"Neka igrača kući, neka gledaju TV jer zdravlje je najbitnije"

Trener Rođenih za SportSport.ba komentirao sezonu i njen završetak

"Neka igrača kući, neka gledaju TV jer zdravlje je najbitnije"

Kao što se već zna, nastavka Premijer Lige neće biti. Neće se nastaviti ni natjecanje u Kupu Bosne i Hercegovine. 

Novi/stari prvak je Sarajevo, a europska natjecanja izborili su po plasmanu Željezničar, Zrinjski i Borac. Društvo najboljih bh. timova napustili su Čelik i Zvijezda 09, a u PL plasirali su se Olimpik i Krupa. 

Trener Veleža koji je sjajno ušao u nastavak sezone Feđa Dudić za SportSport.ba rezimirao je prekinutu sezonu iz ugla svog tima i učinka na terenu, te se dotakao još nekih tema, prvenstveno odluke NSBiH o prekidu prvenstva.

Feđa, bez obzira na sve, kada se uzmu sve stvari i sagledaju, bila je ovo ipak odlična sezona za Vaš tim?

"Prije svega, želim se zahvaliti vašoj redakciji povodom čestitki za rođenje sina" - kazao je strateg Rođenih i nastavio:

"Moram se osvrnuti na cijelu sezonu koja je iza nas. Ponosan sam na moje momke jer smo sigurno vratili Velež na fudbalsku kartu BIH. U svakoj utakmici smo težili da igramo i svi treneri u ligi su , pored dobrih rezultata hvalili i igru Veleža. A Velež kroz svoju istoriju je uvijek igrao dopadljiv fudbal i to je neka moja vizija u koju sam želio da se uklopim. Sve ekipe osim Sarajeva koje su ispred nas na tabeli smo pobjedili barem jednom, a tu se izdvajaju pobjede nad Zrinjskim i nad Željeznicarom na Grbavici nakon toliko godina posta. Otkako sam preuzeo ekipu niko nas nije nadigrao i ponizio, svima smo bili ravnopravan protivnik, samo smo u jednoj utakmici izgubili dva razlike i to u Banja Luci (Dudić zbog bolesti nije mogao predvoditi svoj tim na toj utakmici). I sad sa ove distance se vidi koliko nas je loš ulazak u prvenstvo koštao boljeg rezultata, jer domaći porazi od ekipa koje su na kraju ligu završile na 10. i 11. mjestu na tabeli skupo su plaćeni. S tim bodovima mi bismo se danas spremali za Evropu... Isto tako da se nastavilo prvenstvo da zadnjeg kola, mi bismo sigurno bili u borbi za izlazak na Euro scenu jer smo u trenutku prekida bili među ekipama s najboljom formom, a isto tako dugi niz utakmica bez poraza. Za nas je dosuđen jedan penal (3. kolo poraz od Čelika) a protiv nas su svirana 4 od čega su dva bila ključna za pobjede protivnika. Na sve ovo pobrojano svaki navijač Veleža mora biti ponosan jer naša 32 ostvarena boda su zaslužena bez ikakvih repova i ostvarena su uz sjajnu igru." - kazao je Dudić i osvrnuo se na najvjernije navijače Veleža:


"Posebna priča su naši navijači koji zaista žive za svoj klub ali u pravom smislu te riječi i zaista,  igrati na stadionu Rođeni ni jednom protivniku nije lako. Kad je bilo teških trenutaka oni su nas iznijeli i veliki doprinos imaju u pomenutim uspjesima." - pohvalio je Dudić navijače Rođenih.

Treneru, već se mora razmišljati o narednoj sezoni koja starta početkom avgusta, hoće li biti promjena u timu? Klub je već ostao bez Fajića?

"Nusmir Fajić je napustio ekipu na svoje insistiranje a sigurno je da je mogao jos pomoći našoj ekipi. Želim mu sreću u daljnoj karijeri. Što se tiče ostalog igračkog kadra moja želja je da zadržimo sve igrače koji su 'iznjeli teren' ove sezone uključujući i Kostu Maneva kojem je neki dan istekao ugovor. Eventualno, ako dođe dobra ponuda za Brandaa, prodali bismo ga na čemu bi klub zaradio a već imam u planu i zamjenu za njega, tj. igrača kojeg bi doveli ako do toga dođe. Za iskorak na tabeli upravi kluba sam prezentirao plan i program za iduću sezonu i listu od tri, četiri potencijalna pojačanja, zavisno od odlazaka. Ekipu ne želim puno da mijenjam jer dokazano je da samo kontinuitet dobrog rada donosi rezultat na duže staze. U zavisnosti od ostvaranog plana tako ćemo se i postaviti sa ciljevima u idućoj sezoni."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Djeca nam se smiju!

Dojma smo da niste oduševljeni ovom odlukom NSBiH?

"Oko prekida prvenstva već sam puno toga govorio. Ponavljati sad kako sve može u državi, a samo fudbal ne, gubljenje je vremena. Ali žalosno je kad pročitam da mi sportski radnici izjavljujemo kako je dobro što se prekinula liga. Pa kome onda da bude stalo da se igra ako nije nama što živimo od ovoga ?! Najčešće korištena rečenica 'zdravlje je najpreče za igrače' a ovamo većina klubova nije još svojim igračima isplatila plaće za mart, nema veze s vezom. Da li se iko upitao šta će se desiti sa zdravljem igrača i njegovim tijelom kad ne bude igrao jednu takmičarsku utakmicu 5 mjeseci ? Ako se brinemo za zdravlje igrača onda ga trebamo i redovno plaćati da bi on mogao ulagati u svoje tijelo kroz kvalitetnu ishranu i sve ostalo što ide uz jednog profesionalca, pa onda i da tražimo od njega bolje rezultate. A pitam ja vas ko od aktivnih sportista u Evropi, ne samo fudbalera, ima teže posljedice korona virusa ako je već toliko opasan 'samo' po fudbal? I izgleda ovi svi što igraju se ne brinu za zdravlje svojih igrača, samo se mi u BIH brinemo. Situaciju najbolje oslikava nedavni intervju na vašem portalu sa sportskim direktorom Budućnosti Miloševićem, kad čovjek čudom ne može da se načudi što jedino mi u regionu ne igramo... Što bi rekao' dr.Nele 'djeca nam se smiju moj Reufe, zato smo sad daun'. Moja poruka svim igračima u BIH je 'Ostani kući i gledaj fudbal na TV jer zdravlje je najbitnije'. A onda kad se mi vratimo u augustu i počnemo 'briljirati' na terenu, tek će tad vidjeti ovi što sad igraju kakve su budale bili a mi pametni sto nismo igrali..." - pomalo ogorčeno je završio ovaj razgovor za SportSport.ba trener Veleža Feđa Dudić. 

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

papagaj
Kad se ovo uradilo za Borac sada, šta nas ceka kad Vico prwuzme savez, i dalje kazem da su za sve krivi Begic i Dzemidic, za sitne pare ste se prodali
19 0
TINTURINTU
Bravo,Dudicu nema se sta dodati,sve si rekao.
16 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi