Heroj na riječima, a na djelima kukavica: Kako je Mircea Lucescu "prodao" Ukrajinu

Olako je promijenio svoje stavove

Heroj na riječima, a na djelima kukavica: Kako je Mircea Lucescu "prodao" Ukrajinu

Edmir Škorić

Rumunski nogometni trener Mircea Lucescu brzo je "promijenio ploču".

Nakon što je 24. februara počela ruska invazija na Ukrajinu, legendarni Rumun je dao hrabru izjavu rekavši da neće napustiti Kijev, gdje je radio kao trener tamošnjeg prvaka Dynama. Izgledao je samouvjereno, s oduševljenjem je nogometni svijet slušao riječi legende, a Ukrajinci ga slavili jer je odlučio u najtežim trenucima biti s njima.

"Neću napustiti Kijev i vratiti se u Rumuniju jer nisam kukavica. Nadam se da će ovaj rat kojeg su počeli idioti što prije biti zaustavljen. Nikada nisam mislio da može doći do ovoga", poručio je Lucescu prvog dana invazije, a već drugog je bio u svom domu u Rumuniji.

On je sa svojim pomoćnicima preko Moldavije stigao u Bukurešt i naprosto sve zaboravio. Bivši trener Šahtara iz Donjecka bio je izričito protiv Vladimira Putina i ruske vojske koja je napala Ukrajinu, ali evo danas daje potpuno drugačije izjave. 

Trenutno se sportskim medijima u Ukrajini vrti Lucescuova izjava kako Rusi ne bi trebali da trpe sankcije zbog ratnih dešavanja.

"Izbacivanje ruskih timova i sportista sa međunarodnih takmičenja nije u redu. Za mene sport nema veze s politikom. Sport je kultura, pa mislim da je donošenje takvih odluka pogrešno", rekao je Lucescu, dodavši:

Oglasi

"Ljudi moraju nastaviti da se takmiče u sportu. Oni to trebaju. Ne pristajem na to da se sportistima oduzima pravo da budu prvaci. Sport može samo pomoći", zaključio je.

Rat u Ukrajini traje već 19 dana i već je odnio mnogo života. Umiru i nevini civili, veliki broj djece također je poginuo i cijeli svijet osuđuje ono što rade Rusi, a Lucescu sada brani sportiste koji dolaze iz te zemlje i čini se da mu više nije u interesu da govori negativno o Putinu i Rusiji.

Njegova "ljubav" prema Kijevu i Ukrajini praktično je prestala za samo nekoliko dana. 

Podsjećamo, odmah nakon početka rata obustavljeno je prvenstvo Ukrajine u nogometu, a do tada su nogometaši koje trenira slavni Rumun bili drugi na tabeli s 45 bodova, dok je lider bio Šahtar sa 47 bodova. 

Lucescu je kao igrač nastupao samo u Rumuniji, a skoro cijelu karijeru proveo je igrajući u Dinamo Bukureštu. Taj je klub kasnije i trenirao, a bio je i trener Zenita, Bešiktaša, Intera, Brescije, Rapid Bukurešta, te jedno vrijeme selektor Turske.

Top Komentari

ThrillerHz
Sta ocekivati od covjeka koji je nakon Shakhtara sjeo na klupu ljutog rivala Dinama iz Kieva… Davni je pokazao kakav je
5 0
Goran86
Gowno od coveka xy puta dokazano.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti