Neftchi protiv Željezničara traži izlazak iz krize: Na pripremama razočarali, Evropu vide kao spas

Mutu stigao na trenersku klupu, očekuje ga prepuna Grbavica

Neftchi protiv Željezničara traži izlazak iz krize: Na pripremama razočarali, Evropu vide kao spas

Samir Mlaćo

FK Željezničar narednog četvrtka nastavlja svoj evropski put u 2. pretkolu Konferencijske lige, a rival bh. predstavniku će biti Neftchi Baku iz Azerbejdžana.

Plavima je Baku već bio sretan, jer su prošlog četvrtka upravo u tom gradu savladali Dinamo iz Minska 2:1 te prošli dalje.

Neftchi je prije desetak dana angažovao novog trenera, a to je poznati Rumun Adrian Mutu.

Mutu ima bogatu igračku karijeru, nastupa je u Engleskoj, Italiji, Rumuniji, a karijeru je završio 2016.godine. S obzirom da u Rumuniji uživa veliko povjerenje, odmah je postao predsjednik Dinama iz Bukurešta, a radio je zatim i kao trener u svojoj zemlji te Poljskoj, ali i u UAE.

Najduže se zadržao u rumunskom FC Rapid 1923 gdje je sjedio na klupi 54 utakmice. Upisao je 27 pobjeda, te 12 remija i 15 poraza.

"Čast mi je što sam tu. Neftchi je klub s najvećom bazom navijača u Azerbejdžanu i poznati su u Evropi kao veoma lojalni. Uvjeren sam kako ćemo se dobro slagati jer na kraju dana, svi smo tu zbog navijača", rekao je Mutu na predstavljanju prije desetak dana i dodao.

Oglasi

"Moj cilj je vratiti Neftchi na pravo mjestu - na sami vrh azerbejdžanskog fudbala, te ozbiljan posao u Evropu. Uvjeren sam kako ćemo napraviti velike stvari u evropskim okvirima".

Mutu je vrlo često tokom igračke karijere bio u centru pažnje javnosti. Nije to bilo zbog kvalitetnih partija, na njegovu žalost.

U septembru 2004. godine Jose Mourinho ga je kritikovao zbog slabe kondicije, a onda je bio testiran pozitivno na kokian.

Dobio je sedam mjeseci supsenzije, da bi se vratio kao igrač Fiorentine, pa je uslijedila nova zabrana od devet mjeseci jer je 2010. godine pozitivno testiran na određene nedozvoljene supstance sibutramina za suzbijanje apetita.

Imao je Mutu dakako puno negativnih stvari. Dakle, padao je na raznim testovima, suočavao se sa nelegalnim radnjama, a kada je prvi put došao u Chelsea suočio se s optužbama da je premlatio bivšu suprugu i TV voditeljicu Aleksandu Dinu. Optužbe su odbačene kasnije. Bio je u vezi s holivudskom zvijezdom Moranom Atias, nakon što ga je bombardirala raznim tekstualnim porukama.

Oglasi

Zatm je bio i sa porno zvijezdom Laurom Andreson, da bi se 2016. godine oženio s bivšom Miss Rumunije Sandrom Bachici. To je bila njegova treća supruga i s njom je dočekao i sina Thiaga 2018. godine. Također ima jedno dijete iz prvog braka s Dinuom i dvoje iz drugog braka s modelom Consuelom Matosom Lopezom.

Mutu je definitivno jako poznata ličnost u svijetu nogometa, mnogo popularniji od kluba koji vodi, a bacili smo sam pogled i na igrački kadar Neftcija.

Na golu je Ivan Brkić, kojeg dobro poznajemo iz perioda dok je nosio dres mostarskog Zrinjskog. Brkić je iz Mostara preko Rige stigao u klub iz Bakua, a uoči meča sa Dinamom posjetio je ekspediciju Željezničara, te razgovarao sa sportskim direktorom Plavih sa Grbavice Samirom Bekrićem.

Vrijednost igračkog kadra Neftchija je nešto veća od deset miliona eura, a najskuplji igrači su kapiten Emin Mahmudov koji vrijedi nešto više od miliona eura, te Brazilac Yuri Matias koji je ovog ljeta stigao iz rumunskog Cluja i najavljen je kao veliko pojačanje za zadnju liniju. On je najskuplji igrač, a vrijednost mu je milion i 800.000 eura.

Tu je i iskusni Filip Ozobić koji je rođen u Hrvatskoj, a nakon što je prošao sve selekcije Hrvatske, zaigrao je za reprezentaciju Azerbejdžana.

Oglasi

On je zanimljivo bio član Dinama i Hajduka, a u Neftchi je stigao iz Qarabaqa ovog ljeta kao slobodan nogometaš.

Prvenstvo u Azerbejdžanu počinje tek početkom narednog mjeseca, a Neftci je odigrao četiri prijateljske utakmice

Na sve četiri je poražen. Od Spartaka iz Moskve izgubili su 2:0, od Fenerbahče 1:0, dok su od Crvene Zvezde deklasirani sa 4:0.

Prethodno su i od ruskog Zenita poraženi 3:1.

Posljednji zvanični meč odigrali su u Kupu protiv Qabale (03.06.) i poraženi su nakon produžetaka 1:0 (0:0). U tom meču igrali su u formaciji 4-1-4-1.

Posted by Neftçi PFK on Saturday, July 15, 2023

Domaće prvenstvo su okončali na trećem mjestu, što su ocijenili kao neuspjeh.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Prvi meč Željezničara i Neftchija igra se u četvrtak sa početkom u 21:00 na stadionu Grbavica, a revanš sedam dana kasnije.

Nema sumnje da će Grbavica biti ispunjena do posljednjeg mjesta, a Željezničar će za rivala sigurno imati ekipu protiv koje se definitivno može igrati.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

19manijak21
Nema opuštanja, njihova kriza njihov problem. SRCE NA TEREN ŽELJKANEEEE
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti