Neke se bitke dobijaju na juriš

Kakav god da je - naš je

Neke se bitke dobijaju na juriš

Edmir Škorić

Susret Sarajeva i Željezničara na programu je danas u 16:30 sati na stadionu Koševo. Falit će vjerovatno elemenata koji su neophodni za gradske derbije, ali on je i dalje - gradski derbi.

Iz godine u godinu Sarajevo i Željo jedan protiv drugoga. Čvrsto i ponosno decenijama bordo protiv plave boje. I u dobru i u zlu. Nije baš idealno, derbi posljednjih godina često zapadne u krizu, ali svaki put, ama baš svaki, jedva čekamo da počne. I mi, novinari, i navijači, igrači, stručni štabovi, redari, čak i oni kojima je najvažnija sporedna stvar na svijetu manje važna.

Obično pred svaki derbi slušamo kako "neće biti dobra utakmica jer se i jedni i drugi boje, igrat će zatvoreno, nema tu ljepote". Ali kako Diego Simeone postavlja tim pred derbije, ili Jose Mourinho? Nije ni važno hoće li redar na atletskoj stazi ili konobar iz obližnjeg kafića koji meč gleda na TV-u uživati u 90 minuta spektakla, valjda je najvažnije za jedne i druge da ostvare rezultat koji im je neophodan. I da, valjda je jasno da je taj rezultat - pobjeda. Pa se 90 minuta trči za loptom i pokušava uvaliti gol, dobiti derbi, slaviti pobjeda, napraviti pomak na tabeli i poboljšati tako situacija u i oko kluba.

Dobro, možda je pretjerano Simeonea i Mourinha staviti u kontekst Sarajevskog derbija, ali sama činjenica da se neko "boji" da neće izgubiti dovoljno govori o samom značaju istog. Stoga, derbi Sarajeva i Želje očekivano je iz godine u godinu negledljiv, mada će oni stariji reći da se nekada nije uzalud plaćalo 10 ili 15 KM za kartu i da se moglo vidjeti i dobrih poteza, borbenosti, kvalitetnih golova i igrača... E pošto ne možemo da živimo od stare slave, Osima, Meše, Bukala, Musemića, Sušića.... moramo da se posvetimo današnjim akterima najveće utakmice u BiH.

Neki stranac bi, pogledavši tabelu, kazao da je ipak Želji mnogo važnija utakmica i da je po mnogočemu favorit na Koševu, ali pošto isuviše dobro poznajemo situaciju, bh. mentalitet i tradiciju - favorita nema. Sarajevo djeluje ranjivo, ali često se desi da u ovakvim utakmicama pobijedi onaj ko je u nekoj krizi. Bordo tim ima tri poraza u posljednja četiri meča, ali učinit će sve da pobijedi i da ostane u igri za Evropu, a igrači žele da se makar trijumfom nad ljutim rivalom iskupe za sve loše rezultate u ovoj sezoni.

S druge strane, Željo ne želi da prepusti prvo mjesto Zrinjskom i ako ne upiše danas pobjedu, s druge pozicije ulazi u šesto kolo Lige za prvaka. Plavi su ozbiljan kandidat za titulu, igraju i polufinale Kupa (0:0 protiv Slobode na Grbavici prvi meč), pa im poraz ne bi išao nikako u prilog, a i bod ne donosi previše.

Prošli put na Koševu je Željo slavio s 1:0 i to je druga pobjeda Plavih na tom stadionnu posljednjih desetak godina. Mada, zabrinjava sljedeća činjenica - na Koševu u zadnjih 10 mečeva Sarajeva i Želje palo je tek osam golova, a na zadnjih pet tek tri gola. Obično je 0:0, 1:0 za nekoga, rijetko se desi da vidimo i dva gola, no o tome smo već pisali - ta neefikasnost plod je upravo veličine Sarajevskog derbija.

Nije poput El Clasica, Derby della Madonnine ili derbija Manchestera, ali za razliku od svih tih ultravelikih derbija, ovaj sarajevski je - naš. Danas se ne predviđa puno Koševo i kvalitet kakvog se viđa na mečevima Liverpoola ili Cityja, ali borba za prestiž, grad, za Evropu, za ponos je ipak prevelika da bismo je potcjenjivali. Isuviše je bitan, itekako je bitan današnji meč.

O tome ko fali od igrača, šta kažu treneri ili igrači i koja su prednosti ili mane jednih ili drugih je najmanje važno. Ionako je ovo meč u kojem je sve moguće i pobjednik nikada, ama baš nikada, bez obzira na sve krize svijeta, neće unaprijed biti poznat. Neke se bitke naprosto dobijaju na juriš.

Iako je derbi u prvom planu, svoj meč Lige za prvaka igraju i Široki - Radnik, a on počinje u 19:30 na Pecari.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Široki je trenutno trećeplasirnai s 48 bodova i želi da zadrži svoje mjesto ispred Sarajeva, dok je Radnik manje-više rasterećen.

Osim dva meča u Ligi za prvaka, danas se igra i jedan u Ligi za opstanak. GOŠK u Gabeli dočekuje Vitez i ima priliku da novom pobjedom protiv otpisanog rivala zacementira mjesto u mirnoj luci.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

korisnicko ime
Vrlo je vazno da Sarajevo danas pobijedi!
36 41

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi