Moćan napad i prosječna odbrana

Predstavljamo protivnike reprezentacije BiH na SP

Moćan napad i prosječna odbrana

Iako smo od nositelja grupe svi priželjkivali Švicarsku ili Belgiju, mnogi i Kolumbiju, sreća nas ipak nije mazila. Žrijeb nam je dodijelio dvostruke svjetske prvaka Argentine. 

Reprezentacija Argentine spada u red najvećih svjetskih reprezentacija i svakako su je željeli izbjeći čak i mnogo jači timovi od nas, ali šta je tu je. Ne vrijedi plakati. Treba zasukati rukave, dobro prostudirati svakog argentinskog igrača i pokušati u prvoj utakmici na Mundijalu odigrati što bolje, pokazati se u dobrom svijetlu, te ostvariti rezultat koji bi našim igračima dao psihološku snagu za sljedeće dvije utakmice protiv zantno lakših protivnika Nigerije i Irana. 

Šta reći o Argentincima a da se ne zna. Svako onaj ko iole poznaje fudbal, zna da su Argentinci svjetska sila, reprezentacija koja na svako SP dolazi kao jedan od glavnih favorita za naslov prvaka. Čak i onda kada nisu u najboljoj formi. 

Argentince od svih reprezentacija trenutno najbolje poznajemo, jer smo posljednju utakmicu igrali upravo protiv njih. Argentina na Mundijal u Brazil stiže s ambicijama da napokon napravi veliki rezultat. Posljednji naslov prvaka osvojili su još davne 1986. u Meksiku, a četvrtfinale nisu prošli još od Italije 1990. kada su izgubili od Njemačke u finalu. 

Nakon toga su ispadali u osmini finala u SAD 1994., pa u četvrtfinalu 1998., četiri godine kasnije u Japanu i Koreji nisu uspjeli proći ni grupu, da bi na posljedna dva prvenstva ispadali u četvrtfinalu od Njemačke. 

Danas su kao kolektiv slabiji nego na prethodnim prvenstvima, ali opet imaju ono što nisu imali još od vremena Diega Maradone. Imaju jednog Lionela Messija, igrača koji sam može riješiti utakmicu. Pored Messija imaju vrhunske napadače Aguera, Higuaina, Lavezzija, Palacija, ali već duži period argentinski navijači sanjaju da se pojavi vrhunski golman ili igrač u odbrani kakvi su nekad bili Ayala, Sensini, Samuel, Sorin, te nekada davno Ruggeri ili Passarella. Danas takvog igrača Argentina jednostavno nema. 

Argentina je zauzela prvo mjesto u južnoameričkim kvalifikacijama. U 18 odigranih utakmica Gaučosi su osvojili 32 boda, slavili su u devet utakmica, pet puta su remizirali, dok su pretrpjeli poraze od Venecuele i Urugvaja. Poraz od Venecuele najbolji je pokazatelj da nisu nepobjedivi. 

Prvi golman argentinske reprezentacije je Sergio Romero koji sjedi na klupi Monaca kao rezerva Danijelu Subašiću, golmanu koji nema mjesta na golu hrvatske reprezentacije. Ništa bolja situacija nije ni u posljednjoj lini odbrane Gaučosa. Selektor Alejandro Sabella je tokom kvalifikacija za Mundijal često mijenjao posljednju liniju, ali još uvijek niko nije siguran za svoje mjesto osim Pabla Zabalete na desnom beku, koji je jedini za kojeg se može reći da igra u vrhunskoj formi. 

Pored golmana najslabija karika u argentinskom lancu svakako je lijevi bek. Sabella je često isticao kako je bek Atletico Madrida Emiliano Insua najbolji argentinski bek, ali kako je Insua u madridskom klubu daleko od prvog tima, Sabella se okrenuo igraču lisabonskog Sportinga Marcosu Roju, koji najčešće igra na toj poziciji. 

Štoperski dvojac u kvalifikacijama najčešće su činili Ezequiel Garray iz Benfice i Federico Fernandez, koji je u Napoliju češće na klupi nego u početnom sastavu. Hugo Campanaro, Nicolas Otamendi, Fabricio Coloccini ili Jose Basanta iz meksičkog Monterreya su solidni igrači, ali ništa više od toga. 

Mnogo problema je argentinski selektor imao i u sredini terena gdje je konstantno igrao samo Javier Mascherano iz Barcelone. Fernando Gago je uz Mascherana nominalno prvi izbor na poziciji zadnjih veznih igrača, ali nekadašnji član Real Madrida, danas Boce Juniors, u posljednjoj sezoni više vremena je proveo po bolnicama nego na terenu.

Slatke brige oko izbora igrača za prvih 11 Sabella ima jedino s ofnzivnim veznim igračima i napadačima. Imena Messija, Di Marije, Lavezzija, Higuaina, Aguera i Palacija ulijevaju strahopoštovanje kod svih svjetskih reprezentacija. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U dosadašnjoj historiji nismo imali uspjeha protiv ove južnoameričke reprezentacije. Protiv njih smo igrali dva puta i oba puta izgubili. Davne 1998. godine Argentinci su nas u sklopu priprema za SP u Francuskoj razbili 5:0, a prije nepunih mjesec dana poraženi smo sa 2:0. Nadajmo se da će ovaj put biti po onoj narodnoj "treća sreća". 

Imena su jedno, a teren nešto sasvim drugo. Tradicije su tu uvijek da bi se rušile, a gdje ćeš bolje prilike od prve utakmice na Mundijalu i to na jednom od kultnih svjetskih stadiona - Maracani. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti