Naš fudbaler u Vijetnamu: Nisu mi dali u kafić, bojali su se da imam koronu
Foto: Than Quảng Ninh Football Club

U BiH je igrao za Zrinjski, Mladost, Široki Brijeg...

Naš fudbaler u Vijetnamu: Nisu mi dali u kafić, bojali su se da imam koronu · Intervju

Pandemija koronavirusa uzrokovala je prekid svih fudbalskih i sportskih takmičenja u svijetu. U većini zemalja zavladala je panika, zatvorene su škole, tržni centri..., a mjere su, doduše nešto blaže, na snazi i u dalekom Vijetnamu gdje fudbalski hljeb zarađuje naš internacionalac Neven Laštro.

Laštro se u Vijetnamu normalno šeće. Ulice nisu puste kao u evropskim gradovima niti policijska vozila patroliraju i provjeravaju pridržavaju li se građani pravila. Moguće je da će se već naredne sedmice vratiti na teren i prkositi koronavirusu.

"Škole su zatvorene, granice također, a vizu za Evropu nemoguće je dobiti do 15. aprila. Restrikcije postoje, naravno, no puno su blaže nego kod nas. Država funkcioniše normalno, ugostiteljski objekti rade i možeš normalno hodati. I prvenstvo bi se trebalo nastaviti ubrzo. Odgođeno je samo jedno kolo", javio se Laštro iz dalekog Vijetnama za SportSport.ba.

U Vijetnamu su pri stavu da im je koronavirus došao iz - Evrope.

"Ah, zbog toga sam imao i problem. Nisu mi dali u nekoliko kafića uopšte da uđem jer su se bojali da ću im prenijeti koronavirus, koji je ovdje, zanimljivo, došao iz Evrope a ne iz Kine sa kojom Vijetnam graniči", otkriva nam Laštro.

Neven Laštro se skrasio u Vijetnamu

Iznenadna pauza mu ne pada toliko teško.

"Kao što sam već rekao, ovdje možeš izlaziti i raditi štošta, tako da nije problem biti u toj, nazovimo, izolaciji. Obično kada ustanem igram igrice, napravim si nešto za jesti, popijem kafu u nekom od kafića u koji smijem ući, pa čitam knjigu... Šta čitam? Šta dođe pod ruku. Sad sam na djelima Lajoša Zilahyja, mađarskog pisca, odmah se osjećam i da sam bliže kući."

Laštro je u Vijetnamu od januara 2019. godine. Nedavno je potpisao i novi ugovor sa klubom po imenu Quang Ninh FC.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Lijepo mi ovdje, uklopio sam se. U početku je bilo nekih predrasuda, misliš da fudbal baš i nije toliko ozbiljan, ali s vremenom vidiš da su stvari u realnosti drugačije. Imao sam sreću da dođem baš u pravu sredinu, gdje se recimo svake sedmice organizuje neki kućni party ili večera, tako da ti nikada nije dosadno. Ali, da ima nostalgije - ima", priznaje Laštro na kraju razgovora.

U našoj zemlji Laštro je pored Zrinjskog igrao još za Mladost Doboj Kakanj, Široki Brijeg, Travnik...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi