Na današnji dan rođen je Asim Ferhatović Hase

Istinska legenda bh. fudbala

Na današnji dan rođen je Asim Ferhatović Hase

A. Beganović

Asim Ferhatović-Hase istinska je legenda FK Sarajevo, ali i bosanskohercegovačkog fudbala. O njemu je ispričano mnogo priča, a može se reći da bez bordo boje nije mogao živjeti.

Na današnji dan 1933. godine u Sarajevu, tačnije naselju Kovači, rođen je Asim Ferhatović-Hase, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera u historiji, te najveća legenda FK Sarajevo.

Ferhatović je gotovo cijelu svoju fudbalsku karijeru ostao vezan za jedan klub - Sarajevo. Bio je i ostao istinska legenda bordo tima, koji je kasnije njemu u čast nazvao naš najveći stadion na Koševu.

Osim fudbalskih vještina, legendarni Hase je širom bivše zajedničke države bio cijenjen i zbog onih mnogo važnijih osobina - ljudskih. O njemu su uvijek sa mnogo poštovanja govorili njegovi saigrači, ali i protivnici.

Svojevremeno, u najavi 25. Memorijalnog turnira Asim Herhatović Hase, o ovoj ljudskoj veličini govorio je i nekadašnji selektor našeg nacionalnog tima Fuad Muzurović.

"Ja sam tada počinjao karijeru, neću reći da je Hase tada bio pri kraju, mogao je on još igrati, da nije došlo do 'kobne' utakmice, u kojoj sam i ja učestvovao. Utakmice u kojoj se osvajala prva šampionska titule FK Sarajevo", prisjetio se Muzurović utakmice na Kantridi, kada je jedan od fudbalera Rijeke startovao na Haseta. Ferhatović je tom prilikom zadobio tešku povredu i ispostavit će se da je sudar sa Rijekom bio njegova posljednja utakmica u karijeri.

Oglasi

"Do te utakmice sa Rijekom Hase je i dalje bio jedan od najboljih igrača. Već tada se vršila priprema njegovog nasljednika, a inače je Hase bio izuzetno korektan prema mladim i svima nam je pomogao. To je bio Vahidin Musemić, koji će izrasti u jednog velikana i velikog centarfora, ali siguran sam da je i Hase dao veliki doprinos da on postane ono što je postao", poručio je Muzurović, pa dodao:

"Mogu samo da kažem da ga pamtim po lijepom stvarima, hvala mu za sve, hvala mu što je i meni pomogao. Kasnije kada sam radio kao trener svojim savjetima je puno učinio da ja napredujem u toj branši. Sigurno će ostati upamćen kao jedan dobrotvor, kao izuzetan čovjek koji je svima želio pomoći. Hase je jedan velikan kojeg ne smijemo nikada zaboraviti."

Inače, njegova blistava fudbalska karijera počela je neposredno po završetku Drugog svjetskog rata u Vratniku. Međutim, sudbina je htjela da Hase brzo postane član FK Sarajevo, u čijem je dresu pisao istoriju.

U Sarajevu je proveo svoju gotovo cijelu igračku karijeru, koja je okončana 1967. godine. Sa Sarajevom je u sezoni 1966/67. postao prvak bivše Jugoslavije, a u sezoni 1963/64. sa 19 postignutih golova bio je prvi strijelac tadašnje lige Jugoslavije. Također, Hase je jedan dio svoje karijere proveo u Turskoj, tačnije u Fenerbahčeu, no brzo se vratio kući. Jednostavno, nije mogao bez Sarajeva.

U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je jednu utakmicu i to 8. oktobra 1961. godine kada je na beogradskoj Marakani deklasirana Južna Koreja sa visokih 5:1.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Asim Ferhatović Hase ostao je upamćen kao jedan od najboljih fudbalera koje je Bosna i Hercegovina ikada imala. Ostao je upamćen ne samo kao sjajan fudbaler, nego kao i veliki čovjek, koji je redovno dobivao aplauze i plave strane Sarajeva. Navijači ljutog gradskog rivala Željezničara također su uvijek znali cijeniti igračku veličinu, ali i u ostatku nekadašnje Jugoslavije Hase je bio omiljen.

Hase je preminuo 1987. godine, a i danas se priča o njegovim sjajnim igrama i ljudskim osobinama.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Starigrad01
Legenda,nad Legendama,zauvjek.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi