Na današnji dan rođen je Asim Ferhatović

Jedan je Hase

Na današnji dan rođen je Asim Ferhatović

O. Lekić

Na današnji dan 1933. godine u Sarajevu, tačnije naselju Kovači, rođen je Asim Ferhatović-Hase, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša u historiji, te najveća legenda FK Sarajevo.

Ferhatović je gotovo cijelu svoju fudbalsku karijeru ostao vezan za jedan klub - Sarajevo. Bio je i ostao istinska legenda bordo tima, koji je kasnije njemu u čast nazvao naš najveći stadion na Koševu.

Jedna od najblistavijih fudbalskih karijera počela je neposredno po završetku Drugog svjetskog rata u Vratniku. Međutim, sudbina je htjela da Hase brzo postane član FK Sarajevo, u čijem je dresu pisao istoriju.

U Sarajevu je proveo svoju gotovo cijelu igračku karijeru, koja je okončana 1967. godine. Sa Sarajevom je u sezoni 1966/67. postao prvak bivše Jugoslavije, a u sezoni 1963/64. sa 19 postignutih golova bio je prvi strijelac tadašnje lige Jugoslavije. Također, Hase je jedan dio svoje karijere proveo u Turskoj, tačnije u Fenerbahčeu, no brzo se vratio kući. Jednostavno, nije mogao bez Sarajeva.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U dresu reprezentacije Jugoslavije odigrao je jednu utakmicu i to 8. oktobra 1961. godine kada je na beogradskoj Marakani deklasirana Južna Koreja sa visokih 5:1.

Asim Ferhatović Hase ostao je upamćen kao jedan od najboljih fudbalera koje je Bosna i Hercegovina ikada imala. Ostao je upamćen ne samo kao sjajan fudbaler, nego kao i veliki čovjek, koji je redovno dobivao aplauze i plave strane Sarajeva. Navijači ljutog gradskog rivala Željezničara također su uvijek znali cijeniti igračku veličinu, ali i u ostatku nekadašnje Jugoslavije Hase je bio omiljen.

Hase je preminuo 1987. godine, a i danas se priča o njegovim sjajnim igrama i ljudskim osobinama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi