Na današnji dan je Milan pregazio Barcu u finalu LP, a Dejan Savičević postigao gol karijere

Prije 26 godina

Na današnji dan je Milan pregazio Barcu u finalu LP, a Dejan Savičević postigao gol karijere

Na današnji dan prije tačno 26 godina odigrano je veliko finale Lige prvaka u Ateni, između Milana i Barcelone.

Bilo je to 39. finale najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja (bez obzira pod kojim imenom i u kojem formatu). Barcelona je u tom periodu dominirala u Španiji, te je meč sa Milanom dočekala nakon osvajanja četvrte uzastopne titule prvaka Španije.

Katalonci su ciljali na drugi trofej prvaka Evrope u četiri godine, dok je Milan u meč za prestižnu titulu ušao kao blagi autsajder - Van Bastena, Costacurte i Baresija nije bilo u ekipi.

Najveće iznenađenje pred sami start meča bila je činjenica da su treneri Fabio Capello i Johan Cruyff odlučili izostaviti braću Laudrup iz svojih postava (zbog limita na broj stranaca). A upravo je direktni duel Briana i Michaela Laudrupa bio ono što su navijači iščekivali.

Bilo kako bilo, krenulo se sa utakmicom, a Milan je poptuno razbio moćnu Barcelonu.

Massaro je doveo Rossonere do 2:0 svojim golovima u 22. i drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena, da bi Dejan Savičević (danas prvi čovjek FS Crne Gore) opravdao svoj nadimak, Il Genio, i postigao možda i najbolji gol karijere na otvaranju drugog dijela. Ukrao je Savićević loptu, prebacio nekako Sergija Barjuana, a onda i majstorski lobovao golmana Andonija Zubizarretu za 3:0 i ubijanje svake nade među Kataloncima.

Ubrzo je Marcel Desailly završio posao i postavio konačnih 4:0.

18.5.1994., finale Lige prvaka:

Milan - Barcelona 4:0 (Massaro 22', 45+2', Savićević 47', Desailly 58')

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Milan: Sebastiano Rossi, Mauro Tassotti, Christian Panucci, Demetrio Albertini, Paolo Maldini, Roberto Donadoni, Marcel Desailly, Zvonimir Boban, Dejan Savičević, Daniele Massaro. Izmjene: Stefano Nava.

Barcelona: Andoni Zubizarreta, Alber Ferrer, Pep Guardiola, Ronald Koeman, Miguel Angel Nadal, Jose Mari Bakero, Sergi, Hristo Stoičkov, Guillermo Amor, Romario, Txiki Begiristain. Izmjene: Eusebio, Quique Estabaranz.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije