Otac Mesuta Ozila otvorio dušu Nijemcima: "Boli me, da imam čarobni štabić vratio bih vrijeme"

Smatra da je Mesut bio loše savjetovan

Otac Mesuta Ozila otvorio dušu Nijemcima: "Boli me, da imam čarobni štabić vratio bih vrijeme"

Edmir Škorić

Otac Mesuta Ozila (35) dao je intervju za njemački Sport Bild, otkrivši da je njegov sin želio da igra za Tursku.

"Mesutova karijera nije mogla ovako da se završi. I dan-danas to ne prihvatam. Tužan sam i razočaran. To me boli. Da imam čarobni štapić, vratio bih vrijeme", rekao je Mesutov otac.

Sljedeće subote Njemačka će u Berlinu igrati protiv Turske prijateljski meč i fanovi će naravno raspravljati o Ozilu i o tome što se dogodilo 14. maja 2018. godine.

Neposredno prije Svjetskog prvenstva u Rusiji, bivši veznjaka Arsenala , koji je četiri godine ranije osvojio Svjetsko prvenstvo sa Njemačkom u Brazilu, pozirao je s Ilkayom Gündoganom pored turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Samo 69 dana kasnije, 22. jula, donio je odluku da se povuče iz reprezentacije.

Mustafa Ozil je do 2013. sam upravljao sinom. Nakon razdvajanja, o Mesutu je brinuo Erkut Sögüt. Mustafa Ozil ga također optužuje za raskid s Njemačkom i DFB-om.

Oglasi

U svojoj tadašnjoj izjavi, Ozil je između ostalog napisao: „Teška srca i nakon mnogo razmišljanja, zbog nedavnih događaja, više neću igrati za Njemačku na međunarodnom nivou sve dok osjećam taj osjećaj rasizma i nepoštovanja ".

Njegov otac Mustafa danas kaže: „Možeš povući crtu u pijesku, ali uvijek pristojno - i ostaviš pukotinu na vratima. Pozvao bih sve novinare na konferenciju za štampu uživo i završio je kako treba - a ne na Twitteru. Šta to treba da znači?"

„Mesut je bio pod utjecajem svog okruženja. To nije bilo dobro za njega. Ne možete reći da je Njemačka ksenofobična, da mu zemlja u kojoj je rođen ne bi dala šansu. Takve izjave ne dolaze od njega, to nije on. Iskreno: imam osjećaj da je i Mesut bio iskorišćen".

Nedavno je Ozil komentarisao Hamasov teroristički napad na Izrael putem svojih kanala društvenih mreža. On je izrazio solidarnost s Palestinom, a Nijemcima je zasmetalo što nije osudio napad terorista Hamasa.

„Mislim da se koristi u određenoj mjeri“, ponavlja Mustafa Özil. I apeluje: „Ali ne biste trebali previše čitati o tome. Ipak, kao otac, želio bih da jednostavno izostavi poruke na društvenim mrežama o svom porijeklu, vjeri i politici. On je sportista.”

Oglasi

“Primjer Ilkaya Gündogana pokazuje da postoji i drugi način. Da se problemi mogu riješiti drugačije. 2018. bio je na fotografiji s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Kritike su bile velike. A danas je kapiten njemačke reprezentacije. Zato što ima dobro okruženje oko sebe i dobro su ga savjetovali”, kaže Mustafa, Mesutov otac.

On ne vidi Erdoganovu fotografiju kao grešku i brani svog sina:

"To mi u principu nije bio problem. Ako bi nekoga pozvao Olaf Scholz i kancelarka je htjela da se fotografira s njim, onda bi i on to uradio. Pogotovo što je već bilo nekoliko sastanaka s turskim predsjednikom unaprijed.

“Kao konsultant uvijek morate imati viziju. Primjer: odluka za njemačku reprezentaciju. Gotovo svi u mojoj porodici bili su protiv da Mesut igra za Njemačku. Čak se pričalo da je izdajnik svoje otadžbine. Mesut je došao kod mene, razgovarali smo o tome, shvatio sam njegove sumnje: on je tada imao samo 18 godina, mlad dečko - i njegovi prijatelji su igrali za Tursku. Mesut je rekao: 'Imam crvenu krv'".

Oglasi

„Rekao sam mu: Svi imamo crvenu krv! Ipak sam ga argumentovano nagovarao da igra za Njemačku. To je bila najbolja odluka. Za Njemačku je do 2018. odigrao 92 seniorske međunarodne utakmice, a 2014. postao je svjetski prvak. Ovo je najviša stvar za jednog fudbalera, sve je odlučeno kako treba.”

Mustafa Ozil se nada da će njegov sin izgladiti odnose sa Fudbalskim savezom Njemačke.

„Moja velika želja bi bila da, na primjer, jednog dana radi za DFB, u vođenju tima ili da ima neku ulogu savjetmika. Jer za mene Mesut – ostavimo po strani njegovu ostavku iz reprezentacije 2018. – i dalje predstavlja uspješnu integraciju", zaključio je otac slavnog fudbalera.

Mesut Ozil je karijeru počeo u Schalkeu, zatim igrao u Werderu, Realu, Arsenalu, Feneru i na kraju u Bašakšehiru, klubu turskog predsjednika Erdogana. Član Njemačke bio je od 2009. do 2018. godine.

Top Komentari

Pajkan
Prdnuli u šišu.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi