrijedi se sjetiti i da su jednom igrali protiv jedno bh. tima.

Bilo je to 2013. godine kada je ovaj tim igrao protiv Zrinjskog u drugom pretkolu Evropske lige. Prvi susret u Mostaru završen je rezultatom 1:1, da bi Botev u revanšu slavio s 2:0 i prošao dalje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi