Mesut Oezil i Arda Turan stali čvrsto uz Palestinu: "Ljudi, gdje je ljudskost?"

"Izrael ubija civile i nedužnu djecu"

Mesut Oezil i Arda Turan stali čvrsto uz Palestinu: "Ljudi, gdje je ljudskost?"

Edmir Škorić

"Izrael ubija civile, nedužnu djecu. Cijeli svijet bi se trebao ujediniti i dići glas protiv ovog okrutnog čina", napisao je nekadašnji turski fudbaler Arda Turan u priči na svom Instagram nalogu.

Mesut Ozil, bivši igrač Real Madrida i Arsenala, kao i nekadašnja zvijezda Barcelone Arda Turan, posljednji su u nizu poznatih koji su javno iskazali podršku palestinskom narodu. Obojica su to učinili putem društvenih mreža.

"Izrael ubija civile, nedužnu djecu. Cijeli svijet se treba ujediniti i dići glas protiv ovog okrutnog čina. Ko danas ne reaguje, bit će odgovoran. Čovječanstvo ne može živjeti s ovom boli, s ovom brutalnošću. Izrael mora zaustaviti zločin protiv čovječanstva", napisao je Arda Turan.

Oezil je objavio istu poruku na svom X profilu (bivši Twitter): "Može li postojati ikakav razlog na ovom svijetu da bacamo bombe svaki dan, svaki sat na nedužna ljudska bića, a posebno na malu djecu da ih ubijamo? Definitivno ne! Ovo je noćna mora. Gdje je ljudskost, ljudi?".

Oglasi

Već ima mnogo igrača koji su iskazali podršku Palestini: Benzema (Al-Ittihad), Diakhaby (Valencia), Ziyech (Galatasaray), Elneny (Arsenal), Ahmed Abdel Kader (Al Ahly), Musa Al-Taamari (Montpellier) , Zakaria Aboukhlal (Toulouse), Aliou Dieng (Al Ahly) ili Mazraoui (Bayern München).

Neki su odlučni da ostanu po strani i neutralni, dok ima i veliki broj poznatih sportskih ličnosti koje su u ovom trenutku uz Izrael, iako je u posljednje vrijeme Palestina da koja doživljava teror.

Poruku o Palestini imao je i veliki Eric Cantona, nekadašnji slavni fudbaler Manchester Uniteda.

Oglasi

"Branjenje ljudskih prava Palestinaca ne znači da ste uz Hamas. Govorenje "Oslobodite Palestinu", ne znači da ste protiv ljudi iz Izraela.

"Oslobodite Palestinu" znači da oslobodite narod u ovoj zemlji od okupacije Izraela koji im već 75 godina oduzima ljudska prava.

"Oslobodite Palestinu" znači da prestanete zarobljavati 2.3 miliona Palestinaca u najvećem otvorenom zatvoru, od kojih je pola djeca.

"Oslobodite Palestinu" znači da zaustavite sve što radi vlada Izraela.

"Oslobodite Palestinu" znači da date Palestincima kontrolu nad osnovnom infrastrukturom u njihovoj zemlji", napisao je Cantona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi