Može li iko ugroziti Francuze?

Večeras u Švedskoj počinje rukometno SP

Može li iko ugroziti Francuze?

Večeras u Švedskoj počinje vjerovatno najjače Svjetsko rukometno prvenstvo u historiji. Najbolje 24 reprezentacije svijeta borit će se od 13. - 31. januara za naslov najboljeg na planeti.

Zlato osvojeno prije dvije godine u Hrvatskoj brani reprezentacija Francuske kojoj je pošlo za rukom nešto što nikome prije njih nije. Karabatić i društvo su uspjeli kompletirati olimpijsko zlato 2008., svjetsko 2009. i evropsko 2010, a sada, iako oslabljeni, dolaze s ciljem da opet budu prvi.

Koliko je rukomet napredovao posljednjih godina dovoljno pokazuje podatak da se na prvenstvo nisu uspjele plasirati takve reprezentacije kao što su Rusija ili Slovenija, pa u Švedskoj nećemo biti u prilici gledati jednog Uroša Zormana ili Edvarda Kokšarova. Nekoliko reprezentacija je ostalo bez važnih igrača zbog povreda, ali opet će ovo prvenstvo biti na vrhunskom nivou.

Francuska veliki favorit

Grupa A je vjerovatno kvalitetom najjača na cijelom turiru, ali se kao siguran favorit izdvaja svjetski prvak Francuska. Galski pijetlovi u Švedsku dolaze bez povrijeđenih G. Gillea i Narcissea, ali Claude Onesta opet na raspolaganju ima strašan sastav. Prvo ime svakako je Nikola Karabatić, bez sumnje jedan od tri najbolja igrača na svijetu. Pored njega glavne zvijezde su Thierry Omeyer, zatim Jerome Fernandez, Luc Abalo, Michael Guigou, Didier Dinart...

Preostale dvije reprezentacije koje bi iz ove grupe trebale otići dalje su Njemačka i Španija. Španci su zadnjih nekoliko turnira podbacili, pa selektor Valero Rivera ovaj put najavljuje pohod na vrh. Prva zvijezda Iker Romero nije trenirao desetak dana i pitanje je u kakvoj je formi, a u reprezentaciju se vratio Albert Rocas. Entrerios, Garcia, Garabaya i veteran Hombrados bi trebali osigurati prolaz dalje.

Njemačka je na prošlom Evropskom prvenstvu doživjela debakl osvojivši tek 10. mjesto. Hainer Brand je dosta podmladio ekipu. Neočekivano je otpisao Torstena Jansena, ali imena Michaela Krausa, Pascala Hensa, Johannesa Bittera, Holgera Glandorfa ili Dominika Kleina garantiraju dobre igre Nijemaca. Možda ne mogu do medalje, ali bi u drugi krug trebali bez problema.

Preostale tri reprezentacije u grupi teško mogu ostvariti prolaz dalje. Tunis ima izuzetno dobru ekipu koja bi možda u nekoj drugoj grupi mogla proći dalje, ali u ovoj teško. Hmam i Tej su odlični igrači, ali ne mogu sami protiv Evropljana. Egipat igra svoje deseto uzastopno prvenstvo, solidna je ekipa, ali Hassan Zaky više nije onaj stari. Bahrein je tu tek da popuni kvotu iz Azije.

Island se nada medalji

U grupi B se nalaze Island, Norveška, Mađarska, Austrija, Brazil i Japan. Prve tri reprezentacije imaju najviše šansi da se nađu u drugom krugu. Od Brazila i Japana ne treba očekivati čuda. Osim igrača Logrona Alesa Silve Brazilci nemaju igrača vrijednog spomena, dok Japanci sa samo jednim igračem višim od 190 cm ne mogu parirati nikome. Ove dvije reprezentacije realno gledajući ne mogu ovdje nikome parirati.

Od preostale četvorke najmanje šansi za drugim krugom ima Austrija. Skup je to solidnih igrača, ali za veća dijela treba i nekoliko vrhunskih, a oni imaju samo jednog takvog. Viktor Szilagy, srednjak Flensburga ne može sam. Mađari dolaze jači za sjajnog Laszla Nagyja, koji je prebrodio svađe sa čelnim ljudima mađarskog saveza i opet je na raspolaganju. S njim Mađari mogu u drugi krug.

Norveška je također jedna od reprezentacija koja može daleko dogurati, ali isto tako može i razočarati. Prva zvijezda tima - rukometni David Beckham - Kristian Kjelling nije mnogo igrao u pripremama i još je neizvjesno hoće li igrati u Švedskoj. Bez njega bi bili za 20 posto slabiji. Ipak, imena Egea, Myrhola, Tvedtena, Mamelunda, Skoglunda i Lunda pokazaju o kakvom se timu radi.

Prvim favoritom ove grupe doima se Island. Po imenima su sigurno prvi favoriti, ali historija nas uči da se s njima nikad ne zna. U junu 2008. godine su ispali u baražu za SP u Hrvatskoj, a samo dva mjeseca kasnije isti ti igrači su u Pekingu uzeli olimpijsko srebro. Olaffur Stefansson je i dalje prva zvijezda, tu je sjajno desno krilo Alexander Petterson, prošle godine najbolji islandski igrač, zatim Gunnarsson, Sigurdsson, Gudjonsson, Atlasson...

Novi selektor, stare navike

U C grupi se nalaze Hrvatska, Srbija, Danska, Rumunija, Australija i Alžir. Posljednje dvije reprezentacije nemaju skoro nikakvih šansi da se plasiraju dalje, a Rumuni od ovih evropskih selekcija na papiru izgledaju najlošije, iako ih ne treba otpisati. Nemaju nekih velikih zvijezda, ali reprezentacija koja u kvalifikacijama izbaci Rusiju zaslužuje sve pohvale.

Prvi favorit grupe je reprezentacija Hrvatske, uz Francusku prvi kandidat za zlato. Otišao je Lino Červar, stigao je Slavko Goluža, ali ambicije Kauboja su ostale iste. Slavko je imao dosta problema jer mu zbog povreda nedostaju Horvat, Čupić, Vukić, otpao je i Sulić, nema više Metličića, Džombe, Špoljarića i Dominikovića, ali dok je Ivano Balić tu za Hrvate zime nema. Lacković, Alilović, Štrlek i Vori garantuju još jedan dobar turnir za Hrvatsku.

Uz Hrvatsku se glavnim favoritom čini Danska. Imaju jednog od najvećih svjetskih stručnjaka Ulrika Wilbeka, ali su zbog povreda ostali bez Knudsena, iskusnog golmana Hvidta i organizatora odbrane Jorgensena. Iako još uvijek imaju Christiansena, Hansena, Noodesba, Sondergaarda, Spellerberga, Mogensena, Boesena, izostanak velike trojke je ogroman hendikep.

Najveća nepoznanica je reprezentacija Srbije. Novi selektor Veselin Vuković je dosta izmijenio sastav, ima nekoliko igrača koji tek treba da se dokažu. Najjače oružje Orlova je vanjska linija Ilić, Šešum i Vujin, solidni su na golmanskoj poziciji (Pejanović, Stanić), dok su najtanji na krilima gdje igraju Prodanović i Marković, koji su samo solidni igrači.

Šveđani uz pomoć navijača mogu daleko

Najslabija grupa na prvenstvu je D grupa. Švedska i Poljska su tu bez premca, Slovačka i Južna Koreja su solidne, dok Argentina i Čile ne predstavljaju neku rukometnu kremu. Čile je uz Bahrein vjerovatno najlošija ekipa na prvenstvu, dok Argentina više nema nekih igrača kao ranije i ne treba očekivati neki poseban rezultat.

Za treću poziciju koja vodi u drugi krug borit će se Slovačka i Južna Koreja. Slovaci imaju odličnog golmana Richarda Stochla iz Montpelliera, te odličnog krilnog igrača Martina Stranovskog koji godinama igra u Španiji. Koreja je možda i najbrža reprezentacija na prvenstvu, ali su tanki u odbrani. Nijedna od ove dvije reprezentacije ne bi trebala biti problem za Švedsku i Poljsku.

Bogdan Wenta na raspolaganju ima tim snova. Poljska je prije četiri godine bila druga, prije dvije godine treća, što dovoljno govori da je sposobna za najviše stvari. Slawomir Szmal je ponajbolji golman svijeta, Karol Bielecki ima top u desnici, Marcin Lijewski u ljevici. Jurecki, Jurasik, Jaszka, Tkaczyk, Tluczynski, Kuchczynski i Rosinski mogu čak i do medalje ako ih dobro krene na početku.

Švedska je nekoliko godina bila rukometni prosjek, ali je sada sazrijela mlada ekipa koja bi se uz pomoć navijača mogla konačno vratiti tamo gdje su bili kada su igru nosili današnji selektori Ola Lindgren i Staffan Olsson. Kim Anderson je izrastao u jednog od najboljih vanjskih igrača, baš kao i Oscar Carlen. Kallman, Lennartsson, Arrhenius, Larsson, Tobias i Lukas Karlsson, Larholm i Doder bi mogli ostvariti dobar rezultat.

Pred nama je 15 dana vrhunskog rukometa. Evropsko prvenstvo prošle godine pokazalo je nevjerovatnu ekspanziju ovog sporta, a ovo Svjetsko prvenstvo bi trebalo biti nastavak tog trenda. Neka veća iznenađenja se ne mogu očekivati. Uglavnom se radi o sedam ili osam reprezentacija koje već neko vrijeme vode glavnu riječ u svijetu rukometa i među njima treba tražiti prvaka.

Grupa A:
Bahrein
Egipta
Francuska
Njemačka
Španija
Tunis

Grupa B:
Austrija
Brazil
Mađarska
Island
Japan
Norveška

Grupa C:
Alžir
Australija
Hrvatska
Danska
Rumunija
Srbija

Grupa D:
Argentina
Čile
Južna Koreja
Poljska
Slovačka
Švedska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.