Na današnji dan je izgovorena rečenica koja je još u ušima navijačima FK Sarajevo i FK Željezničar

Godišnjica antologijske utakmice

Na današnji dan je izgovorena rečenica koja je još u ušima navijačima FK Sarajevo i FK Željezničar

A. Čaušević

Na današnji dan prije 21 godinu odigrana je antolgijska utakmica koja se u "plavom dijelu" Sarajeva obilježava kao praznik. 

Nikada Koševo, barem modernija verzija sarajevskog stadiona, nije bilo ispunjeno kao te večeri 5. juna 1998. godine. U utakmici na sve ili ništa igrali Sarajevo i Željezničar. Za susret su bile delegiranje njemačke sudije na čelu sa Lutzom Srohlichom.

Najveća dva bh. kluba su postali finalisti play-offa zahvaljujući osvajanju grupa u Mostaru i Sarajevu. Bordo tim je bio bolji od Širokog Brijega i Čelika, a Plavi od Zrinjskog i Bosne iz Visokog.

Bile su prošle skoro tri godine od agresije na BiH, sarajevska raja se zaželjela slobode, ali i fudbala zbog čega i ne čudi zašto na tribine našeg najvećeg stadiona nije mogla pasti ni šibica. Prema nekim procjenama meču je prisustvovalo 40.000 navijača oba sarajevska rivala.

Sarajevo je bilo bolje većim djelom meča, imao je Bordo tim i bolje individualce, na momente je Željezničar bio primoran da se brani sa svih 11 igrača, ali kako to obično biva u fudbalu za propušteno slijedi kazna.

Igrao se 90. minuti kada je sjevnula kontra Plavih. Pehlivanović i Šopović su izbacili Zubanovića koji prošao Dedića, a lopta je ušla nekako u gol. Činilo se putuje čitavu vječnost...

Susret je komentarisao Sabahudin Topalbećirević. Legendarni bh. komentator je tom prilikom izgovorio rečenicu koja vjerovatno još uvijek odzvanja u ušima navijača, posebno na današnji dan.

"Evo kontra napada...Evo velike prilike...Stopostotna šansa... 1:0 vodi Željezničar... Devedesti minuta susreta, Željo vodi 1:0...Eksplodiralo je sada Koševo", komentar je Topabećirevića na gol Zubanovića.

Igrači Sarajeva iz očaja su popadali na teren, mnogi su i zaplakali zbog nevjerice šta se dogodilo. Navijači koji su bili na tribinama također vežu loše uspomene za ovaj meč.

Na drugoj strani mnogim navijačima Željezničara je ovo najdraža titula uzimajući u obzir kako je osvojena i protiv koga i na kojem stadionu. Pristalice Plavih danas obilježavaju praznik Zubandan, a društvene mreže će vrtviti od pitanja "Sjećaš li se petog šestog..."

Da ovo nije bio običan meč i da je na neki način najvažniji u historiji sarajevskog derbija pokazuje i činjenica da je prije nekoliko godina Al Jazeera je snimila dokumentarac o ovom susretu pod nazivom Zubandan.

FK Sarajevo - FK Željezničar 0:1 (Zubanović 90')

Stadion: Koševo. Gledaoca 40.000. Sudije: Lutz Srohlich, Frank Schumacher, Markus Scheibel (Njemačka).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Željezničar: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Bišćević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S.Zerić (Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović

FK Sarajevo: Dedić, Beganović, Hosić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (Begić)

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Stanley
jebo vam on mater
23 0
Rus
Ne osvrcite se na istoriju, previse je bolna za pitarcice. Od Zubandana do Atalante. Uzivajte do prve sledece utakmice. Mozda ne bude 0:8
0 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi