Nakon Engleza promjene u klupskom fudbalu odbili Francuzi i Nijemci

Ne žele ostati bez vlastitih liga

Nakon Engleza promjene u klupskom fudbalu odbili Francuzi i Nijemci

Midhat Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) nedavno je najavila mogućnost promjene sistema takmičenja u evropskim okvirima.

Prijedlog prvog čovjeka Juventusa Andree Agnellija da se format Lige prvaka promijeni podržala je Evropska asocijacija klubova (ECA).

U tom formatu u Ligi prvaka bi igrala 32 tima smještena u četiri grupe sa osam ekipa, a klubovi bi se plasirali u ovo takmičenje po rezultatima iz prošlosti, odnosno po uspjesima u prošlosti.

To bi značilo da plasman u prvenstvu ne bi značio previše. Bila bi to liga bogatih klubova, dok bi male ekipe ostale bez ikakve šanse da igraju Ligu prvaka.

Prvi koji su odbili ovaj prijedlog su Englezi. Oni su početkom aprila na sastanku svih klubova, jednoglasno rekli 'ne' promjenama u evropskom fudbalu.

Odbijenica je jučer došla iz Njemačke i Francuske. Tamošnji savezi su jasno odbacili mogućnost da se uvode određene promjene koje bi imale nesagledive posljedice po domaća prvenstva.

Pored promjene sistema takmičenja od 2024. godine je najavljena mogućnost i da se utakmice Lige prvaka igraju vikendom, što bi itekako poremetilo nacionalna prvenstva.

To za sada nijedna velika liga nema namjeru da napravi. Za sada su tri lige (Premeirship, Bundesliga, Ligue 1), rekle 'ne' ovakvim promjenama, a očekuje se da će istim putem ići i ostale lige.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zatvoreni sistem Lige prvaka donio bi mnogo više novca UEFA-i. To je cilj prema kojem svim silama žele ići, ali za sada nailaze na oštra negodovanja evropskih liga.

Top Komentari

Arnel925
Samo pare hoce mamu im. Ja bi bojkotovao taj njihov bogati fudbal kad bi ikad postao realnost
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi