Stigla presuda u slučaju "FIFAgate": Hoće li Al-Khelaifi iza rešetaka?

Predsjednik PSG-a

Stigla presuda u slučaju "FIFAgate": Hoće li Al-Khelaifi iza rešetaka?

E. Ganibegović

Predsjednik Paris Saint-Germaina, Nasser Al-Khelaifi, nakon žalbe danas je oslobođen od strane Saveznog kaznenog suda u Bellinzoni (Švicarska), u slučaju TV prava, izvještava L'Equipe.

Bivši broj dva FIFA-e Jerome Valcke, također optužen u istom predmetu, oslobođen je, ali je osuđen na 11 mjeseci zatvora sa suspenzijom zbog "pasivne korupcije" i "krivotvorenja" u zasebnom slučaju.

Švicarsko pravosuđe odlučilo je osloboditi Nassera Al-Khelaifija nakon njegove žalbe u vezi s poslovanjem "FIFAgate" i dodjelom TV prava.

Rasprave su održane početkom marta, a Ministarstvo za javnost i Konfederacija zatražili su 29 mjeseci zatvora protiv Katranina, pod istragom zbog "poticanja teškog nepoštenog upravljanja".

"Naš klijent je po drugi put oslobođen optužbi u ovom slučaju. To je vrlo važna nova pobjeda, ovaj put ostvarena pred najvišim sudom Federalnog kaznenog suda", rekao je Gregoire Mangeat, Al-Khelaifijev advokat od 2017. godine.

Jerome Valcke je osuđen na 11 mjeseci zatvora uz uslovnu kaznu, kao i na novčanu kaznu. Tužiteljstvo je protiv njega tražilo 35 mjeseci zatvora.

Konačno, na deset mjeseci zatvora uslovno je osuđen Grk Konstantinos Nteris, trećeoptuženi u ovom slučaju po više optužbi.

Podsjetimo, bivši glavni sekretar FIFA-e zatražio je pomoć od katarskog dužnosnika za financiranje "Villa Bianca", nekoliko mjeseci prije potpisivanja ugovora između beIN-a (čiji je Al-Khelaifi vlasnik) i fudbalskog suda u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku u aprilu 2014. godine.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

U građanskom suđenju, suci su opisali kao "mito" novac koji je Nasser Al-Khelaifi isplatio Jeromeu Valckeu, te su ga posljedično prisilili da to nadoknadi FIFA-i.

No u kaznenom postupku sud nije mogao izreći osuđujuću presudu za "privatnu korupciju", jer je FIFA povukla tužbu nakon sporazuma s Al-Khelaifijem.

Top Komentari

ViniJr
Pa kako će iza rešetaka ako pišete da je oslobođen optužnice?
4 0
Paulass
Lijеp pоzdrav) Zоvem sе Paulа, imаm 24 gоdine) SЕХ mоdel роčеtnik 18+) Vоlim dа sе slіkam gоla) Оcijenite mоje fоtоgrafije nа lіnku -->> Ja.cat/id379052
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi