"Naš mali klub krase drugarstvo i poštenje, a sve što radimo - radimo iz ljubavi"

Najzanimljiviji četvrtfinalista Kupa BiH

"Naš mali klub krase drugarstvo i poštenje, a sve što radimo - radimo iz ljubavi"

Teme:

U društvu poznatih timova koji će igrati u četvrtfinalu Kupa Bosne i Hercegovine svoje mjesto je našao i jedan mali klub, ali čini se klub velikog srca - FK Klis iz Buturović Polja.

Ova ekipa dolazi iz malog naselja koje se nalazi u Općini Konjic, a jučer je ostvarila najveći uspjeh u klupskoj historiji plasiravši se među osam najboljih ekipa u Kupu BiH. Za tim koji igra u 2. ligi Federacije - Jug i koji je osnovan 1995. godine je to, bez sumnje, ogroman uspjeh.

Dan nakon velike pobjede na penale protiv Rudara u Prijedoru, SportSport.ba je razgovarao sa Rasimom Sitarom, fudbalskim entuzijastom i članom Upravnog odbora ovog kluba, za kojeg kažu da je najzaslužniji za to što su neki poznati igrači u bh. okvirima stigli u Klis.

"Čime sam ih privukao? Nekim parama nisam sigurno (smijeh). Ali, poštenim radom jesam. U našem klubu je atmosfera uvijek pozitivna, fudbaleri imaju dobra iskustva jer smo im ispunili sve ono što smo obećavali. Ovdje nema laganja, nema petljanja, radimo samo pošteno i iz ljubavi", započeo je Sitar, te nastavio:

"U Klis sam došao prije šest godina i od tada vidim da se ovaj klub postepeno diže. Došlo nam je mnogo iskusnih igrača sa iskustvom igranja iz 1. lige FBiH i Premijer lige. Recimo, tu su Nedim Kudra, zatim Šimunović koji je zabio dva gola Rudaru, golman Jasmin Ramić za kojeg konačno možemo reći da imamo pravog čuvara mreže. Imao je tri fantastične odbrane protiv Rudara kada su se izvodili penali. Tu je i Tarik Mušinović, koji je bio najbolji junior Igmana... Imamo dosta talentovanih igrača".

"Otkud ja u Klisu? Ja sam član Uprave, nisam ni predsjednik ni direktor, ali dajem sve od sebe. Rodom sam odavde, živim u Ćelebićima i stvarno hoću da pomognem. Radim u jednoj firmi, a za Klis me vežu isključivo sportski razlozi i želja da nešto uradim za svoj kraj. Volim ovaj klub i uživam u radu. Inače sam emotivan, fudbal mi je opsesija a i optimista sam. U Prijedor sam otišao pun optimizma jer sam znao da možemo nešto uraditi, ali nisam smio gledati penale. Iskreno, izašao sam sa stadiona i šetao, samo čekao da čujem ishod. Na kraju sam bio presretan, a želim se ovom prilikom zahvaliti i domaćinima u Prijedoru. Zaista nam je bilo prelijepo i osjećali smo se kao kod kuće", govori Sitar.

FK Klis se trenutno nalazi na četvrtom mjestu 2. lige Federacije BiH - Jug, a interesantno je da ovaj klub možda ne bi mogao igrati u višem rangu jer nema juniorsku selekciju.

"U prvenstvu smo startali loše, ali naš cilj je sami vrh, pa možda i prvo mjesto. Borit ćemo se do kraja i igrati hrabro, ali nisam siguran da li bismo mogli igrati 1. ligu FBiH. Nama je cilj da barem ostanemo u ovom rangu, a možda je trenutno 1. liga prekrupan zalogaj za nas. Mada, ko zna, ako pronađemo neke sponzore i ako dođe do reorganizacije nižih liga sljedeće sezone, vidjet ćemo. Svakako se ne bismo plašili nikoga".

Jedan od čelnih ljudi Klisa smatra da njegov klub ima šanse čak i za polufinale Kupa BiH, ali ako izvuče određene protivnike.

"Ako se Kudra oporavi i na zimu dovedemo još nekih fudbalera koji će nam biti pojačanja, mislim da se možemo nositi sa ovim klubovima iz 1. lige, dakle TOŠK, Zvijezda, Borac... Samo je pitanje na kojem ćemo stadionu igrati, vjerovatno na stadionu Igmana pošto naš ima otprilike 500 sjedećih mjesta. Ako bismo, kojim čudom, prošli u polufinale, možda bismo domaću utakmicu morali igrati na nekom većem stadionu, recimo u Vrapčićima ili u Sarajevu".

"Ali, moja je želja da u četvrtfinalu ipak izvučemo Sarajevo. Mislim da bi to bio praznik za nas, ali i lijepo iskustvo za neke naše mlade fudbalere kada bi zaigrali na Koševu. Istina, imamo i dosta ovih starijih, iskusnijih koji su nekada već igrali na tom stadionu".

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Klisov stadion je najposjećeniji u 2. ligi Jug, a ovaj klub ima i dosta vjerne navijače koji na razne načine pomažu svom klubu. Ekipi su čak priredili i masovan doček pri povratku iz Prijedora...

"Naši navijači su posebni. Najposjećeniji smo klub u 2. ligi Jug, a oni nam pomažu praveći razne akcije kojim se skupljaju pare za semafor, razglas na stadionu i slično. Svaka akcija koja se pokrene se i dovrši, a dobijemo i pomoć iz dijaspore. Zbog njih bih volio da u četvrtfinalu Kupa bude pravi spektakl", zaključuje na kraju razgovora za SportSport.ba Rasim Sitar, član UO FK Klis.

Top Komentari

madr1dist4
Ovako ti je kad u upravi imas ljude koji gledaju kako da pomognu klubu, a ne kao u vecine bh klubova kako da ostvare licni interes
43 0
Ismet_Hadziosmanovic
Bravo
38 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti