"Najveća zabluda je što mladi igrači vjeruju da ih čeka med i mlijeko kada 'pobjegnu' iz BiH"
Nekadašnji igrač Željezničara je sa svojim Vejleom uspio izboriti ulazak u elitni rang danskog fudbala i poručio je da će tu ostati iako ima primamljivih ponuda

Kerim Memija za SportSport.ba

"Najveća zabluda je što mladi igrači vjeruju da ih čeka med i mlijeko kada 'pobjegnu' iz BiH" · Intervju

E. Čaušević, foto: T. Hebib

Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, Kerim Memija, ostvario je veliki uspjeh u dresu danskog Vejlea s kojim se uspio plasirati u Superligu, te će naredne sezone igrati u najjačem rangu danskog fudbala. Iako na stolu ima nekoliko ponuda iz Njemačke nekadašnji igrač Željezničara će ostati u Vejleu.

Memija je u Vejle stigao početkom 2017. godine iz Željezničara i za kratko vrijeme se izborio za mjesto u početnoj postavi. Ove sezone bh. fudbaler je odigrao gotovo sve utakmice, a u razgovoru za SportSport.ba otkrio je da je propustio nekoliko mečeva u finišu sezone jer su mu ljekari na ultrazvuku otkrili bruh.

Međutim, i pored toga Memija je odlučio biti dio ekipe do kraja sezone i uprkos velikim bolovima odigrao je posljednjih nekoliko kola. Vejle je uspio da ostvari veliki uspjeh i nakon devet godina ponovo se vrati u najjači rang danskog fudbala. Također, Memija nam je otkrio kakve ponude trenutno ima, ali je poručio da će ostati u Vejleu jer je došao u ovaj klub sa željom da se okuša u elitnom rangu.

Mladi bh. reprezentativac trenutno se nalazi u Sarajevu na odmoru i iskoristili smo priliku da razgovaramo s njim o minuloj sezoni, ali i planovima za narednu. Naravno, neizbježna tema bila je Premijer lige BiH, a posebno kako je Memija rekao "njegov" Željezničar. Dotakli smo se i bh. reprezentacije, ali i Sloge Simin Han koja je sve iznenadila ove sezone plasmanom u Premijer ligu BiH.

Vejle je ostvario sjajan rezultat ulaskom u dansku Superligu. Evo sada kadu se strasti malo smirile tvoj komentar na sezonu?

"Sigurno da je ovo veliki uspjeh za klub. Čekali su za povratak u najjači rang devet godina. Kada sam došao bila je ta namjera da se stvori ekipa za Superligu, nije to odmah bilo prve godine kada sam došao, ali evo uspjeli smo to ove sezone da ostvarimo i naravno sad nam je glavni cilj da tu ostanemo".

Nakon svake vaše pobjede na društvenim mrežama se moglo vidjeti koliko vam to znači, te da svaka tri boda znate proslaviti u stilu. Koja je tajna vašeg uspjeha?

"Ekipa je fantastična. Svi smo bliski i družimo se van terena. U klubu je 50% stranaca tako da ni jezik nije prepreka jer svi komuniciramo na engleskom jeziku. Svaku pobjedu slavimo kao da je finale Lige prvaka jer smo zaista svim silama željeli da izborimo plasman u Superligu i hvala Bogu to smo uspjeli".

Kakvi su planovi kluba za narednu sezonu, obaveze počinju veoma brzo i da li ste već razgovarali o ciljevima u Superligi?

"Planovi su već stvoreni i glavni plan je da se ostane u ligi. Dosta igrača je otišlo nakon što su im istekli ugovori. Nisu se dogovorili, ali klub već radi punom parom na dovođenju novih igrača i to će sve biti spremno za novu sezonu. Prozivka je već 11. juna, ali ja ću se ekipi pridružiti sedam dana kasnije jer sam dobio nešto duži odmor zbog operacije koju sam imao prije deset dana".

Bio si standardan cijele sezone. Da li si zadovoljan svojim igrama?

"Pa, jako sam zadovoljan jer sam igrao skoro svaku utakmicu. Tek kada su na ultrazvuku pronašli da imam bruh onda sam propustio nekoliko utakmica. Bio sam na klupi i ulazio sam kada je bilo potrebno. Davao sam svoj maksimum na svakom meču i sigurno da sam dao svoj doprinos na plasmanu u najjači rang".

Kakvi su planovi za budućnost, ostaješ ili mijenjaš sredinu?

"Ostajem u Vejleu. Nema potrebe sada da mijenjam klub jer sam čekao ovo godinu i po, želja mi je bila da se ukušam u Superligi i sada imam priliku za to. Ponude drugih klubova? Pa, bilo je priča i nekih ponuda kao i svakog prelaznog roka. Nisam ništa želio da pregovaram jer mi se sviđa tu i navikao sam se. Bilo je ponuda iz Njemačke i nekih drugih liga, ali odlučio sam da ostanem tu. Imam ugovor još dvije godine i to je to".

Čini se da si se brzo adaptirao na novu sredinu i životu Danskoj?

"Morao sam se navići na tu promjenu. I sada kada sam se navikao na Dansku neobično mi je kada dođem ovdje na odmor. Gore sam se stvarno navikao na sve i sviđa mi se zaista kako sve ide. Što se porodice tiče viđamo se tu u Sarajevu kada dođem na pauzu ili okupljanje mlade reprezentacije".

Mlada reprezentacija BiH igra sjajno u kvalifikacijama i blizu smo plasmana na EP.

"Mislim da možemo proći ovu grupu i da možemo ići dalje. Zaslužujemo da idemo dalje i vjerujem da se možemo boriti s najboljim ekipama u Evropi jer imamo kvalitet za to. Imamo još tri utakmice i mislim da nije nemoguće da pobijedio u svim mečevima i prođemo dalje".

Robert Prosinečki daje šansu mladim igračima što je za veliku pohvalu. Nadaš li se možda pozivu i debiju za A selekciju?

"Veliko je ovo za svakog mladog igrača da dobije poziv za A reprezentaciju, da debituje i igra značajnije minute. Nadam se u skorijoj budućnosti da ću i ja dobiti priliku i iskoristiti je. Naravno, na meni je sada da se fokusiram na obaveze u klubu i da pružam što bolje partije i jednog dana možda i zaigram u A selekciji".

Neizostavna tema je Premijer liga BiH. Da li si pratio ovu sezonu u kojoj je Zrinjski ponovo "nadmudrio" Želju i uzeo titulu?

"Ostaje žal što Željezničar nije uzeo titulu jer je imao dosta prilika da osigura titulu. Bilo je dosta utakmica u kojima se kiksalo, ali opet i osvajanje Kupa za mene je veliko jer se dosta godina nije osvojio trofej. Bitno je da je Željo opet tu gdje mu je mjesto u samom vrhu Premijer lige. To mi je drago i naravno da pratim i navijam svaku utakmicu".

Treća uzastopna titula za Zrinjski. Neki komentar?

"Pa, nije mala stvar uzeti tri titule zaredom. Dosta igrača s kojima sam igrao u Želji sada su u Zrinjskom. Pronašli su taj neki recept za titulu. Ne znam, igrači koji su bili svuda po BiH nekako dole dođu do izražaja i proigraju".

Da li su možda pratio Prvu ligu FBiH u kojoj je Sloga iz Simin Hana napravila veliki rezultat plasmanom u Premijer ligu?

"Pratio sam, ali ne pretjerano. Bilo je najzanimljivija do sad i kroz medije se stekao taj dojam. Dobra borba je bila za ulazak u PL i sigurno mislim da je Sloga zasluženo ušla u elitu. Sloga? Azmir Husić je došao i sve se nekako preko noći promijenilo. To je sada postala realna opcija za igrače koja im garantuje neku budućnost. Ulazak u PL je velika stvar i sada će ih igrači i klubovi dosta ozbiljnije shvatati. Mislim da će to biti jedan dobar klub u BiH kao opcija za budućnost nekih igrača".

Već godinu i po si u Danskoj. Da li je baš da su uslovi za treniranje nebo i zemlja u poređenju sa Bosnom i Hercegovinom?

"Pa to je nebo i zemlja vjerujte mi. To je najveći problem kod nas. Naprimjer moj klub ima deset terena za trening i uslovi su fenomenalni. Što se tiče rada tu nema puno razlike jedino što se gore najviše gleda ta fizička sprema. Kvalitete igrača se ne razlikuju, čak mislim da ovdje više ima talentiranih igrača nego gore, ali oni to nadomjeste nekim drugim stvarima. Mladi igrači griješe jer misle da će biti sve med i mlijeko kada napuste BiH i odu u inostranstvo. U Želji sam imao 90 nastupa i otišao sam gore i bio na klupi. Ide sve od nule, kreneš s klupe pa se dokazuješ. Moraš se truditi maksimalno i duplo više od domaćih igrača da dobiješ šansu. Ne dođe niko na gotovo jer svaki dan moraš da se dokazuješ i ako si neozbiljan gotov si. Gore je sve ozbiljno kada se trenira onda se trenira, a zna se tačno kada je vrijeme za neko zezanje. Dosta sam poradio na tome i više sam se fokusirao da prisvojim te dobre navike što se tiče rada".

I za kraj, ima li euforije u Danskoj pred Mundijal u Rusiji s obzirom da će oni igrati ovog ljeta na samoj završnici?

"Ima dosta euforije pred Svjetsko prvenstvo. Oni baš vole svoje. Gore možeš kupiti sve marke na svijetu, ali njima je Humel broj jedan . Njima je SP velika stvar i ponosni su na svoju reprezentaciju. Na svakom čošku se vidi euforija, ali ona pozitivna. Nema kod njih pritiska kao kod nas da idu na SP i da moraju osvojiti to. Oni su ponosni što su uopšte tu i naravno da žele da njihov tim pruži maksimum".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije