Najveći skandali koji su potresali FIFA-u posljednjih godina

Najveći skandali koji su potresali FIFA-u posljednjih godina

Prve optužbe na račun regularnosti izbora domaćina Mundijala

A. Haznadarević
Teme:

Turbulentni period za FIFA-u počeo je još u maju 2010. godine, kada je ovo čelno tijelo svjetskog fudbala predstavilo aplikacije Australije, Engleske, Holandije i Belgije, Japana, Južne Koreje, Katara, Rusije, Španije i Portugala, te Sjedinjenih Američkih Država za organizaciju Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. Od tada do danas, ne samo da se pod sumnjivim okolnostima izvršio cijeli izbor zemalja domaćina pomenuta dva mundijala, već su se dogodila i prva hapšenja visokih funkcionera FIFA-e zbog korupcije i primanja milionski iznosa na ime mita.

Iako se sve dogodilo potpuno nenamjerno, 16. maja 2010. godine vođa kampanje Engleske David Triesman (lijevo od Beckhama) ne znajući da je tajno sniman, prokomentarisao je "pokušaje Španije i Rusije da podmite sudije".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.