Šokantno je blaga riječ šta su Kinezi uradili od mjesta gdje su gradili najveći stadion na svijetu

Kapacitet je trebao biti 100.000 sjedećih mejsta

Šokantno je blaga riječ šta su Kinezi uradili od mjesta gdje su gradili najveći stadion na svijetu

Admin Čaušević

Kinezi su prije desetak godina započeli ambiciozni projekat da pokore svijet fudbala upumpavanjem nevjerovatnih količina novca kako u transfer evropskih zvijezda tako i u izgradnju stadiona. Tako su bili počeli i graditi najveći fudbalski hram na svijetu.

Trebao je postati najveći fudbalski stadion na svijetu, s kapacitetom od 100.000 navijača i privlačnim dizajnom lotosovog cvijeta.

"Stadion Evergrande postat će nova znamenitost svjetske klase usporediva s Operom u Sydneyu i Burj Khalifom u Dubaiju, te važan simbol kineskog fudbala u svijetu", hvalio se tada izvršni direktor Evergrandea Xia Haijun.

Radovi na stadionu započeli su u aprilu 2020., a očekivalo se da će biti dovršeni 2022. uz procijenjenu cijenu od 1.7 milijardi dolara.

Kinezi su htjeli izgraditi najveći stadion na svijetu

Međutim, Evergrande grupa je zapala u velike financijske probleme i vjeruje se da su se zadužili oko 220 milijardi dolara.

Pokušali su nastaviti s radovima na stadionu usprkos problemima, ali navodno je kineska vlada zaplijenila stadion u studenom 2021. s planovima da ga proda.

Oglasi

Međutim, do prodaje nikada nije došlo i projekt je službeno odbačen prošle godine kada je Evergrande otkazao ugovor o kupnji prava na zemljište za stadion u pokušaju da prikupi sredstva kako bi mogli podmiriti dugove.

Stadion sada stoji napušten, s fotografijama koje pokazuju napola izgrađene tribine i dizalice oko njega i izgleda kao okupljalište duhova.

Sadašnji izgled mjesta na kojem se trebao naći najveći stadion na svijetu

Posljednje informacije govore da će doći do određenog redizajna, a kapacitet stadiona je dva puta smanjivan prvo na 75.000, a zatim na 25.000 sjedećih mjesta.

Ipak, snimci i fotogarfije koje datiraju od prije nekoliko sedmica ne nude optimizam i mjesto gdje trebao biti najveći stadion na svijetu je praktično zaboravljeno od svih. Snimak možete pogledati ovdje.

Na ovom stadionu svoje mečeve je trebao igrati Guangzhou FC, ali je i ovaj klub propao baš kao i glavni sponzor te je završio u drugom rangu kineskog fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi