Tek je položio vozački, a već je stub odbrane lidera: "Prva plata? Odveo sam porodicu u podmiru"

Mladi Mustafa Šukilović govorio za SportSport.ba

Tek je položio vozački, a već je stub odbrane lidera: "Prva plata? Odveo sam porodicu u podmiru" · Intervju

A. Čaušević

Napustiti porodicu i najbolje prijatelje kao tinejdžer i otići u novu sredinu, možda i postati svoj čovjek prije planiranog, nije nikada lako. Međutim ukoliko želite postati uspješan sporitista i fudbaler rani odlasci po nove izazove su prirodan proces. To je nedavno iskusio i dečko koji je oduševio na startu nove sezone Premijer lige. 

Uvođenjem pravila da najmanje dvojica igrača mlađih od 21 godine moraju početi utakmicu Premijer lige na startu nove sezone do izražaja je došlo nekoliko fudbalera koji su na sjajan način iskoristili priliku.

Nakon pet odigranih utakmica Tuzla City je vodeća na tabeli, a stub odbrane tuzlanskog premijerligaša čini 18-godišnji Mustafa Šukilović koji je stigao kao nepoznanica. Nije ni planiran za prvi tim, a brzo je postao standaradan u prvih 11. Na terenu djeluje neprimjetno, nema panike, nema krupnih grešaka, siguran s loptom u nogoma, odličan u skoku. 

"Počeo sam u FK Podrinje iz Janje kao pionir, tu sam napravio prve fudbalske korake, zatim sam prešao kadetske selekcije Radnika, gdje sam proveo tri godine, od ove godine sam član Tuzla Cityja. Debitovao sam u Premijer ligi u posljednjem kolu prošle sezone protiv Širokog Brijega", kazao je Šukilović na početku razgovora za SportSport.

Plan Tuzla Cityja sa juniorskim reprezentativcem BiH je bio da ga koristi u U19 selekciji, međutim malo im je "pokvario" planove, naravno u pozitivnom smislu.

"Došao sam da budem član juniorske selekcije, ali kako su tekle pripreme, sve se dobro razvijalo. Poklopilo mi se sve i s pravilom da trebaju igrati igrači do 21 godine i dobro je za sada. Dobra je atmosfera, dobri rezultati i nadam se da ćemo ovako nastaviti u narednom periodu."

Oglasi

Šukilović je najmlađi prvotimac, početkom godine je napunio 18 godina. Nedavno je položio vozački, a kako kaže na treninge putuje sa Sulejmanom Krpićem.

"Tu je nekoliko iskusnih igrača. Najbolji odnos imam sa Sulejmanom Krpićem i Husom Karijaševićem koji mi najviše pomažu oko individualnih stvari. Svaki njihov savjet je dragocijen i upijam znanje od njih.

"Najviše se družim s Krpićem. Položio sam vozački prije tri ili četiri mjeseca, ali na treninge me vozi Krpić. Pravi je lider u svlačionici, svima pomaže, sa svima je u dobrom odnosu."

Tuzla City je u uvodnim kolima igrao protiv Sarajeva, Željezničara i Tuzla Cityja. Golobradi mladić iz Janje je u svakom susretu djelovao sigurno i stabilno. U posljednjem susretu bez problema je izašao na kraj s Nemanjom Bilbijom.

"Najteže mi je bilo igrati u posljednjem kolu protiv Nemanje Bilbije. Stvarno dobar igrač, ima idealan tajming na skok, okreteljiv je i nezgodan za čuvanje."

Oglasi

Iako je dešnjak, kaže da mu je draže igrati na poziciji lijevog štopera.

"Mogu igrati na obje pozicije, lijevog ili desnog štopera. Iako sam dešnjak više mi odgovara da igram na lijevoj strani jer primam loptu lijevom i odmah je proslijedim desnom nogom."

Kao mladi fudbaler nema neki poseban ritual za utakmicu. Maksimalni fokus je na igru i protivnika. Pohvalio je i pomoćnika Husrefa Musemića Dženisa Ćosića.

"Pomoćni Dženis Ćosić mi stvarno svaki trening govori šta i kako, da mi instrukcije, poznaje igrače puno više od mene, značajno mi pomaže u samoj pripremi utakmice te mi kaže više informacija o samom igraču kojeg ću čuvati."

Oglasi

"Oduvijek sam igrao na poziciji štopera, bio sam dominantan u visini. Kad nekom kažem koje sam godište i koliko godina imam niko mi ne vjeruje. Dobro je to što sam rođen 1. januara, što ne vučem godine pa imam još dvije godine igrati kao bonus igrač."

Kada su u pitanju fudbalski ukusi tu vlada kontrast. S posebnom pažnjom prati igre dosadašnje legende Reala, Sergija Ramosa, a omiljeni inostrani klub mu je Barcelona.

"Posebno me impresionira Sergio Ramos, pratim njegove utakmice i kako igra. Navijač sam Barcelone, ali Ramos mi se stvarno sviđa. Sada kada je Messi otišao pola navijača Barcelone će preći da navija za PSG", u šali govori ovaj 18-godišnjak.

Svaku slobodnu priliku nastoji da iskoristi rodni kraj, posjeti prijatelje, rodbinu i članove uže porodice. Posebno je dirljiva priča o tome kako je potrošio svoju prvu platu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Dobro se sjećam svoje prve fudbalske plate. Odveo sam porodicu u veliki tržni centar u podmiru i kupili smo sve što je bilo potrebno. I dan danas mi roditelji govore kako sam uradio dobru stvar i da se ne stidim odakle sam", kazao je nadareni defanzivac.

Šukilović nam je za kraj ispričao da nema namjeru i zapostaviti svoju edukaciju. Uskoro planira upisati neki kurs stranih jezika kako bi proširio svoje znanje što najbolje govori o njegovim ambicijama.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

jassony
Svaka cast djecace, samo bistre glave i cvrsto na zemlji, pusti brude, sise, kurave i bijelo
30 0
salt_city
Samo pravilo je natjeralo nase klubove da daju sansu momcima od 18,19 godina.. ovo je trebalo davno uvest..
18 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi