Na Eurobasketu 18 igrača iz NBA lige
Pau Gasol ne propušta Eurobasket

Gledat ćemo Gasola, Parkera, Turkoglua....

Na Eurobasketu 18 igrača iz NBA lige

M. Maksimović

Ako smo u prvom tekstu pisali o igračima koji iz ovih ili onih razloga preskaču Eurobasket 2009. sada pišemo o onima koji su tu. A tu je nekoliko onih pravih NBA zvijezda. U prvom redu mislimo na Pau Gasola koji u Poljsku stiže nagrižen povredama i umorom, ali i sa prstenom NBA prvaka.

Pau je u play offu imao prosjek od 18.3 poena po utakmici uz 10.8 skokova. Uz Pau tu je i Marc Gasol, ali i igrač Portlanda Rudy Fernandez.

Tony Parker nije osvojio naslov prvaka, ali je zato igrao i dodatne kvalifikacije za Francusku. Sezonu je završio u play offu sa prosjekom od 28.6 poena. Francuzi kao niti jedna selekcija u Poljskoj imaju NBA petorku. Uz Parkera Imaju Turiafa koji nosi dres Golden Statea, Iana Mahinmija koji se pridružio Parkeru, pa Diawa igrača Charlotte pa Batuma iz Portlanda.

Treća velika zvijezda je Hedo Turkoglu koji je eksplodirao u dresu Orlanda prošle sezone. Ubacivao je 15.8 poena po utakmici i svakako je jedan od najzaslužnijih što je ova ekipa igrala veliko finale.

Pored ove trojice još osam selekcije ima košarkaše koji stižu ili će igrati u NBA ligi naredne sezone. Latvija ima Andrisa Biedrinsa (Golden State), Litva Andrei Kleizu koji je prošlu sezonu igrao u Denveru, čiji je i dalje igrač iako će naredne sezone igrati u Grčkoj.

Slovenija ima Primoža Brezeca (Philadelphia) i Gorana Dragiča (Phoenixa), Grčka Koufusa Kostasa koji je rođen u SAD-a i igra za Utah Jazz. Hrvatska je nekada imala obojiti NBA dvojac Rađa - Kukoč, a danas iz NBA lige stiže samo Rono Leni Ukić koji je završio u Milwaukeeju. NBA iskustvo imaju Planinić i Kasun. 

I domaćini imaju svog NBA stranca. To je Marcin Gortat koji je nakon Lodza i Kolna 2007.godine završio u Orlandu. Velika Britanija je bez Gordona i Denga, a jedini koji ima predznak NBA košarkaša je Pops Mensah-Bonsu iz San Antonija.

Ukupno, u Poljskoj će na ovom prvenstvu nastupiti 18 igrača koji su prošle sezone igrali na NBA parketima. Samo pet selekcija nema niti jednog NBA igrača na ovom prvenstvu, a to su Bugarska, Makedonija, Njemačka, Izrael i aktuelni prvak Rusija.

Po ligama 30 igrača stiže iz 11 španskih klubova, od čega šest igrača stiže iz Real Madrida.  Na drugom mjestu je Rusija sa 21 košarkašem, a NBA liga tek treća sa 18 predstavnika u Poljskoj. Iz regionalne NLB lige ove godine u Poljskoj ćemo gledati sedam igrača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.