Mnogo kandidata, a samo tri medalje
Gasol nije blistao u prvom krugu, ali se očekuje njegova eksplozija u nastavku Eurobasketa

Eurobasket 2009

Mnogo kandidata, a samo tri medalje

Danas na Eurobasketu počinje drugi krug. 12 najboljih reprezentacija bori se za osam mjesta u četvrtfinalu, a ono što možemo garantovati je sjajna košarka. Nismo nezadovoljni ni nakon prvog kruga, ali će iz utakmice u utakmicu biti sve bolje.

Prvi krug koji su favoriti iskoristili za zagrijavanje za ono što tek slijedi je iza nas. Favoriti su upisali bodove koje su prenijeli u drugi krug, a sad tek slijedi finalizacija forme za četvrtfinale. Ni drugi krug neće biti "pod moranje" za neke reprezentacije poput Grčke, Litvanije ili Turske koje su upisale sve pobjede, tako da im i jedna pobjeda iz tri meča u drugom krugu može biti dovoljna za ćetvrtfinale.  

Grupa E

U ovoj grupi dvije reprezentacije imaju maksimalan učinak. Grčka i Francuska su prvi krug odradile rutinski, a ni prolaz u četvrtfinale neće im predstavljati neki preveliki problem.

Grci su na Eurobasket došli bez šest, sedam glavnih igrača i mnogi su ih svrstali u grupu reprezentacija srednje kvalitete, ali su izabranici Jonasa Kazlauskasa pokazali zavidan kvalitet koji je mnoge oduševio. Podmlađeni tim Grčke je ostvario tri ubjedljive pobjede i pokazao da će biti tvrd orah za sve.

Francuska je do Eurobasketa došla preko baraža, a to se ispostavilo čak i prednošću za Parkera i društvo. Uigraniji i sa sedam NBA igrača u sastavu Francuzi su iskazali kvalitet koji može biti dovoljan za medalju.

Hrvatska je napravila očekivani rezultat. Izabranici Jasmina Repeše su pokazali da imaju kvalitet, ali za toliko iščekivanu medalju moraju početi na vrijeme rješavati utakmicu i ne smije im se dešavati da ganjaju minus 17 kao protiv Makedonaca, jer sada su tu puno jače selekcije koje im neće dozvoliti povratak iz mrtvih.

Njemačka je napravila iznenađenje izbacivši Latviju, a ovaj mladi tim je čak i preskočio postavljenu letvicu, tako da ćče oni teško proći ovu grupu, a ukoliko savladaju bilo koga u drugom krugu to će biti rezultat vrijedan svake pažnje.

Rusija je u drugi krug prošla bez prenešenih bodova, tako da će za četvrtfinale morati dobiti vjerovatno sve tri utakmice, što će biti jako teško, ali Rusi imaju čvrstu ekipu koja igra odličnu odbranu i nikome neće biti lako protiv njih.

Makedonija je kao i Njemačka svoj posao obavila, tako da svaka nova pobjeda znači prebačaj očekivanog.

Prognoza.
1. Francuska 2. Grčka 3. Hrvatska 4. Rusija 5. Njemačka 6. Makedonija

Grupa F

E ova grupa će biti mnogo kvalitetnija i neizvjesnija. Jedina repka koja je prenijela sve bodove je mlada Turska ojačana Hedom Turkogluom i glavnim adutom Bošom Tanjevićem. Turska reprezentacija bi svoj zenit trebala doživjeti narednog ljeta na Svjetskom prvenstvu kod njih, a ovo prvenstvo im je došlo kao uigravanje za to. Četvrtfinale im ne bi trebalo izmaknuti.

Litvanija jedina nije prenijela ni jedan bod, ali su oni reprezentacija koja je definitivno najviše pogođena otkazima. Biće teško da prođu među osam, ali nada zadnja umire i Litvance nikad ne treba otpisati.

Slovenija i Španija su prošle dalje, ali nisu pokazale igru koja se od njih očekuje. To se posebno odnosi na Špance, ali ne treba sumnjati da će u drugom krugu zaigrati bolje, još ako Gasol bude potpuno zdrav onda će ponovo biti oni stari. Srbija je odigrala tri različite utakmice.

Nakon briljantne utakmice protiv Španije, odigrali su loše protiv Slovenije i prosječno protiv Britanije, što dovoljno govori o nezrelosti mladog tima Dušana Ivkovića. Ipak, Srbija iako ispadne u drugom krugu ne treba žaliti, jer su dobili jednu generaciju koja će u budućnosti biti sposobna za velika dijela.

Poljska je odigrala dobro, a domaći navijači to od njih očekuju i u drugom krugu, ali biće teško jer za veliki rezultat potrebno je imati više od četiri kvalitetna igrača, a to Poljaci nemaju.

Prognoza:
1. Španija 2. Slovenija 3. Turska 4. Srbija 5. Poljska 6. Litvanija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.