Mislite da su slobodni igrači "besplatni"? Nestvarne cifre u džepovima posrednika
Foto: Ilustracija (EPA)

Kuda ide moderni fudbal?

Mislite da su slobodni igrači "besplatni"? Nestvarne cifre u džepovima posrednika

Tokom ljeta 2019. godine u najjačim evropskim ligama je viđen veliki broj transfera, a suma novca koji je "promijenio ruke" je ogromna.

Zanimljivo je međutim da je tokom ljeta menadžerima i različitim posrednicima u transferima isplaćeno gotovo pola milijarde eura, na ime provizija.

Kako je izračunao Inside World Football koristeći FIFA TMS (Transfer meč sistem), menadžeri i posrednici su tokom ljeta zaradili ukupno 478.2 miliona eura.

To znači da oni igraju ogromnu ulogu u trendu astronomskog rasta cijena fudbalskih transfera u posljednje vrijeme.

Cifra koju su inkasirali različiti menadžeri je drastičnu narasla u odnosu na prošlogodišnji ljetni prelazni rok, a 64.9% od nešto više od 478.2 miliona eura su iplatili klubovi koji su kupovali igrače.

Također, statistika pokazuje da je za 47% već pomenute sume "odgovorno" 50 najvećih transfera.

Iako se dovođenje igrača bez ugovora smatra odličnim i isplativim potezom jer nije potrebno platiti naknadu drugom klubu, takvi (vrhunski) fudbaleri su sve osim besplatni.

Naime, značajan dio od skoro pola milijarde eura je isplaćen i u obliku provizija za predstavnike i posrednike u transferima slobodnih igrača.

U tim slučajevima klubovi se takmiče za postpis, a kao sredstvo "nagovora" samom igraču i njegovim predstavnicima se isplaćuju visoke provizije, bonusi itd...

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

AmaRam4
Ja ih na fifi godinama plaćam "slobodne"
2 1
K79
Pa zar ste vi stvarno mislili da juventus sve te silne igrače dovode besplatno hahaha hahaha eto jedini oni pametni a svi ostali budale
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi