Nekoliko klubova u strahu, neki bi mogli biti izbačeni i iz lige

UEFA mora nešto poduzeti

Nekoliko klubova u strahu, neki bi mogli biti izbačeni i iz lige

E. Škorić

Proteklog vikenda smo na nekoliko evropskih stadiona mogli vidjeti scene koje ne priliče sportu, niti im je mjesto bilo gdje oko nas. Huliganizam je odavno nogometna rak rana.

Nenormalno ponašanje koje krši pravila društvenih normi i zakone opet se pojavilo na stadionima u Evorpi. 

Huiganstvo je ozbiljan problem. Evropska nogometna federacija šalje kazne na adrese klubova, ali ne uspijeva ni na taj način zastrašiti one koji očigledno nemaju bonton niti mare zbog toga što uništavaju vlastitu ili tuđu imovinu.

Samo prošle sedmice zabilježeno je pet slučajeva koji su izazvali veliku pažnju i zato bi UEFA trebala, a navodno i hoće, da se ozbiljno pozabavi njima. Ako zažmiri, onda u narednoj sezoni možemo očekivati barem pet događaja sedmično u kojima će navijači razbijati sve što stignu, prijetiti igračima zbog poraza, a predsjednici klubova će pištoljima rješavati probleme.

U Londonu je West Ham poražen od Burnleyja s 3:0, pa su domaći navijači, a neke od njih moramo nazvati huliganima, krenuli u obračunavanje s igračima i vlasnicima kluba. Izgubili su strpljenje, ali fizički obračuni ne bi trebali biti adekvatni načini za rješavanje novonastalih situacija.

U Grčkoj je predsjednik PAOK-a Ivan Savidis u nedjelju ušao na teren s pištoljem kako bi zatrašio sudiju nakon što je domaćinu poništen gol u nadoknadi za pobjedu. Gol iz ofsajda, ali svejedno Savidisa to nije spriječilo da na jedan primitivni način pokuša 'istjerati pravdu'.

U Lilleu, kao i u Londonu, bijesna masa jurila je igrače i tražila ostavke svih zbog loših rezultata u posljednje vrijeme, dok su huligani moskovskog Spartaka pravili ozbiljne i velike nerede u Bilbau na gostovanju kod Athletica u četvrtak.

Nekoliko dana ranije u Parizu na ulicama i na stadionu je doslovno sve bilo u plamenu. PSG-ovi ultrasi su htjeli da to izgleda dekorativno i lijepo u revanšu protiv Real Madrida, ali ugrožavali su sigurnost ljudi i ko zna šta bi bilo da su sreli navijače iz Madrida. Parižanima, naravno, ne prijeti nikakvo izbacivanje, ali vrijedno ih je spomenuti.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Naredni sastanak Disciplinske komisije UEFA-e bit će prilika da vodstvo Evropske nogometne federacije razmotri sve ove događaje i da pojedine klubove kazni u skladu sa težinom prekršaja.

Poslat će i zahtjev nacionalnim savezima Francuske, Engleske i Grčke kako bi se izrekle kazne za klubove. Prijeti se oduzimanjem bodova, izbacivanjem iz lige, Evrope... Samo da sve ne završi tek novčanim kaznama, jer nas ponovo čekaju divljaštvo i scene koje su prikladnije akcijskim filmovima nego sportskim događajima.

Top Komentari

Hele123
Paokov gol nije bio iz offside-a, bar pregledajte pa onda objavite
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi