Brojke ne lažu: Bolji od Nemanje Bilbije je samo Robert Lewandowski!

Veliki podvig napadača Plemića

Brojke ne lažu: Bolji od Nemanje Bilbije je samo Robert Lewandowski!

Eldar Ganibegović

HŠK Zrinjski i Nemanja Bilbija jučer su nastavili s dominacijom u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.


U 23. kolu, na otvaranju trećeg dijela šampionata, s 4:0 savladan je Radnik iz Bijeljine, a nevjerovatni Bilbija postigao je hat-trick i tako stigao do 24. gola u sezoni.

Plemićima je to bila 13. uzastopna pobjeda u Premijer ligi BiH. Time su postavili novi rekord, a prethodni je držao Željezničar u sezoni 2013/14, kada je pod tadašnjim vodstvom trenera Amara Osima ovaj tim uvezao 12 pobjeda.

Bilbija je srušio rekord bivšeg napadača Sarajeva Emira Obuće po broju pogodaka u jednoj sezoni Premijer lige.

Samo Lewandowski ispred Bilbije

Ako bacimo oko na preostala nacionalna prvenstva širom Evrope, Nemanja Bilbija je treći po jednom, a drugi po drugom parametru - trećii je najbolji strijelac svih evropskih liga i drugi je kada je u pitanju omjer golova i broja odigranih kola, odnosno po tome koliko golova prosječno postiže za jedno kolo, a u oba ova parametra od njega je bolji Bayernov Robert Lewandowski, a u prvom i Deniz Undav, koji možda i nije relevantan za poređenje jer je odigrao čak devet utakmica više od Bilbije.

Naime, Nemanja Bilbija je postigao 24 gola u 23 kola što je prosječno 1,04 gola po kolu, dok je sjajni Poljak za Bayern u Bundesligi na 27 kola postigao 31 pogodak, odnosno 1,14 po kolu.

Oglasi

Osim Lewandowskog, od Bilbije je više golova postigao samo Deniz Undav koji je s 25 golova vodeći strijelac belgijske Jupiler Pro lige, ali za to je imao čak devet utakmica više nego Bilbija koliko je njegov Royale Union odigrao, pa je za očekivati da Bilbija ubrzo stigne i njegov učinak.

Osvrnimo se za početak samo na pet najboljih evropskih liga. Bilbija je iza sebe ostavio drugog strijelca Bundeslige, Patricka Shicka koji je postigao 20 golova, Mohameda Salaha koji je u Premiershipu vodeći strijelac s također 20 golova, Karima Benzemu koji je u Primeri postigao 22 gola, Kyliana Mbappea koji je s 15 golova prvi strijelac Ligue 1, te Immobilea i Vlahovića koji su s 21 odnosno 20 golova vodeći u Seriji A.

Blizu Nemanje Bilbije još su samo Michael Frey koji je za Antwerp postigao 22 gola u Belgiji, Marko Livaja koji je za Hajduk također postigao 22 gola u 1. HNL, Martin Adam, napadač mađarskog Paksa s 23 gola u OTP Bank ligi ove sezone, te Darwin Nunez koji je s 20 golova za Benficu prvi strijelac portugalskog prvenstva.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

# Igrač Klub Golovi
1. Robert Lewandowki Bayern 31
2. Deniz Undav Royale Union 25
3. Nemanja Bilbija Zrinjski 24
4. Martin Adam Paks 23
5. Marko Livaja Hajduk 22
5. Michael Frey Antwerp 22
5. Karim Benzema Real Madrid 22
8. Ciro Immobile Lazio 21
9. Mohamed Salah Liverpool  20
10. Dušan Vlahović Fiorentina/Juve 20

Uzmemo li u obzir čak i amaterske lige u Evropi, niko nije dao više golova od Bilbije u svom prvenstvu, a najbliži mu je TNS-ov Declan McManus koji je u Cymru Premier ligi Velsa postigao 20 golova.

I pored svega ovoga, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev po ko zna koji put je ignorisao Nemanju Bilbiju i nije ga uvrstio na spisak reprezentacije, koja ovaj put, igra prijateljske utakmice protiv Gruzije i Luksemburga u Zenici.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Arnel925
Pa čovjek zaslužuje više nego i jedan igrač da bude pozvat
6 13
azz33333
Ne brukajte se! I manite se vise cetnika bilbije **** vas on i ne treba ga zvat znao je igracima zelje *******u majku psovat
10 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti