Najmlađi trener u Premijer ligi doveo Krupu u mirnu luku: Velika stvar za klub, igrače i struku
Najmlađi trener u BiH uspio u nemogućoj misiji

Vladimir Ilić ponosan na uspjeh

Najmlađi trener u Premijer ligi doveo Krupu u mirnu luku: Velika stvar za klub, igrače i struku · Intervju

A. Beganović

Prije početka drugog dijela sezone Krupa je bila otpisana. Malo ko je ovom klubu davao šanse za ostanak u eliti. Međutim, nisu se iz Krupe osvratali na mišljenja fudbalskih stručnjaka, znali su da dobrim i savjesnim radom mogu ispuniti zacrtani cilj. I uspjeli su, kolo prije kraja su i definitivno osigurali ostanak u društvu najboljih bosanskohercegovačkih klubova i to sa najmlađim trenerom u ligi.

Pandemija je uticala na sve sportske kolektive, pa tako i na Krupu koja je početkom godine ionako skroman proračun morala dodatno srezati. Napustilo je Krupu mnogo igrača, no u okviru svojih mogućnosti uspjeli su se pojačati.

Nisu trošili mnogo, "domaćinski" su se ponašali, ali na kraju se mogu pohvaliti da su jedan od rijetkih klubova koji i u ovom teškim vremenima svojim igračima nije ostao dužan, a uz to su ispunili i sportski cilj.

Nekoliko dana nakon što su i teoretski osigurali ostanak u eliti, za SportSport.ba je govorio najmlađi premijerligaški stručnjak, Vladimir Ilić, pred kojim je ako se po jutru dan poznaje, lijepa trenerska karijera.

Da li su se slegli utisci? Šta za Krupu znači ovaj ostanak u eliti bh. fudbala?

"Rekao bih da je ovo velika stvar za ljude koji vode klub, igrače i stručni štab. Mislim da smo iz jedne jako neugodne situacije uspjeli izboriti ostanak. Niko nije vjerovao u nas, no uspjeli smo napraviti pozitivnu priču i ostati u društvu najboljih".

Oglasi

Na polusezoni ste bili u nezavidnoj situaciji. Veliki broj odlazaka sugerisao je da ste se prepustili sudbini. No, na kraju ste ipak uspjeli pojačati ekipu sa nekoliko provjerenih igrača.

"Vidite, mi smo klub koji isključivo egzistira na privatnom kapitalu. Pandemija je poremetila i naš klub, bili smo u situaciji da moramo smanjiti troškove i onda je skraćivanje kadra neminovno. Ipak, odradili smo dobar skauting i doveli smo Rakića, Jovića, Muminovića, Eraka i na kraju Ćivića. Ciljano smo ih doveli, znali smo u svakom trenutku šta mogu dati i pokazalo se da smo pogodili".

Koja utakmica je bila presudna u borbi za ostanak u eliti, odnosno nakon koje utakmice ste vidjeli da možete ostati u eliti?

"Izdvojio bih utakmicu protiv Slobode. Tu smo bili pod najvećim psihološkim pritiskom. Da tu nismo uspjeli pobijediti, teško da bismo izborili ostanak. Nakon toga je došla utakmica sa Radnikom kojeg nismo pobijedili u 14 međusobnih duela. Kada smo i tu slavili nekako se moglo vidjeti da idemo ka cilju. Pobijedili smo sve konkurente na domaćem terenu i zasluženo smo se na kraju radovali".

Najmlađi ste trener u ligi, mlađi od velikog broja igrača. Da li vam to predstavlja problem, da li ste se bojali da taj podatak može narušiti vaš autoritet?

Oglasi

"Ne mogu reći da na početku nije bilo malo čudno. No, kako je vrijeme prolazilo stvari su dolazile na svoje mjesto. Igrači su vidjeli da naš stručni štab, iako da tako kažem, jako neiskusan, dobro radi i da dobro igramo. Mislim da su i oni nakon pobjede nad Željezničarem u Krupi počeli vjerovati da mogu ispuniti ciljeve, a nekako mi se čini da su tada i shvatili da godine nisu jedini autoritet koji trener treba da ima. Na kraju krajeva, ovaj stručni štab je uspio u nemogućoj misiji. Vjerujem da je i njima bila neobično na početku, ali nije iz zabrinjavalo. Komunikacija je uvijek na profesionalnom nivou. Svi igrači su zadovoljni u klubu i to nas sve raduje. Naravno, Krupa je jedan od rijetkih klubova koji izmiruje sve svoje obaveze prema igračima. Mislim da je i to veoma bitan faktor koji je uticao na rezultate".

U nedjelju gostujete na Grbavici. Utakmica bez rezultatskog značaja.

"Ostala je još ta utakmica bez pretjeranog značaja. No, mi idemo na pobjedu i želimo sa tri boda završiti sezonu. Naravno, Željezničaru se ne prijeti, pa i kada je u ovako teškoj situaciji. Veliki je to klub, ali mi smo u jednom pozitivnom naletu. Igrali smo tri puta sa Željom u ovoj sezoni i slavili smo tri puta. Mislim da i to dovoljno govori o našim igrama. Pokazali smo i u tim, ali i u ostalim utakmicama da možemo igrati protiv svake ekipe. Niko nam ništa nije poklonio, nismo osvajali bodove na sudijskim greškama, jednostavno smo pobjeđivali direktne konkurente u borbi za ostanak i ne bih volio da se stvara ambijent da smo ostali u ligi samo zato što je Olimpik istupio".

Planovi za narednu sezonu?

"Ne znam šta da kažem u ovom trenutku. Nismo još pričali sa čelnicima kluba jer nam slijedi utakmica na Grbavici, pa onda finale Kupa Republike Srpske. Igramo četvrti put u finalu, dosad nismo slavili, ali vjerujemo da možemo do trofeja. Nakon toga ćemo vidjeti šta i kako u narednoj sezoni. Mislim da ćemo ići na još jedno podmlađivanje ekipe. Imat ćemo mladu ekipu, a i ove godine godine smo izbacili nekoliko mladih igrača. Mislim prije svega na stopera Pavlovića, krilnog špica Vukmanovića."

Tek ste stupili na trenersku scenu. Po čemu biste volili da vas prepoznaju fudbalski zaljubljenici u našoj zemlji?

"Vidite, zajedno sa stručnim štabom smo preuzeli klub nakon 12. kola kada smo imali sedam bodova na kontu. Vjerujem da samo kroz napadačku igru smo mogli ostvariti ostanak u eliti. Generalno, svako ko je pratio naše igre mogao je vidjeti da insistiramo na posjedu lopte. I kada igramo protiv boljih, ali i slabijih ekipa. To je neka moja ideja, kontrolisati utakmicu kroz posjed lopte i stvarati što više prilika. Tako će biti i u budućnosti u mom radu. Sama činjenica da u Mostaru protiv ekipe Zrinjskog nismo bili inferiorni i da nismo imali manji posjed lopte dovoljno toga govori. Zrinjski je ekipa koja kući igra jako dobro i uglavnom se pita za mnogo toga. Protiv direktnih konkurenata u Krupi smo imali posjed lopte oko 65 posto, dominirali smo većim dijelom utakmica. Takva je ideja i vjerujem da tako se može praviti uspjeh."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju, osvrt na sezonu?

"U najmanju ruku uzbudljiva. Svjedoci smo situacije koja se desila u borbi za titulu i borbi za ostanak. Često kažem da na početku drugog dijela sezone ništa nije bilo sigurnije od toga da će Sarajevo biti prvak, a Krupa ispasti. Desile su se dvije stvari koje niko nije očekivao. Borac je uspio osvojiti titulu, a mi ostati u ligi. Mislim da je takve preokrete dobro viđati na terenu. Što se tiče borbe za Evropu, još ništa nije gotovo. Velež igra u izvrsnoj formi, Zrinjski čeka kiks Širokog. Vjerujem da će i u idućoj sezoni biti jako uzbudljivo i da će se Željezničar vratiti tamo gdje mu je i mjesto. To od srca želim".

Top Komentari

Grohot
odlicne si saradnike pardon sudije imao, mislim svaka cas.
9 1
Manager
Vico Zeljković ?
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi