Grupa C - Englezi apsolutni favoriti, Srbi i Danci sanjaju prolaz, Slovenija ima šta pokazati
FOTO: EPA

Evropsko prvenstvo

Grupa C - Englezi apsolutni favoriti, Srbi i Danci sanjaju prolaz, Slovenija ima šta pokazati · Riječ, dvije...

Kenan Lizde

Kada su izvučene grupe za Euro 2024, skupina C nije odmah proglašena za jednu od jačih kao one B i D, ali kada uđemo malo dublje u analizu vidimo da se radi o izuzetno respektabilnim reprezentacijama od kojih svaka ima svoju nadu i računicu u prolaz. 

Prvo što se primijeti je da grupa C posjeduje tri različita nivoa kvalitete, gdje bi u onaj najjači nivo mogli postaviti Englesku, onaj srednji Srbiju i Dansku, te Sloveniju kao na papiru najslabiju reprezentaciju ove grupe. Sve to nam sugeriše trenutačni rejting i rezultati ovih reprezentacija, pa su I prognoze oko raspleta ove grupe otišle u takvom smjeru.

Međutim, kada malo bolje pogledamo, primijeti se kako svaka od ovih reprezentacija ima snage I kvalitete da izvuče pozitivan rezultat u dvoboju sa "na papiru" boljom selekcijom.

Dosta toga u ovoj grupi će odrediti srazovi u prvoj utakmici, te će taj rezultat uvelike diktirati dalji psihološki momenat.

Engleska:

Oglasi

Jedan od glavnih favorita cijelog Eura, reprezentacija koja ima najveću vrijednost na cijelom prvenstvu je na ovo takmičenje ispraćena sa nadom i uvjerenjem cijele Engleske kao generacija koja definitivno može prekinuti "prokletstvo" koje traje 58 godina. Toliko reprezentacija iz "kolijevke fudbala" nije osvojila trofej sa nekog velikog takmičenja.

Njihov izbornik Gareth Southgate je na klupi Gordog Albiona već osam godina, sasvim dovoljno da može predvidjeti sve možebitne probleme koji ga čekaju na jednom ovakvom takmičenju. Preferira sistem 4-2-3-1, što je jedna od velikih prednosti ove selekcije, jer većina njegovih igrača igraju u istim ili sličnim sistemima u svojim klubovima. Suvišno je nabrajati zvijezde ove selekcije, pošto je svaki od njih velika zvijezda svog kluba i lige u kojoj nastupaju. Blagi dojam je da je napadački potencijal ove reprezentacije ipak malo jači od onog defanzivnog.

Srbija:

Reprezentacija naših istočnih komšija već pomalo hvata kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima. Selektor Piksi Stojković, nekada veliki igrač i zvijezda bivše nam države, polako slaže ovu reprezentaciju po svojim viđenjima, te zasigurno djeluju dosta bolje nego posljednjih godina.

Imala je ova reprezentacija na prethodnim takmičenjima respektabilnu ekipu, ali odnosi unutar selekcije nisu uvijek bili na visokom nivou, pa su rezultati bili ispod realnih očekivanja.

Malo je nezgodno to što prvu utakmicu igraju protiv Engleske, te bi uz veliku energetsku potrošnju koja ih čeka, mogli dobiti ili izgubiti psihološki segment za nastavak takmičenja. U slučaju pozitivnog rezultata, možemo očekivati jednu izrazito motiviranu ekipu, ali poraz od Engleza reprezentaciju Srbije dovodi u nezavidnu poziciju bez prava na kiks, te smo mišljenja kako bi tako drastično umanjili svoje šanse za prolaz.

Oglasi

Naravno, dosta toga će odrediti i utakmice njihovih konkurenata, ali iskustvo nas uči kako prva utakmica na ovakvom takmičenju za Srbiju puno toga pokaže.
Stojković je dosta toga mijenjao i u samom sistemu igre, tražio je rješenja i sa tri igrača pozadi i sa četiri defanzivca, ali dojma smo da ekipa bolje funkcionira u sistemu 3-5-2, sa Mitrovićem i Vlahovićem u vrhu napada, dvojcu koji može stvoriti probleme svakoj reprezentaciji na svijetu.

Danska:

Dovoljno je samo pogledati klubove trenutnih reprezentativaca Danske, pa da se uvjerimo kako nisu slučajno pri samom vrhu liste po vrijednosti igrača. Njihov selektor Hjulmand ima veliku prednost u širini igračkog kadra, pogotovo jer većina njegovih izabranika ima standardne i bitne uloge u svojim klubovima.

Njihove najveće zvijezde su Hojlund (Manchester Utd) I Christensen (Barcelona), a veliku ispomoć imaju u Hojbergu (Totenham). Igraju najčešće u sistemu 4-3-3, izrazito su tranzicijski kvaliteti, a dosta dobro znaju odigrati i čvrstu utakmicu na rezultat.

Slovenija:

Na papiru izgledaju kao autsajder grupe, reprezentacija bez previše zvučnih imena. Izdvajaju se tek dva imena: golman Jan Oblak (Atletico Madrid) I Benjamin Šeško (Leipzig). To dovoljno govori kako će njihov studiozni selektor Kek morati veliku pažnju posvetiti ekipnim kvalitetama, te kroz određene taktičke postavke probati iznenaditi svoje protivnike. Sistem koji preferiraju je 4-3-3, koji će u dvobojima u grupi C često izgledati kao 4-5-1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi