Mostarski derbi u Premijer ligi BiH: Tradicija naklonjena domaćinima!

HŠK Zrinjski i FK Velež se sastaju nakon tri godine

Mostarski derbi u Premijer ligi BiH: Tradicija naklonjena domaćinima!

Danas i sutra se igraju utakmice 2. kola Premijer lige BiH, a nedjelja donosi i prvi mostarski derbi nakon tri godine.

Zrinjski će Pod Bijelim brijegom ugostiti ekipu Veleža, koja se nakon tri godine vratila u bh. fudbalsku elitu.

Vrijedi, zbog toga, podsjetiti na historiju duela Zrinjskog i Veleža u Premijer ligi BiH.

"Zajednička" Premijer liga se igra od sezone 2002/2003, a od tada su mostarski rivali 22 puta odmjeravali snage u šampionatu BiH.

Zrinjski je u derbijima odigranim u okviru PL uspješniji s obzirom da je slavio 12 puta, dok su fudbaleri Veleža bolji bili u šest navrata. Četiri mostarska derbija u Premijer ligi BiH završena su neriješenim rezultatom.

Ipak, najubjedljiviju pobjedu u mostarskim derbijima u PL upisao je Velež i to u maju 2003. godine kada je na svom terenu slavio sa 4:1. Bila je to i najefikasnija utakmica Veleža i Zrinjskog.

Samo dva puta su Velež i Zrinjski odigrali utakmicu bez golova, u aprilu 2010. i novembru 2013. godine.

U većini slučajeva u mostarskim derbijima u PL BiH domaćin je izlazio kao pobjednik - čak 16 puta, dok su gosti dolazili do punog plijena u samo dva navrata.

Posljednji premijerligaški derbi Zrinjski i Velež su odigrali u maju 2016. godine i tada su Plemići Pod Bijelim brijegom slavili rezultatom 1:0 zahvaljujući golu Nemanje Bilbije.

Ipak, to nije bio zadnji zvanični mostarski derbi s obzirom da su se nešto kasnije, iste godine u oktobru, dva rivala srela u Kupu BiH.

Bila je to 1/16 finala Kupa BiH, Zrinjski je na domaćem terenu slavio sa 3:0, dok je u gostima upisao pobjedu od 1:2.

Tokom godina su Zrinjski i Velež odigrali šest utakmica u Kupu BiH.

Zrinjski je i tu bio nešto uspješniji s obzirom da je pored dvije već pomenute utakmice, bio bolji i u dvomeču četvrtfinala odigranom u martu 2015. godine. Pod Bijelim brijegom je bilo 2:2, ali je Zrinjski u revanšu slavio sa 0:2.

Sreli su se mostarski klubovi u Kupu BiH i 2011. godine. Velež je Pod Bijelim brijegom vodio 0:1 u prvom meču koji je prekinut, pa je Disciplinska komisija Rođenima za zelenim stolom dodijelila pobjedu rezultatom 0:3. Rođeni su i u revanšu na domaćem terenu bili bolji, rezultatom 2:0.

Treba napomenuti da su se Velež i Zrinjski susretali u Premijer ligi i prije nego što su se ovom takmičenju priključili klubovi iz RS.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U tom periodu su odigrane četiri utakmice, a klubovi su upisali po dvije pobjede.

Također, treba istaći da su Zrinjski i Velež odigrali više međusobnih derbija tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

VelaHavle
"Također, treba istaći da su Zrinjski i Velež odigrali više međusobnih derbija tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka." ... nek si ti naglasio da je ovaj vjestacki klub sa ukradenog stadiona ipak nekad postojao, i odbranio lazi sa zapadne strane
6 0
bistrik87
Dobit ce ih Velez, crkli su oni, jos valja u cetvrtak opet, ima da ih grcevi fataju na po sata igre
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi