Musić sudi Premijer ligu, a ne poznaje Pravila nogometne igre?

Sudija više nije "zrak"

Musić sudi Premijer ligu, a ne poznaje Pravila nogometne igre?

A. Beganović

Duel 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Borca i Širokog Brijega opravdao je očekivanja.

Dosta dobru fudbalsku predstavu odigrali su Borac i Široki Brijeg. Domaći su slavili rezultatom 2:1, a najslabiji akter meča bio je glavni sudija Admir Musić.

Imao je ovaj sudija nekoliko odluka na štetu gostujuće ekipe, no možemo slobodno reći da je jedan momenat sa večerašnjeg meča pokazao da je Musić zalutao na premijerligaške terene.

Igrala se 60 minuta, otprilike na 40 metara od gola gostiju nakon jednog duela dvojice igrača lopta je pogodila glavnog sudiju meča. I umjesto da automatski zaustavi igru kako nalažu Pravila nogometne igre usvojena na početku sezone 2019/2020, Musić je pustio prednost.

Vjerovatno je Musić prespavao predavanja kada se govorilo o novim Pravilima nogometne igre, pa se još uvijek koristi onim starim prema kojima je sudija bio tretiran kao "zrak", odnosno kada bi ga lopta slučajno dotaknula igra bi se nastavila.

No, nova Pravila nogometne igre jasno i glasno kažu da svaki dodir lopte i sudije u slučaju kada ona mijenja smjer ili dolazi u posjed ekipe u čijem nije bila, te otpočinje obećavajući napad, što je bio večeras slučaj, znači i zaustavljanje igre. Sudija potom uzima loptu i podbacuje je ekipe koja je bila u njezinom posjedu prije nego što ga je dodirnula.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Da li će ovo u svom izvještaju konstatovati i kontrolor suđenja i kakvu će ocjenu dobiti Musić vjerovatno ćemo saznati tokom iduće sedmice, no postavlja se pitanje kako na listi sudija može biti sudija koji ne poznaje Pravila nogometne igre.

I u ovoj situaciji, slobodno sudijsko uvjerenje" Musića ne može opravdati. Intenzitet prekršaja, da li je posljednji igrač odbrane, da li treba pustiti prednost ili ne, u ovom slučaju jednostavno "ne piju vode". Radi se o nepoznavanju Pravila nogometne igre i takav sudija ne smije suditi utakmice elitnog ranga bh. fudbala.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Brazuka
Ne zna, a pored toga je i kriminalac u ovoj odori. Vagalo se da li će u Pl upao je i sada je poslušnik. Znam da ovo čita smecar iz Hrasnice. Prodao se vici i kompaniji a valja mu sutra na kafu medju raju smece jedno
30 1
shokato
samo da znate da vam ovaj sudac mladim sudijama na seminaru predaje i delegatima na nizim ligama i sto je najtuznije zaduzen je za "pravila nogometne igre " ..... licno sam prisustvovao i niko me demantovati nmze ;)
23 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi