Milion kombinacija: Pet klubova u borbi za ostanak u eliti

Milion kombinacija: Pet klubova u borbi za ostanak u eliti

FK Drina (13. mjesto 26 bodova)

Adnan Beganović

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini ušla je u samu završnicu, odnosno ostalo je još da se odigra devet susreta, osam u prvenstvu i jedan u Kupu, a još uvijek se ne zna ko će biti prvak, koja će četiri kluba predstavljati našu zemlju u Evropi i koja će dva kluba napustiti društvo najboljih.

Drina se kolo prije kraja nalazi na 13. mjestu tabele sa 26 bodova i još uvijek strijepi za svoj status. U Zvorniku će u posljednjem kolu Drina snage odmjeriti sa Slavijom i samo pobjeda u ovom duelu sigurno zvorničku ekipu ostavlja u eliti.

U slučaju poraza, te pobjede Mladosti ili Zvijezde u međusobnom okršaju, Drina bi bez obzira na ishod susreta između Travnika i Viteza napustila društvo najboljih, pošto Vitez ima 26 bodova kao i Drina, ali i bolji međusobni omjer.

Poraz Drine od Slavije i remi Mladosti i Zvijezde bez obzira na ishod susreta između Travnika i Viteza zakođer bi zvorničku ekipu bacio u niži rang. U tom slučaju Zvijezda bi sezonu završila na posljednjem mjestu sa 25 bodova, a Drina bi bila pretposljenja sa 26 bodova, koliko bi imali i Vitez, te Mladost. Međutim, u mini tabeli ova tri kluba najslabija je Drina.

Ukoliko Drina remizira sa Slavijom sezonu će završiti sa 27 bodova i tada će njen status zavisiti od susreta Mladosti i Zvijezde, te Travnika i Viteza. Ukoliko bi se na kraju stvorio krug od tri ekipe sa 27 bodova (Drina, Vitez, Zvijezda) što je također moguće, društvo najboljih bi napustili Mladost (25 bodova) i ekipa iz Zvornika koja u mini tabele ekipa sa 27 bodova ima najmanji broj osvojenih bodova.

Teoretski je moguće da samo Drina i Vitez na kraju imaju po 27 bodova, a Mladost 28 i tada bi društvo najboljih napustila ekipa iz Zvornika zbog slabijeg međusobnog skora, a zajedno sa Drinom ispala bi i Zvijezda, koja bi po ovom scenariju ostala na 24 boda.

No, Zvijezda ukoliko uzme bod u Velikoj Obarskoj, a Vitez bod ili tri u Travniku, Drina će ostati u Premijer ligi i ako izgubi od Slavije. U tom slučaju ispala bi Zvijezda sa 25 bodova i Mladost sa 26, na koliko bi ostala i Drina. Međusobni skor Drine i Mladosti je identičan, odnosno u oba susreta su slavile gostujuće ekipe rezultatom 2:0, pa bi ekipe iz Višegrada bila bolje plasirana zbog bolje ukupne gol razlike.

Sve u svemu, moguće je mnogo različitih scenarija, no pobjeda nad Slavijom Drinu sigurno ostavlja u ligi.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.