Nepredvidivi Česi traže drugi krug

Iskustvo glavna uzdanica

Nepredvidivi Česi traže drugi krug

M. Šljivak

Selekcija Češke je jedna od reprezentacija koja je jako nepredvidiva i biće jako težak protivnik svim rivalima.

Grupa koju imaju u Francuskoj nije nimalo lagana. Prolaz dalje će tražiti preko aktuelnih prvak Španaca, te Hrvatske i Turske.

Ipak, ono na što se selektor Pavel Vrba oslanja je veliko iskustvo koje ima ovaj tim, koje je praćeno mlađim snagama.

Čak 11 pozvanih fudbalera na širem popisu Češke ima 30 i više godine, te je selekcija ove zemlje jedna od najiskusnijih na Evropskom prvenstvu.

Česima je ovo šesti uzastopni nastup na EP kao samostalnoj državi. Najbolji rezultat im je finale iz 1996. godine kada su nesretno poraženi od Njemačke zlatnim golom Olivera Bierhoffa, a kao Čehoslovačka imaju i jedan naslov prvaka.

Trofej su osvojili 1976. u Beogradu kada su u finalu pobijedili upravo Njemačku.

Češka je selekcija koja može iznenaditi bilo koga. Veliko iskustvo koje imaju moglo bi biti presudno u određenim utakmicama, a cilj ove selekcije je prolaz u nokaut fazu ili bar ponavljanje prošlog Eura, kada su stigli do četvrtfinala.

Selektor Pavel Vrba je jako priznat stručnjak i na zaista fantastičan način vodi selekciju Češke.

Popis:

Golmani: Petr Čech (Arsenal), Tomaš Vaclik (Basel), Tomaš Koubek (Slovan).

Odbrana: Michal Kadlec (Fenerbahce), Tomaš Sivok (Bursaspor), David Limbersky (Viktoria Plzen), Theodor Gebre Selassie (Werder), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Marek Suchy (Basel), Roman Hubnik (Viktoria Plzen), Pavael Kaderabek (Hoffenheim).

Vezni red: Tomaš Rosicky (Arsenal), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Vladimir Darida (Hertha), Daniel Kolar (Viktoria Plzen), Borek Dočkal (Sparta), Ladislav Krejči (Sparta), Josef Šural (Sparta), Jiri Skalak (Brighton), David Pavelka (Kasimpasa), Lukaš Mereček (Sparta).

Napad: David Lafata (Sparta), Tomaš Necid (Bursaspor), Milan Škoda (Slavia), Patrick Schick (Bohemians).

Igrač u fokusu: Petr Čech (Arsenal)

Legendarni golman Petr Čech biće glavna uzdanica ove selekcije i u Francuskoj. Igrač s najviše nastupa u povijesti ove reprezentacije jedan je od najvećih fudbalera svih vremena u ovoj zemlji, a njegove odbrane bi mogle biti ključne na Euru.

Uz Tomaša Rosickog, Čech je vođa ovog tima. Kada ima svoj dan, potpuno je nesavladiv i upravo se u njegov vrhunski kvalitet i dugogodišnje iskustvo uzdaju i navijači ove selekcije.

Petr Čech je u dosadašnjoj karijeri dres Češke Republike oblačio 119 puta.

Statistika:

Nastupi na EP: 8

Titule na EP: 1 (1976) Čehoslovačka

Najviše nastupa: Petr Čech (119)

Najbolji strijelac: Jan Koller (55)

Raspored na EP:

13. juni - Španija

17. juni - Hrvatska

21. juni - Turska

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti