Milan potvrdio da je dobio nove vlasnike, najavljeni još bolji i sretniji dani

Velikan se vraća tamo gdje pripada

Milan potvrdio da je dobio nove vlasnike, najavljeni još bolji i sretniji dani

E. Škorić

Italijanski velikan AC Milan potvrdio je kako je američka kompanija RedBird prošla kroz sve procedure za preuzimanje kluba i sada je sve postalo i zvanično.

Ugovore kojima je Milan iz vlasništva Elliotta prešao u vlasništvo RedBirda potpisao je Gerry Cardinale, glavni čovjek i osnivač američke kompanije.

Milana je Silvio Berlusconi prvo prodao kineskim vlasnicima 2018. godine, ali to nije bila dobra vijest zas ovaj slavni klub, da bi potom Kinezi prodali Elliottu, pod čijim vodstvom je osvojen Scudetto i nakon dugo vremena izborena Liga prvaka, ali je sada stigao novi vlasnik za dodatni napredak.

Amerikanci će Elliottu platiti 1.3 milijarde eura za paket od 70 % dionica Milana, a spremni su i u daljnja ulaganja u klub.

Prvi zadatak novih vlasnika je osigurati funkcioniranje postojećeg ustroja kluba, a to će napraviti tako što će direktorima Paolu Maldiniju i Rickyju Massari ponuditi nove, poboljšane i dugogodišnje ugovore.

Ugovorom, koji klub procjenjuje na 1,2 milijarde eura, predviđa se da će Elliott zadržati manjinski financijski udio u klubu, kao i svoje predstavnike u Upravnom odboru, čime će se konsolidirati partnerstvo između RedBirda i Elliotta koje će dati kontinuitet napretku postignutom prema Elliottovom vodiču u posljednje četiri godine.

Oglasi

Novi vlasnici također smatraju da je Milanu neophodan sopostveni stadion iako grad Milano ima u planu da izgradi novi i veći stadion koji bi koristili zajedno i Inter i Milan.

"Kada je Elliott kupio AC Milan 2018. naslijedili smo klub s izvanrednom poviješću, ali s ozbiljnim financijskim problemima i razočaravajućim sportskim učinkom. Naš je plan bio jednostavan: stvoriti financijsku stabilnost i vratit ga na svom zasluženom mjestu u evropskom nogometu. Mislim da se može reći da smo ostvarili oba cilja. U ovom trenutku prijelaza prema sljedećem poglavlju u povijesti Milana, želim izraziti naš najdublji osjećaj poniznosti, ponosa i iznad svega zahvalnost za iskustva koja smo podijelili sa svakim članom porodice AC Milan: ništa od ovoga ne bismo mogli učiniti bez vas, ljudi iz Milana", rekao je izvršni partner Elliotta Gordon Singer.

Gerry Cardinale, osnivač i izvršni partner RedBirda, rekao je:

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Počašćeni smo što smo dio slavne povijesti AC Milana i oduševljeni smo perspektivom da možemo napisati sljedeće poglavlje kluba baš kao što se vratio i zauzeo zasluženu poziciju na vrhu italijanskog prvenstva s pogledom na buduće ciljeve na evopskoj i svjetskoj razini. Želio bih zahvaliti Gordonu Singeru i cijelom Elliottovom timu na izvanrednom radu koji su učinili u posljednje četiri godine na vraćanju AC Milana na vrh Serie A. RedBirdove investicijske filozofije a rezultati postignuti u svijetu sporta pokazali su da nogometni klubovi mogu biti uspješni na terenu uz održivi financijski profil. Veselimo se početku dugoročne saradnje s Klubom,njegova uprava i navijači AC Milana iz cijelog svijeta kako bi nastavili gurati Milan sve više i više u godinama koje dolaze."

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti