Bašić i Rožman su vodili bitke u Sloveniji, ko je uspješniji?

Danas su na klupi najveća dva bh. kluba

Bašić i Rožman su vodili bitke u Sloveniji, ko je uspješniji?

Admin Čaušević

Sarajevo i Željezničar će tražiti pobjedu u 150. vječitom sarajevskom derbiju, a bit će to i prvi premiejligaški "obračun" Simona Rožmana sa jedne, te Nermina Bašića sa druge strane. Do sada su se ova dvojica perspektivnih stručnjaka sa klupa nadmudrivali četiri puta. Bilo je to u Sloveniji. 

Bašić na klupi Željezničara sjedi od prošle polusezone i već je osjetio kako je to voditi sa klupe ekipu tokom sarajevskog derbija i to kada je njegov tim izveo pravo malo čudo. 

U posljednjem derbiju u sezoni 2022/23 Sarajevo je desetak minuta prije kraja imalo 2:0, ali su se Plavi sa Grbavice čudesno uspjeli vratiti, izjednačiti duboko u sudijskoj nadoknadi te osvojiti bod koji je na kraju bio i na neki način presudan za izlazak u Evropu. 

Radovao se tada najmlađi bh. trener sa UEFA licencom kao da je pobijedio svjestan poduhvata kojeg je izveo. Ipak, slast pobjede nije okusio, što će pokušati svakako izvesti večeras. 

Pobjedu će zasigurno tražiti i Rožman. Sarajevo je pod vodstvom Slovenca poprilično ubjedljivo na domaćem terenu sa maksimalnim učinkom. 

Bordo momci su u nizu od četiri uzastopna domaća trijuma i to bez primljenog gola. Sve pristalice Bordo boje vjeruju u isti ishod i protiv najvećeg rivala. 

Oglasi

Rožman i Bašić su imali priliku da susretnu u Sloveniji, jedan protiv drugog su na klupama stajala u pet navrata. 

Prvo nadmudrivanje na klupi su imali kada je Bašić vodio Goricu, a Rožman je sjedio na klupi Domžala. Završeno je 2:1 za tadašnju ekipu bh. trenera.

Prv i do sada jedini meč bez golova ova dva trenera okončan je kad je Bašić vodio Radomlje, a Rožman Celje.

Bašić je na klupi Radomlja uspio i pobijediti Rožmanovo Celje. U 34. kolu prvenstva Slovenije za sezonu 2021/22 bilo je 2:1 za Radomlje.

Rožman je do pobjeda nad Bašićem stigao na klupi Domžala. U 9. kolu sezone 2022/23 Domžale je slavilo sa 2:1, dok je u 18. kolu iste takmičarske godine bilo 0:2 za Domžale.

Dakle, u pet dosadašnjim mečeva, omjer je izjednačen pošto obojica trenera imaju po dvije pobjede.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pet utakmica je dovoljno da treneri upoznaju jedan drugog pa će biti interesantno kako će proteći i njihov najvažniji međusobni duel do sada. 

Podsjećanja radi, utakmica Sarajevo - Željezničar na stadionu Asim Ferhatović Hase počinje u 20:30. Pravdu će dijeliti kontroverzni arbitar Miloš Gigović.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Frane
Moraš biti popriličan specijalac da izgubiš sa Celjem protiv Radomlja.
1 1
FahrudinKonjHodzic
prnosam
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi