"Za Juventus nisam potpisao zbog otkazanih letova, to sam shvatio kao znak"

Milan Milanović pred debi u Premijer ligi

"Za Juventus nisam potpisao zbog otkazanih letova, to sam shvatio kao znak" · Intervju

E. Ganibegović

Dobojska Sloga je s četiri boda iz prva dva kola uz sjajnu igru pravi hit Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Prvo su remizirali protiv Borca 2:2, pa deklasirali Leotar 4:0, a pred duel trećeg kola gdje gostuju Sarajevu za navijače ovog kluba stigla je sjajna vijest - pravo nastupa je dobilo najveće ime u ovom timu, 31-godišnji stoper Milan Milanović.

Srbijanski fudbaler u svom CV-ju ima pet nastupa u Seriji A, susrete protiv timova kao što su Juventus i Napoli, protiv igrača poput Di Natalea, Buffona, Del Piera, Pirla, Bonuccija, Chiellinija, zatim osvojenu Seriju B u kojoj je odigrao 76 utakmica.

Bio je čak na pragu transfera u veliki Juventus i trenutno je definitivno jedno od najvećih imena Premijer lige BiH u kojoj tek treba da debituje. Sve to bilo je povod da govori za SportSport.ba.

Kao omladinac razvijao se u Zemunu i Crvenoj zvezdi, a kao tinejdžer odlazi u moskovsku Lokomotivu.

"Igrajući za Zvezdu postao sam i član U17 reprezentacije Srbije gdje sam bio standardan, izborili smo plasman na EP u Turskoj. Tamo je bilo puno skauta i eto za mene je Lokomotiva zagrizla i ubrzo se sve realizovalo. Otišao sam sa 16 godina u jedan od najvećih ruskih klubova", rekao nam je Milanović na početku razgovora, a onda nam je otkrio šta se sve dešavalo oko Juventusa i kako je otišao put Italije:

Oglasi

"Tamo sam proveo tri godine (u Lokomotivi, op. a.) i imao sam izuzetno dobar rad, tako da sam mogao da napredujem iz godine u godinu. Dva puta sam bio najbolji mladi igrač što mi je samo bio motiv više. Naravno, tu je bila i reprezentacija U19 gde smo na EP u Ukrajini osvojili 3. mjesto. Ekipi Španije sam dao dva gola što na kraju nije ostalo neprimijećeno. Imao sam poziv Juventusa i još mnogo velikih klubova. Palermo je bio najkonkretniji i u to vrijeme su davali šansu mladim igračima, tako da se nisam puno dvoumio. Odlazak je bio uz obeštećenje od skoro dva miliona eura i ugovor na pet godina godina. U Juve nisam otišao jer se desio splet nesretnih okolnosti da na dan pregovora budu zavijani aerodromi i avioni nisu dva dana letjeli. Ja sam to vidio kao neki znak da to ne treba da se desi i prihvatio uslove Palerma."

Palermo - Bresha (2:2)

Posted by Milan Milanovic on Monday, August 4, 2014

O vremenu koje je proveo u Italiji ima samo najbolje impresije:

"U Italiji sam nastupao i za klubove iz Serije B i mogu vam reći da je ta liga izuzetno jaka u svakom smislu i da sam i tu stekao ogromno iskustvo. Naravno, dolazi i moj debi u Seriji A protiv Udinesea i njihovog kapitena Di Natalea, odigrali smo 1:1 i bilo je prelijepo igrati pred punim stadionom. A onda nam je došao Juventus u najjačem sastavu sa trenerom Conteom, to je već doživljaj za nezaborav. Igrati protiv takvih igrača poput Buffona, Chiellinija, Pirla,Del Piera, Vučinića, to je bila moja želja od malena."

Nakon sjajnog perioda u Italiji, uslijedio je i najgori period karijere. Milanović je u drugoj polovici 2016. godine bio bez kluba, kratko igrao za Pisu, pa je opet uslijedila pauza od čak godinu i po, do februara 2019. godine.

Oglasi

"Nažalost, svaka karijera nosi uspone i padove tako da ni mene nije zaobišlo... Poslije igranja u Pisi desila mi se ta pauza malo mojom krivicom, ali najviše bivšeg agenta. Ali dobro, hvala Bogu sve je to iza i ne volim da se okrećem tome", iskren je Milanović.

Poslije tog nesretnog perioda uslijedilo je prvo njegovo igranje u Bosni i Hercegovini gdje potpisuje za banjalučki Željezničar (kao i danas u Slogi, trener mu je bio Zoran Ćurguz), a do dolaska u Doboj bio je još u Triglavu iz Kranja, te Raničkom 1923.

Otkrio nam je da je u Slogu došao upravo na poziv Ćurguza, te šta misli o Premijer ligi naše zemlje u poređenju s ligama država u okruženju.

"Poslie toga sam promijenio nekoliko klubova i sada sam ovdje u Doboju i zahvalio bih se treneru Zoranu Ćurguzu na pozivu i na ukazanom povjerenju. Drago mi je da opet sarađujemo jer to izuzetan stručnjak. A što se lige tiče, mislim da je dosta izjednačena i da svako može svakog da dobije, nema pretjeranih favorita. Dobro je što se tereni sređuju jer je to dosta spuštalo nivo lige. Ovako će fudbal biti brži i ljepsi, igrači će moći da pokažu šta znaju i samim tim će se liga dići na nivo Srbije i okolnih zemalja."

"Zadovoljan sam uslovima u Slogi. Trenutno imamo sve što treba jednom igraču da može da radi i napreduje. Momci su pokazali da se neće bojati nikog i da će na svakoj utakmici dati maksimum. Slogin jedini cilj je opstanak tako da ćemo se usredsrediti da skupimo što više bodova", kazao nam je Milanović i za kraj razgovora za SportSport.ba kazao kako priželjkuje da debituje već protiv Sarajeva:

"Iskreno priželjkujem, ali to će trener odlučiti da li ću igrati za vikend. Respektujemo ekipu Sarajeva, oni su favoriti, igraju na svom stadionu, pred svojom publikom. Sigurno da neće biti lako, ali ne idemo sa bijelom zastavom. Izaći ćemo sa željom da damo sve od sebe i ako je moguće uzmemo neki bod."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kao što smo već spomenuli, debi za Slogu za Milanovića će značiti i debi u elitnom rangu bh. fudbala.

Utakmica Sarajevo - Sloga igra se na Koševu u subotu od 21 sat. 

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Husrefbeg22
malo igrao malo pauzira pa dosao iz banjaluckogzeljeznicara. ja mislio iz Juventusa.
5 0
pitariistok
Ma nisi ti dobar paša....
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi