Ma kakvi Hrvati i Albanci! Najveći skandal Eura su napravili "fini" Slovenci, dirnuli su u osinjak!

Scena sa meča sa Srbijom

Ma kakvi Hrvati i Albanci! Najveći skandal Eura su napravili "fini" Slovenci, dirnuli su u osinjak!

Admin Čaušević

Od starta Evropskog prvenstva navijači Albanije i Hrvatske su se našli u centru pažnje zbog vrijeđanja Srbije koja je zaprijetila i napuštanjem Eura. Ipak, Slovenci su ti koji su napravili najveći skandal koji je nekako prošao nezapaženo.

Tokom utakmice Evropskog prvenstva između Slovenije i Srbije lavinu na Apeninima je izazvao natpis koji se pojavio na slovenskoj zastavi istaknutoj na Allianz Areni.

"Trst je naš" izraz koji podsjeća na posljednje godine fašističke okupacije Istre i Dalmacije kada je trajao rat partizana predvođenih Titom sa jedne te okupatora sa drug strane od 1945. do 1947. godine.

U to vrijeme jugoslovenski komunisti su parolom "Trst je naš" tvrdili da pogranični grad pripada tek nastaloj Jugoslaviji. Ta parola se koristila i u narednim desetljećima te nije ni danas zaboravljena.

Dosta je onih koji smatraju da Trst pripada Sloveniji te znaju i dalje koristiti spornu parolu. Posljednji put se to desilo na graničnom prijelazu Basovizza.

Italijanski mediji pišu da je sporni moto izazvao žestoku polemiku i to ne samo u političkim krugovima. Parolu je okačio Ivan Kocman, bivši fudbaler jednog italijanskog niželigaša.

Oglasi

Naime, Kocman je nastupao za ekipu Kras Repen. Radi se o klubu za kojeg igra slovenska manjina iz regije Monrupino i njen predsjednik je Goran Kocman, otac Ivana Kocmana.

Sporna parola navijača Slovenije koja je uzbrukala strati na Apeninima

Zanimljivo da se Goran Kocman samo prije nekoliko dana žalio kako fudbaleri NK Kras Repen znaju biti mete rasističkih povika na utakmicama.

"Prečesto na stadionima ima ljudi koji pokazuju prstom na one koji govore slovenski, a tokom sezone žalili su se i na druge klubove koji ih vrijeđaju rasistički", rekao je Kocman.

Ipak, ubrzo nakon tega prašinu je odlučio podići upravo Kocmanov sin koji je Trst pripisao Sloveniji i sigurno će se naći na meti kritika.

Iako Slovenci slove za miroljubivu naciju i njihovi navijači ne izazivaju probleme, parola koja se pojavila na meču Srbija - Slovenija je pokazala suprotno.

Preostaje da se vidi kako će UEFA reagovati na sve. Ukoliko je stigla prijava iz FS Italije (FIGC), Slovence će sigurno dočekati kazna, pogotovo ako se u obzir uzme utjecaj Italijana.

Top Komentari

DDG
I Čauš odlući da je ovo najveći skandal
0 0
Sanska_Prangija
Tadasnja jugoslavija je oslobila trst, tako da vi piglu novinari pokusavate ovo napraviti vece nego sto jeste.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi