Mršavko kojeg su zvali Debelim je danas zvijezda: "Dali smo obećanja, a sada se i ne čujemo..."

Želio je da igra na potpuno drugoj poziciji

Mršavko kojeg su zvali Debelim je danas zvijezda: "Dali smo obećanja, a sada se i ne čujemo..."

A. Čaušević

"Ne, treneru, ne želim biti golman. Ne ponovo. Ne sviđa mi se. Hoću da igram na mojoj pozicji, na lijevom krilu", rečenica je koju je tada 9-godišnji Ederson rekao svom treneru Gilbertu Lopesu. Danas je Brazilac među najboljim na svijetu, član je reprezentacije Brazila i jedinica Manchester Cityja.

Edersonom učitelj se u razgovoru za Marcu prisjetio kakav je Ederson bio kao dječak. Odlični čuvar mreže je kao i većina brazilskih fudbalera prošao kroz teško djetinjstvo, a često je bio i meta ismijavanja.

"Bio je veoma mršav. Ostali su ga u šali zvali Debeli. Veoma snažno je udarao loptu, ali tehnički nije bio toliko dobar. Njegova brzina je bila skromna, trebali bi zvati taxi. Zato sam ga stavio na gol, nije želio, ali se brzo pokazalo da je to bila prava stvar", prisjetio se Lopes.

"Porodica mu je bila siromašna, ali su bili složni. Osjetilo se prisustvo njegovih roditelja. Bili su iz područja gdje mnoge kuće nisu imale krova. Otac mu je ustajao u četiri ujutro kako bi isporučio voće. Sada je najskuplji golman svijeta i zaboravio je te neke stvari. Obećali smo sebi neke stvari, koje recimo nisu ispunjene. Dugo s njim nisam pričao", kazao je trener s određenom gorčinom u glasu.

Edersona je u Evropu doveo Jorge Mendes koji je poslao svoje skaute u Brazil da ga prate nakon što je mladi golman bio u omladinskim selekcijama Sao Paola.

"Došao je neki skaut Enio koji radi za Mendesa, htio je da ga testira. Nije želio da ga dečko napravi budalom. Moj asistent je šutirao nekoliko puta i to je bilo dovljno. Tada nije ni imao 16 godina, a sada je najskuplji na svijetu".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Edersonovo tijelo je prepuno tetovaža, ima ih preko 30 duž cijelog tijela. Porodične supomene, fotografije, religiozne poruke, orao kao simbol Benfice, titula prvaka Portugala na listu, na leđima je godina rođenja (1993.), a čuva još mjesto za toliko željenu Ligu prvaka.

"Najbolja karakteristika koju Ederson posjeduje je da se nikad ne boji bilo čega. Veoma je hrabar. Nikad se nija plašio da igra sa starijim", završio je Lopes.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi