Na današnji dan prije 48 godina rođen košarkaški Amadeus

"Dvorana je za njega bila poput trgovine igračaka"

Na današnji dan prije 48 godina rođen košarkaški Amadeus

Dražen Petrović rođen je na današnji dan prije 48 godina u Šibeniku. U Šibenki je i počeo put košarkaškog Amadeusa. 

Draženova priča počinje u Bosni i Hercegovini u selu Zagora, blizu Trebinja gdje je rođen njegov otac Jovan. Dražen je drugo dijete u porodici Petrović, a prvi koji je uzeo loptu u ruke i zaljubio se u loptanje pod obručima bio je njegov brat, danas selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksandar Aco Petrović. 

 

Šibenka je bila prva stanica

Sa 13 godina Dražen je počeo igrati za Šibenku, a sa 15 već je bio u prvom sastavu Šibenke, koja je upravo tada izborila nastup u tada najjačoj košarkaškoj evropskoj ligi. Dražen je još u osmom razredu osnovne škole imao ključ sportske sale u koju je sam dolazio prije škole i trenirao, onako kako je samo on znao, marljivo uz puno odricanja. Njegov rad i predanost opisao je Danko Cvjetićanin u magazinu Superkošarka, "Dvorana je za njega bila poput trgovine igračaka iz koje djeca ne žele izaći van." Sa Petrovićem u sastavu Šibenka je došla do dva finala Kupa Radivoja Koraća, gdje su izgubili oba puta od francuskog Limogesa. Znao im je Dražen vratiti, u dresu Cibone 23. januara 1986. pogađa Limogesu sedam trojki u sedam uzastopnih napada. Iz Šibenke odlazi nakon osvojenog naslova protiv sarajevske Bosne. Dražen je donio pobjedu svom timu sa linije slobodnih bacanja. Dražen je potom odslužio vojni rok, a potom dobio poziv Mirka Novosela za olimpijske igre u Los Angelesu.

 

Odlazak u Cibonu

Nakon Šibenke Dražen je došao u Cibonu. U Ciboni je ostavio veliki trag, osvojivši sedam trofjea. Danas je dom Cibone, nazvan po njemu. Dom Dražena Petrovića. Dražen je sa Cibonom za četiri godine osvojio sedam trofeja, a dva puta je donio evropsku titulu u Zagreb. Prvi put je pao Real Madrid, a Dražen je postigao 36 poena. Potom je protivnik Cibone bio Žalgiris, čiji je dres tada nosio Arvydas Sabonis, a u toj utakmici Dražen je postigao 22 poena. Prosjek od 37.7 poena za četiri godine u Ciboni je impozantan i ilustruje kakav je Dražen dragulj bio. U evropskim takmičenjima taj prosjek je bio nešto manji, ali 33.8 poena po meču ga stavlja među najbolje ikada. Nastupajući za Cibonu postigao je 112 poena u jednom meču, protiv Olimpije. Ljubljančani su doduše bili kažnjeni pa je veći dio njihovog rostera bio juniorski. Ali postići 112 poena bilo kome, nije lako. 

 

Kraljevski klub

Dražen je i sam rekao da je u Ciboni došao do samog vrha i da su mu potrebni novi i veći izazovi. Ali prije odlaska u NBA, došao je u madridski Real, najveći i najtrofejniji evropski klub. Došao je za tada ogromnih 4 miliona dolara. Dražen ih je vodio do pobjede u Kupu pobjednika kupova, a Caserti je u finalu ubacio 62 poena. U Realu je ostao samo jednu sezonu, a onda je uslijedio odlazak u NBA. Portland je otkupio njegov ugovor za 1.5 milion dolara i Dražen je postao član Blazersa. 

 

NBA, Portland, Nets

Početak u NBA ligi bio je težak, u Portlandu su igrali Clyde Drexler i Terry Porter, a Dražen je igrao svega 12 minuta u prosjeku kod trenera Ricka Adelmana. Druga sezona bila je još gora, a Draženove frustracije samo su rasle, igrao je svega sedam minuta u prosjeku. Vrijeme je bilo da Dražen ide dalje, a zamijenjen je u New Jersey. Petro, kako su ga zvali Amerikanci u Netsima je eksplodirao i pokazao koliko vrijedi. U prvoj punoj sezoni u dresu Netsa, bilježi prosjek od 21 poen po meču, za 37 minuta na parketu. Postao je vođa tima. U svojoj zadnjoj sezoni u Netsima i na košarkaškim parketima Dražen je bio 11 strijelac lige, sa 22.3 poena po susretu, uz prosjek šuta za tri poena od 45%. 

 

Na međunarodnim takmičenjima Dražen je osvojio sedam medalja sa reprezentacijama, šest sa Jugoslavijom i jednu sa Hrvatskom. Svjetski prvak bio je 1990. u Argentini, bronzani 1986. u Španiji. Evropski prvak 1989. u Jugoslaviji, 1987. bio je brončani u Grčkoj. Tri olimpijske medalje osvojio je Dražen, dva srebra, jedno sa Jugoslavijom i jedno sa Hrvatskom. Brončani je bio sa Jugoslavijom 1984. 

 

Poginuo je 1993. godine, a nagli prekid jedne velike karijere najbolje je opisao Danko Cvjetićanin. "I onda je otišao. Zaustavljen u koraku i snu, otišao je u vječnost. Poput umjetnika, koji su iza sebe ostavili svoja neponovljiva djela, Dražen je ostavio model. Neponovljivi model rada, upornosti i volje na putu do zvijezda. Jedinstven i univerzalan," riječi su Danka Cvjetićanina NBA skauta, Draženovog suigrača i prijatelja. 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.