Milićević: Belgija je odlična, ali ima i svoje mane

Ofanzivac Genta i reprezentacije BiH za SportSport.ba

Milićević: Belgija je odlična, ali ima i svoje mane

D. Kurbegović

Do naredne utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ostalo je nešto više od dvije sedmice. 

Većina naših igrača igra standardno u svojim klubovima, a jedan od takvih je svakako i 30-godišnji Danijel Milićević koji je protiv Estonije debitovao za bh. reprezentaciju. Budući da je Belgija naš naredni protivnik, a ovaj ofanzivac igra u toj ligi, kontaktirali smo Milićevića koji je za SportSport.ba govorio o nastupima Genta u prvenstvu i Evropskoj ligi, utakmicama reprezentacije, svojoj igri....

U posljednje vrijeme igrate na visokom nivou, a čini se da dobro ide i Gentu na dva fronta.

"Pa nakon šest utakmica bez poraza u prošlom kolu nas je minimalno 1:0 pobijedila ekipa Oostendea. Iako smo bili bolji tim posebno u prvom poluvremenu, gdje nismo iskoristili tri-četiri prilike, domaćin nas je u drugom poluvremenu kaznio i na kraju pobijedio. Bili smo malo i umorni, let nam je kasnio također, tako da se sve to sastavilo i doživjeli smo prvi poraz u sezoni. Trenutno smo četvrti, bitno je da smo u vrhu u top tri ekipe što nam je i cilj u ovom prvom dijelu sezone" ističe Milićević.

Belgijska liga ove bi godine mogla biti najzanimljivija, ambicije Genta su uvijek visoke.

"Znate za sistem takmičenja u Belgiji, tako da je najbitnije da ste u ovom prvom dijelu među tri najbolje ekipe, a onda da uhvatite dobru formu za play-off kada se sve i odlučuje. Glavni konkurenti Gentu ove sezone za visok plasman su aktuelni prvak Club Brugge, Anderlecht, Standard i Genk, koji je mnogo dobio dolaskom Tina Sušića. Svi ovi klubovi su se dobro pojačali, tako da se očekuje jedna dobra i neizvjesna sezona. Naše ambicije su da u prvenstvu budemo u vrhu, također u Kupu da pokušamo otići do kraja. Prije početka sezone otišla su nam tri ponajbolja igrača iz prošle sezone, dva nova pojačanja su stigla koja su opravdala epitet pojačanja, ali mislim da smo malo slabiji, posebno kada je u pitanju vezna linija u odnosu na prošlu sezonu", ističe novopečeni bh.reprezentativac.

Prošle sezone Gent je igrao Ligu prvaka, a ove igra grupnu fazu Evropske lige.

"Prošla sezona je bila nezaboravno iskustvo za sve nas, napravili smo veliko iznenađenje prošavši grupu u Ligi prvaka, tako da su i ambicije u ovoj sezoni u Evropskoj ligi visoke. Imamo veoma tešku grupu Braga, Shakhtar i Konyaspor su veoma kvalitetne ekipe, ali naš cilj je prolazak u dalju fazu takmičenja. U prvoj utakmici u gostima smo remizirali s Bragom što je po meni dobar rezultat, posebno jer smo igrali u gostima. Evropska liga nudi dosta iznenađenja vidjeli ste kako su izgubili Manchester i Inter od ekipa, koje imaju 100 puta manji budžet, ali danas kada bilo koga podcijenite, na kraju vam se obije o glavu", kaže Milićević.

Zadovoljan je svojom formom, posebno u posljednje vrijeme.

"Nisam najbolje ušao u sezonu, ali evo u posljednje vrijeme sam na onom svom nivou. Svakako da mi je dosta značio i poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, to mi je dodatno podiglo samopouzdanje i krenulo je dobro. Cilj je nastaviti u ovom ritmu i igrama u narednom periodu. Pred nama je dosta utakmica na tri fronta i biće zaista teško, ali za nogometaša je najbitnije da igra, nego da sjedi na klupi", kaže ponajbolji igrač belgijskog Genta.

Neizbježno pitanje je reprezentacija Bosne i Hercegovine, debi protiv Estonije nije mogao biti bolji.

"Zaista sam se super uklopio, momci su zaista vrhunski profesionalci i primili su me fenomenalno. Osjećao sam se odlično tih osam-devet dana i to je nešto novo za mene. Drago mi je što smo kvalifikacije otvorili pobjedom, ja sam sretan što sam dio tog tima, a kada mi je selektor dao 15-tak minuta protiv Estonije pokušao sam da ih maksimalno iskoristim. Asistencije i naša visoka pobjeda su svakako to sve začinili, tako da ću debi u reprezentaciji sigurno dugo pamtiti."

Uskoro reprezentaciju BiH očekuju utakmice protiv Belgije u Briselu, te protiv Kipra u Zenici.

"Pa prije svega ne znam hoću li se naći na spisku selektora, nikad ne znate šta vam nosi sutrašnji dan. Ja moram svojim igrama u kontinuitetu stalno da tjeram selektora da me stavi na spisak. Zasad ide dobro i nadam se da ću biti pozvan i za naredne utakmice protiv Belgije i Kipra. Naredni protivnik je i najteži, Belgija je sjajna reprezentacija ali imaju i oni svojih mana. Baš im je selektor gledao našu zadnju utakmicu u prvenstvu kad smo igrali protiv Oostendea. U klubu već polako me zezaju kako se utakmica bliži, nadam se da ćemo pokazati kvalitet i protiv Belgije. Ja sam spreman i ako dobijem poziv, te ako mi selektor ponovo ukaže povjerenje nadam se da ću ga maksimalno iskoristiti. Konkurencija u reprezentaciji je velika, ali tako i treba da bude", nada se Milićević.

Za kraj smo se dotakli i eventualne promjene kluba i sredine u narednom periodu.

"Ja sam u januaru ove godine potpisao novi ugovor s Gentom, tako da sam sada vezan do ljeta 2019. godine. Potpisivanjem novog ugovora klub je pokazao koliko me cijeni i računa na mene u budućnosti. Ja sam zaista sretan i zadovoljan ovdje u Belgiji, meni je 30 godina u najboljim sam igračkim godinama, ali dobro znate da u ovim godinama nije lagano otići u neki top klub u Evropi. Ja ću nastaviti da se trudim i igram sve bolje, a ako kad dođe kakva ponuda koja će zadovoljiti klub i mene, ne bih imao ništa protiv da zaigram u nekoj jačoj ligi", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Danijel Milićević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi