Muhamed Bešić: Za dobro danas i još bolje sutra

Predstavljamo Zmajeve

Muhamed Bešić: Za dobro danas i još bolje sutra

Edmir Škorić

Najmlađi igrač u reprezentaciji Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bit će Muhamed Bešić.

Čast da zaigra na Svjetskom prvenstvu u premijernom nastupu Zmajeva imat će 21-godišnji Bešić. Možda se i neočekivano našao na spisku selektora Safeta Sušića jer je nekoliko mjeseci prije imao zategnute odnose s Nogometnim savezom BiH, odnosno selektorom U-21 reprezentacije Vladom Jagodićem.

Bilo kako bilo, Bešić je sada član naše seniorske reprezentacije. Riječ je o talentiranom igraču koji može igrati u zadnjoj liniji i na poziciji zadnjeg veznog. Možemo slobodno kazati da je riječ o nasljedniku Elvira Rahimića.

Bešić je rođen 10. septembra 1992. godine i nogometom se počeo baviti sa devet godina u jednom lokalnom klubu. Sa 16 godina je prešao u HSV, a u Bundesligi je debitovao 12. novembra 2010. godine protiv Borussije Dortmund, ušavši s klupe u 80. minuti. Kao starter je za HSV prvi put igrao protiv Borusije Mönchengladbach.

Odbijao je pozive mladih selekcija Njemačke, te je od početka izrazio želju da bude član bh. reprezentacije. Konačno je u septembru 2010. godine debitovao za U-21 selekciju naše zemlje u kvalifikacijskom susretu protiv Italije. Selektor seniora Safet Sušić uvrstio ga je na spisak za prijateljsku utakmicu protiv Slovačke 17. novembra 2010. godine. Postao je najmlađi igrač koji je ikada debitovao za bh. reprezentaciju. Prije njega je to bio Miralem Pjanić.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Iz HSV-a je u ljeto 2012. godine prešao u mađarski Ferencvaros čiji je i danas član. Za svoj klub je u mađarskom prvenstvu ove sezone odigrao 24 utakmice, od toga je samo četiri puta ulazio sa klupe U Kupu je upisao dva nastupa. Ukupno je ove sezone za Ferencvaros postigao dva pogotka.

Trenutno je na meti njemačkog Nurnberga i zagrebačkog Dinama, a opširnu reportažu o njemu napravili su i novinari Sky Sportsa, koji mu predviđaju veliku karijeru. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.