Milinković: Borac prije četiri godine i danas? Vjerujte, ne može se porediti

Čovjek koji je naslijedio Maksimovića

Milinković: Borac prije četiri godine i danas? Vjerujte, ne može se porediti · Intervju

Adnan Beganović

"Marko Maksimović nije više trener Borca", kao bomba je odjeknula ova vijest u Banjoj Luci, dan prije revanš susreta 2. prekola Konferencijske lige protiv Linfielda iz Sjeverne Irske.

Mladi bosanskohercegovački stručnjak koji je uspio u "nemogućoj misiji" - sa Borcem nadonaditi zaostatak za Sarajevom i osvojiti titulu iznenada je otišao sa klupe.

Nakon dobrih izdanja u 1. pretkolu Lige prvaka protiv Cluja, ali i nešto lošijih u prvenstvu, te ubjedljivog poraza u Sjevernoj Irskoj (4:0), odlučio je podnijeti ostavku.

Čelni ljudi Borca nisu dugo tražili njegovog nasljednika, a za novog šefa struke imenovan je Zoran Milinković, dobro poznato ime na Gradskom stadionu.

Radi se o srbijanskom stručnjaku koji je ranije vodio Borac i koji je u Srbiji radio u mnogobrojnim klubovima, a sa Partizanom se svojevremeno okitio titulom prvaka Srbije.

Nekoliko dana nakon svog dolaska u Banja Luku srbijanski stručnjak pristao je govoriti za SportSport.ba.

Oglasi

Gospodine Milinković, prije nekoliko dana ste imenovani za novog šefa struke aktuelnog bosanskohercegovačkog prvaka. Šta ste, da tako kažem, "zatekli" na Gradskom stadionu?

"Ispadanje iz Evrope donijelo je jedan psihološlki pad na cijelu ekipu. Rekao bih da je to neminovno, no mogu vam reći da je atmosfera iz dana u dan sve bolja. Momci dobro rade, fudbal je takav da se ono što se dogodilo prije nekoliko dana mora što prije zaboraviti. Ova ekipa je odlično odigrala protiv Cluja i mislim kada se sve sabere i oduzme da ovogodišnji nastupi u Evropi nisu razočaravajući. Borac ulazi u taj kontinuitet igranja evropskih utakmica, potrebno je skupljati i iskustvo".

Ekipu ste preuzeli u najgorem trenutku za svakog trenera. Početak je prvenstva, pripreme završene, ekipa selektirana.

"Potpuno ste u pravu kada kažete da sam došao u teškom trenutku za svakog trenera. No, trenerski poziv je takav. Ekipa je koncipirana po zamislima bivšeg šefa što je sasvim u redu. Uprkos tome što nisam uticao na izbor igrača cijenim da Borac ima dobar igrački kadar".

Da li možemo očekivati još pojačanja?

Oglasi

"Iskren da budem, bilo je govora po tom pitanju sa čelnicima kluba. No, tema je dosta složena. Klubovi su uglavnom formirali rostere, istina je da ima još igrača sa slobodnim papirima, ali nisam pristalica da se dovode po svaku cijenu. Vidjet ćemo šta će biti do kraja prelaznog roka".

U dva meča odigrana u prvenstvu Borac je osvojio dva boda. Remi na Grbavici sa Željezničarem i na Gradskom stadionu sa Leotarom. Za vikend novo teško iskušenje, gostovanje u Posušju.

"Start nije bio očekivan, ali prvenstvo je tek počelo. Treba da se uhvati takmičarska forma. Zajedno sa saradnicima sam analizirao Posušje, to je ekipa sa svojim manama, ali i vrlinama. Neće nam biti lako, ali idemo po prvu pobjedu. Veliki je to izazov za nas i očekujem dobru reakciju svojih izabranika".

Kakav Borac možemo očekivati u nastavku sezone?

"Nije lako sada o tome pričati. Tek sam stigao, moramo u hodu definisati sistem igre. Znam samo da mene sa saradnicima očekuje mnogo posla. Primarni cilj je napraviti tim koji će biti konkurentan u borbi za trofeje. Mislim da sam vam dosta rekao sa tom rečenicom. Iskreno, ne volim mnogo razmišljati o tome šta će biti za mjesec ili dva, volim ići iz meča u meč. Dobro se pripremiti za svakog narednog protivnika".

Oglasi

U Borcu ste bili prije četiri godine. Možete li uporediti situaciju u to vrijeme i sada, te da li ste pratili dešavanja u bh. fudbalu nakon odlaska iz Banja Luke?

"Odmah ću vam reči da se situacija prije četiri godine i ova sada ne mogu porediti. Borac je danas mnogo organiziraniji klub, stvari fuknkcionišu onako kako i treba u ozbiljnim klubovima. Prije četiri godine smo ispali zbog administrativnih razloga, odnosno zbog dugovanja. Danas tih problema nema, klub je izuzetno zdrav i stabilan. Sama činjenica da se prošle sezone osvojila titula dovoljno govori o tome. Želio bih ovim putem i da uputim iskrene čestitike Marku Maksimoviću, koji je vodio Borac do titule. A, što se tiče poznavanja bh. lige, mogu vam reći da sam redovno pratio dešavanja. Pratim fudbal u regionu, posebno Borac jer sam tu radio".

Da li će mladi fudbaleri dobijati priliku u nastavku sezone?

"Naravno, to vam mogu garantovati. U Borcu danas ima dosta mladih igrača koji imaju potencijal. Nekoliko ih igra i u mladoj reprezentaciji i biće im posvećena maksimalna pažnja. Mogu reći da ćete po tom pitanju biti pozitivno iznenađeni".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I za sami kraj, da li imate još nešto da poručite navijačima, zbog kojih se fudbal i igra.

"Mogu samo reći da mi imamo obavezu da u svakom momentu dajemo svoj maksimum. Vjerovatno će trebati malo vremena da dođemo do svog stila, ali siguran sam da će moji izabranici u svakoj utakmic, na svakom treningu, davati svoj posljednj atom snage".

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1571956549
Zato su sudije iste hahahahahaha
6 1
Brazuka
Sada je prava mafija koj rusi savez ligu i državu
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti