I velikan s istoka želi da parira evropskim bogatašima: Traže astronomsku cifru za svog dragulja

Shakhtar ne da Mudryka za male pare

I velikan s istoka želi da parira evropskim bogatašima: Traže astronomsku cifru za svog dragulja

Eldar Ganibegović

U posljednjih pet godina realizovano je deset najskupljih transfera u historiji fudbala. To dovoljno govori o tome koliko cijene fudbalera vrtoglavo rastu, a takav trend se nastavlja i dalje, pa je postavljena astronomska cifra za "otkriće" Lige prvaka ove sezone. 

Mykhailo Mudryk jedno je od najvećih otkrića aktualnog izdanja Lige prvaka. Ovaj 21-godišnji Ukrajinac ima tri pogotka i dvije asistencije u dosadašnjih pet utakmica te je visoko pozicioniran na listama najboljih evropskih skauta.

Krilni napadač ponovo je zablistao na gostovanju njegovog Shakhtara kod Celtica. Probio je po lijevoj strani, ušao u sredinu i savladao golmana škotske ekipe sjajnim šutem.

Ovaj pogodak bio je vrlo važan jer je ukrajinskoj momčadi donio vrijedan remi (1:1) koji im garantuje nastup u Evropi na proljeće, bila to Liga prvaka ili Evropska liga.

Posljednje, šesto kolo i utakmica protiv RB Leipziga odlučit će hoće li to biti Liga prvaka ili "samo" Evropska liga. 

Informacije o iznosu koji za Mudryka traži Shakhtar dao je Piotr Slonka (na Twitteru poznat kao @BuckaraooBanzai), pozivajući se na Igora Burbasa.

Oglasi

Prema saznanjima novinara, čelnici tima iz Donjecka su prije nekog vremena objavili da o kupovini Mudryka mogu razgovarati klubovi koji su spremni ponuditi 70 miliona eura. 

Listu najskupljih prodanih igrača u historiji Shakhtara otvaraju Brazilci. Godine 2018. 59 miliona eura za Freda je stiglo od Manchester Uniteda i on je broj jedan na tabeli. Odmah iza njega je Alex Teixeira koji je iza sebe u klupskoj blagajni ostavio 50 miliona eura prešavši u kineski JS Suning.

Unatoč činjenici da cijene igrača, pogotovo ofanzivaca, vrtoglavo rastu, teško je očekivati da će neko uplatiti iznos koji traži Shakhtar. Vjerovatno to mogu samo bogati engleski klubovi koji su se i povezivali s Ukrajincem, te još nekolicina timova poput PSG-a ili Real Madrida.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Inače, Mudrykova cijena prema Transfermarktu iznosi 15 miliona eura, a ugovor s ukrajinskim klubom ima do kraja 2026. godine što također daje veliku prednost Shakhtaru u pregovorima.

Ove sezone je ukupno nastupio na 11 mečeva u svim takmičenjima i postigao šest golova uz sedam asistencija. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi