Šta kažu pravila ukoliko izvođač jedanaesterca dva puta udari loptu?

Gol Bilbije je ipak priznat

Šta kažu pravila ukoliko izvođač jedanaesterca dva puta udari loptu?

E. Škorić

U toku je susret 15. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Zrinjskog.

Nakon prvih 45 minuta derbija na Grbavici mreže su mirovale, ali u nastavku gosti iz Mostara isuviše lako dolaze do 2:0 i na pragu su nove pobjede s kojom bi učvrstili svoje mjesto na vrhu tabele.

U 50. minuti Bašić je lijepim udarcem savladao Bendera za 1:0, a šest minuta kasnije rezervista Blažević je napravio penal, a isti je u gol pretvorio Bilbija. Bio je to njegov jubilarni 10. prvenstveni gol i tako se izjednačio sa Stojanom Vranješem na listi najboljih strijelaca.

Međutim, treba naglasiti da je izvođenje samog penala više nego sporno. Bilbija je prilikom udarcem dvaput zahvatio loptu, barem tako se moglo zaključiti nakon usporenog snimka.

Sudija je svejedno pokazao na centar, a domaći igrači krenuli su sa žestokim protestima kod, zanimljivo, pomoćnog sudije, iako on kontroliše golmana, a glavni sudija izvođača penala. Ermin Sivac iz Zenice sudi na Grbavici, a pomoćnici su mu Stefan Tešanović iz Istočnog Sarajeva te Josip Čolić iz Kupresa.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U slučaju da je Bilbija kako se čini zaista dva puta dirao loptu, šta onda sudija treba da dosudi? Naime, Pravila nogometne igre kažu da ukoliko izvođač penala dva puta udari loptu prije nego je uputi prema golu, onda biva dosuđen indirekt za protivnički tim.

Bilo kako bilo, gol je priznat, Zrinjski je pred pobjedom, a Plavi će zasigurno imati prigovora na sudiju koji nije uočio da je Bilbija dva puta udario loptu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

user1613424508
Ma ovaj zrinjski je iznad ove jadne lige stvarno nemaju konkurenciju ostali u pet deka svi s tim da savez gura borac i omni ce bit drugi elem ostaje borba svih ostalih za trece mjesto
8 11
Gari Garinča
Zeničko đubre ne zna pravila nogometne igre.
10 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi