Najtrofejnija afrička reprezentacija kreće od početka

Predstavljamo reprezentaciju Egipta

Najtrofejnija afrička reprezentacija kreće od početka

Teme:

Fudbalska reprezentacija BiH odigrat će 5. marta prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Egipta. 

S Egipćanima do sada nikada nismo igrali, pa će utakmica u austrijskom Innsbrucku biti dobra prilika da se upoznamo sa još jednom afričkom selekcijom. Kakav nas protivnik očekuje, u ovom trenutku je nemoguće govoriti. 

Naime, Egipat je, nakon što nije uspio ostvariti plasman na SP, promijenio selektora, umjesto Amerikanca Boba Bradleya na klupu je sjeo domaći stručnjak Shawky Gharib, a on je odmah najavio kako se okreće podmlađivanju selekcije i pravljenju jedne nove reprezentacije od koje se u budućnosti očekuje mnogo. 

Od 25 igrača koji su bili na Bradleyevom popisu za utakmice baraža protiv Gane u novembru prošle godine čak njih 10 je starijih od 30 godina, a većina od preostalih 15 igrača je na pragu 30. godine, tako da će prema najavama novog selektora vjerovatno polovica njih ostati bez poziva za utakmicu protiv naše selekcije. 

Većina egipatskih reprezentativaca sa tog popis nastupa u domaćem prvenstvu, trojica golmana, kompletna odbrana i većina veznog reda, dok domaćih igrača nema jedino među napadačima. Među novim igračima biće dosta mladih koji su budućnost egipatskog nogometa, ali i nekih iskusnih povratnika kojih nije iz raznih razloga bilo na posljednjem popisu. 

Prva zvijezda današnjeg Egipta je 35-godišnji vezista Al-Ahlyja Mohamed Aboutrika, koji u Egiptu ima status nedodirljivog. Iako ima 35 godina on je i dalje kreator igre Egipta i teško da će ga Gharib izostaviti iz reprezentacije uprkos godinama. Ukoliko bude zdrav, naravno. 

Pored Aboutrike glavna snaga Egipta su napadači. Amr Zaky je u karijeri igrao u nekoliko engleskih klubova, a danas igra u marokanskoj Raja Casablanci, dok je Mohamed Salah iz Basela budućnost Egipta i igrač od kojeg se najviše očekuje. Hullov štoper Ahmed Elmohamady nije igrao u utakmicama protiv Gane, ali sa 26 godina on je u najboljim igračkim danima i sigurno će biti najčvršća karika egipatske odbrane u narednih nekoliko godina. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Egipat je najuspješnija afrička reprezentacija svih vremena sa sedam naslova prvaka Afrike, ali na svjetskoj sceni nisu imali nekih posebnih rezultata. Na SP su igrali dva puta, 1934. i 1990., a oba puta su ispali u prvom krugu. Nakon tri uzastopna naslova prvaka Afrike 2006., 2008. i 2010. godine Egipćani nisu uspjeli da se plasiraju na sljedeća dva prvenstva Afrike. 

Egipat i selektor Gharib sada se nalaze na samom početku stvaranja nove reprezentacije koja ima cilj, ali i veliku obavezu, da se vrati u vrh afričkog fudbala, a navijači sa nestrpljenjem očekuju konačni plasman na SP. Početak stvaranja novog velikog Egipta je u Innsbrucku protiv naše reprezentacije. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.